HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP’de milletvekilliği aday adaylığı başvuruları başladı

CHP'de, 7 Haziran 2015'te tarihinde yapılacak milletvekilliği genel seçimleri için adaylık adaylığı başvuruları bugün itibariyle alınmaya başladı.

ANKARA (ANKA) - CHP MYK'dan ilk başvuruyu ise, Genel Başkan Yardımcısı, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan yaptı. Tezcan, basına eşliğinde genel merkezdeki başvuru noktalarını tanıttı, adım adım yapılacak işlemleri anlattı.Başvurusunun ardından açıklamada bulunan Tezcan, CHP milletvekili aday adaylığı müracaatlarının sabah 09.00'dan itibaren başladığını belirterek, "Partilerimiz yoğun bir ilgiyle ilk gün olmasına rağmen genel merkeze akın ettiler. 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP olarak 85 seçim çevresinin 55'inde ön seçim yöntemiyle adaylarımızı belirleyeceğiz. Uzun dönemden bu yana, ilk defa bir siyasi parti bu kadar çok ön seçimle aday adaylarını belirliyor. CHP'nin dışında şuanda Türkiye'de ön seçim yapan bir başka parti yok. CHP olarak da kendi seçim tarihimize baktığımızda 80'lerden sonra en fazla ön seçimin yapıldığı süreç" diye konuştu.

"Hedefimiz bundan sonraki seçimlerde daha çok yerde ön seçim yapmak" diyen Tezcan, şöyle devam etti:

"Hedefimiz sadece hakimlere, yargıya bağlı olmadan kendi örgüt kültürümüz içerisinde de partililerimizin iç denetimini sağlayacağı sandık yoluyla adayları belirleme geleneğini yerleştirmek. Sayın Genel Başkanımızın 2010 yılından itibaren CHP'de başlattığı değişimin dönüşümün meyvelerini almaya başladık. Parti içerisinde daha fazla demokrasi Türkiye'de daha fazla demokrasinin adımlarını atıyoruz."

-5 ADIMDA BAŞVURU-

Bu çerçevede 2015 milletvekili genel seçimlerinde aday adaylığı müracaat sürecini biraz daha rahat, ulaşılabilir hale getirmeye özen gösterdiklerini vurgulayan Tezcan, aday adaylarının genel merkeze girdikleri andan itibaren, kimseye bir şey sormalarına gerek kalmayacak şekilde tabelalarla yönlendirildiklerini anlattı.

Aday adaylarının, ilk adımda dosya alacaklarını, ardından başvuru ücretlerini yatırmamış iseler ikinci bankodan paralarını yatırabileceklerini kaydeden Tezcan, üçüncü adımda ise üye olup olmadıklarının kontrol edileceği üye bölümüne gelip, üye değillerse üyelik müracaatlarının alınacağını ifade etti.

-"İKRAMLARDA RÜŞVET ÜRÜNÜ YOKTUR"-

Tezcan bu işlemlerin ardından ise, dördüncü bölümde aday adaylarının formlarını dolduracaklarını alana geleceklerini belirtirken, "Bu bölümde ortada, güzel ikramlarımız var. Bizde sadece kuru pasta, çay, kahve gibi ikramlar yenebilir. Devletin malı yenmeyecek, haram yenmeyecek. Bizim arkadaşlarımız helal yemeye alışkın olduğu için, içeride sunduğumuz bütün ikramlar helaldir. Rüşvet ürünü, yolsuzluk ürünü yoktur içerisinde. Devleti soymadan kaynaklanan bir kuruş yoktur. Gönül rahatlığıyla yiyip içebilir, arkadaşlarımız burada" dedi.

-SON TARİH 24 ŞUBAT-

Aday adaylarının sadece başvuru formu olmak üzere tek bir belge imzalayacağını vurgulayan Tezcan, "Kırtasiyeyi asgariye indirdik, sadece başvuru belgesi yeterli. Diğer belgelerin düzenlemesini sistemden çıkardık" dedi.

Tezcan, son bölümde ise hukuki kontrollerin yapılacağını belirterek, bu işlemlerin ardından aday adaylarına "alındı" belgesinin verileceğini kaydetti. Müracaatlarda son günün 24 Şubat olduğunu vurgulayan Tezcan, "Ondan sonra da aday adayı arkadaşlarımız bölgelerinde, büyük bir çoğunluğu ön seçim olduğu için çalışmaya başlayacaklar" dedi.

Tezcan, kontenjan adaylığı için 7 bin 500 lira, önseçime girecek veya merkez yoklamasıyla belirlenecek adaylardan 5 bin lira, kadın, genç ve engellilerde ise 2 bin 500 lira müracaat ücreti alınacağını da belirtti.

-"SEÇİM ÇEVRESİ SÜPRİZ OLSUN"-

Teczan başvuru formunda yer alan "seçim çevresi" alanını ise "Dursun bakalım" diyerek boş bıraktı. Basın mensuplarının ısrarlı sorularına karşın Tezcan, "Heyecan devam etsin, hemen seçim çevresini söylersek heyecan biter" dedi. Tezcan, "ön seçime girecek misiniz, başvurunuzu Aydın'dan mı yaptınız" sorularına da "Bakacağız, sürpriz olsun, öğrenirsiniz yakında" yanıtını verdi.

Tezcan'ın mevcut seçim bölgesi olan Aydın, PM'de hakim denetiminde ön seçim kararı alınan iller arasında yer alıyor. Aydın'da birinci sıra ise kontenjan adayı için ayrılmış durumda.

-"BAŞVURULARIN BİR AN ÖNCE BİTİRİLMESİ GEREKİYOR"-

Gazetecilerin sorularını üzerine Tezcan, çok istisnai durumlarda son başvuru tarihinin uzatabileceklerini belirterek, "Ancak herkes 24 Şubat'a göre hazırlığını yapsın. Çünkü özellikle örgüt denetiminde önseçim yapılacak yerler var. Biz buralarda 29 Mart tarihini beklemeyi düşünmüyoruz. Yargı denetiminde ön seçim yapılacak yerlerde tarih 29 Mart, bütün Türkiye'de bütün partiler için ancak biz örgüt denetiminde bununla bağlı değiliz. Daha erken adaylarımızı belirleyebiliriz. Bu nedenle askı sürelerini dikkate aldığımızda bir an önce aday adaylıklarının başvurularının bitmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tezcan, "Sürpriz isimler olacak mı?" sorusuna, "Bu seçimde sürprizlere yer olmayacak, bu seçimde CHP iktidar olacak. CHP tabi ki siyaset yapmak isteyen bütün vatandaşlarımıza kapılarımız açık. Özel olarak belirli isimler üzerinden yürütülecek kampanyayı uygun bulmuyoruz" yanıtını verdi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun hangi seçim bölgesinden aday olacağına karar verip vermediğine ilişkin soru üzerine de Tezcan, "Hayır, onun ki de sürpriz" demekle yetindi.

Tezcan, "MYK'da Mehmet Bekaroğlu gibi isimler söz konusu, bu isimlerin kontenjan adaylıkları kesinleşti mi?" sorusuna, "Arkadaşlarımızın hepsi CHP'nin iktidar olması için çok ciddi ve büyük özveriyle çalışıyorlar, mücadele ediyorlar. Aday adaylığı türü ve seçim çevreleriyle ilgili ne PM üyelerimizin ne de MYK üyelerimizin herhangi bir şekilde önceden, netleşmiş belirledikleri bir şey yok. Her birinin kendi taktiridir" değerlendirmesinde bulundu.

-FUATAVİ İDDİASI: "YENİ BİR SİYASET OPERASYONU YAPMA PEŞİNDELER"

Teczan, bazı gazetelerde yer alan; "fuatvani" olduğu iddia edilen Taraf Gazetesi Yazarı Emre Uslu ile CHP'li Umut Oran ve Akif Hamzaçebi ile ilgili haberlerin sorulması üzerine Tezcan, şöyle konuştu:

"Haberlerin kesinlikle yalan olduğunu her iki arkadaşımız da açıkladılar. Biz AKP'nin kirli ilişkilerinin parçası hiçbir zaman olmadık, bundan sonra da olmayız. Bu tip kirli ilişkiler bizim alıştığımız, bildiğimzi şeyler değildir. Bu tip kirli ilişkiler, özellikle seçim öncesi operasyonel girişimler AKP'nin çok usta olduğu, AKP anlayışının, AKP çizgisinin çok usta olduğu ilişkilerdir. Bunu seçimler öncesinde de, muhalefet partileri üzerinde yeni bir operasyon planı olarak görüyoruz. 2011 seçimlerinde MHP'ye, muhalefete dönük yaptıkları operasyonu hatırlayalım. Bu operasyonun göbeğinde dönemin başbakanın olduğu daha sonra ortaya çıktı.

Şimdi anlaşılan o ki, AKP iktidardan gideceğini anladı, 2015 Haziran seçimlerinde CHP'nin iktidarının göründüğünü açık olarak gördüler, bu telaş içerisinde yeni bir siyaset operasyonu yapma peşindeler."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler