HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'de sol kanat'tan 'yüzümüzü sola çevirelim' açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde kendilerine 'Sol Kanat' adı veren ve aralarında eski milletvekilleri Ercan Karakaş ile Kenan Sönmez'in de bulunduğugrup basın toplantısı yaptı.

CHP'de sol kanat'tan 'yüzümüzü sola çevirelim' açıklaması

Toplantıda, CHP'de 5-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak olağanüstü kurultay ile ilgili olarak hazırlanan bildiri okundu.

Kağıthane'deki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında yapılan toplantıda konuşan Ercan Karakaş , 'Sol Kanat'ın partinin sola açıldığı 1965 yılından itibaren sol kimliğinin güçlenmesi için çalışmalar yaptığını söyledi.

Siyasette ideolojinin, değerlerin ve ilkelerin kişilerden daha önemli olduğuna vurgu yapan Karakaş, partinin güçlenmesi bakımından kurultayın önemine değindi.Konuşmasında, "Biz parti içinde farklı fikirlerin dile getirilmesini parti içi demokrasinin gereği olarak görüyoruz" diyen Karakaş,"Biz CHP'yi kendi içinde çoğulculuğu ve demokrasiyi daha iyi yaşatan bir parti olmasını istiyoruz. Bu anlayışla arkadaşlarımız bir araya gelerek, partide görmek istedikleri katılımcılığı göstermek için aylardır çalıştılar ve kurultaya ilişkin değerlendirme belgesi hazırlandı. O belgenin özü şudur; Türkiye'de modern bir sol parti olması lazım. Ve bu parti CHP olmalıdır." ifadesini kullandı.

SOL KANAT'IN BİLDİRİSİ OKUNDU

Karakaş'ın konuşmasının ardından Kenan Sönmez hazırlanan bildiriyi okudu. Türkiye'nin sol iktidara ihtiyacı olduğu ifade edilen bildiride, şu ifadelere yer verildi: "12 yıllık AKP'nin iktidar dönemi dahil olmak üzere 1950'lerden bu yana defalarca yaşayarak öğrendiğimiz gibi sağın ve siyasal İslam'ın temsilcilerinden bu ülkeye hayır gelmediği gibi ülkemizin sorunlarına yeni sorunlar kattılar. CHP sol olmadan, sol da iktidar olmadan Türkiye'nin sorunları çözülemez. Biz bu bilinçle ve heyecanla bugün yeniden yola çıkıyoruz. İstanbul'dan başlayan bu heyecan dalgasına Anadolu'daki bütün örgütlerimizin de ortak olmasını diliyoruz! Yüzümüzü sola çevirmeden, emek hareketiyle, demokrasi ve özgürlük isteyen toplumsal gruplarla buluşmadan, Gezi ruhunu bilincimize taşımadan, Türkiye'yidönüştürecek devrimci bir CHP çizgisi yakalayamayız."

"2015 SEÇİMLERİNE GİDERKEN CHP ÖRGÜTÜ YENİLENMELİDİR"

CHP'nin, yüzünü yeniden sola dönmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, partinin doğal, toplumsal tabanıyla buluşması gerektiğinin altını çizdi. Sönmez, 'Sol Kanat' olarak hazırladıkları bildiri ile taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

"Sola dönük, iktidar alternatifi bir yürüyüşü yapabilmek için kararlarımızı ve partinin temel politik yönelimlerini, “en tepedeö dar kadrolarla değil, örgütümüz başta olmak üzere, halkımızın en geniş kesimlerini katarak belirlemeliyiz. İşte o zaman muhafazakarlaşmaya teslim olmak yerine, eşitlik, özgürlük, adalet ve barış ekseninde geniş kitlelerle kucaklaşırız. Ülkemizde korkuyu yenmenin bir yolunun da örgütümüzde korkuyu yenmekten geçtiğini bilerek, parti içi demokrasiyi, niteliği ve liyakatı her alanda partinin siyasal kültürüne hakim kılmak zorundayız. Bunun için yapılması gerekenler açıktır; milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği gibi alanlarda

adayların belirlenmesi bütün üyelerin katıldığı ön seçimle yapılmalıdır. Olağanüstü Kongremiz başta olmak üzere, partimizin bütün seçimlerinde 'çarşaf liste' modeli uygulanmalıdır. Adayların belirlenmesinde Genel Merkeze tanınan kontenjan, bütün şehirlere dengeli dağılacak biçimde yüzde 5'i geçmemelidir. Olağan kongre süreçleri, il, ilçe, kadın ve gençlik kongreleri de dahil olmak üzere en kısa sürede başlatılmalı ve 2015 seçimlerine giderken CHP örgütü yenilenmelidir."

Sönmez konuşmasının sonunda ise "CHP gibi kitlesel bir sol partide kimseyi tasfiye etmeden, ötekileştirmeden, programımıza ve yazılı söylemlerimize uygun olarak, parti delegelerinin iradesine ipotek koymadan parti genel başkanını ve parti meclisini seçelim" diye konuştu.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler