HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP’den bedelli askerlik teklifi

CHP, 1 Ocak 1989 tarihinden önce doğan yükümlülerin bedelli askerlikten faydalanması için kanun teklifi verdi.

CHP’den bedelli askerlik teklifi

ANKARA (ANKA)- Teklife göre, hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödemeyecek, ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Askerlik Kanuna Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

-1 OCAK 1989 TARİHİNDEN ÖNCE DOĞANLAR YARARLANACAK-

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 1 Ocak 1989 tarihinden önce doğan ve Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile Askerlik Kanununa tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları halinde bedelli askerlikten yararlanabilecek.

-NE KADAR ÖDENECEK-

Bedelli askerlik yapmak isteyen yükümlülerin yıllık gelirleri toplamı; 12 bin Türk Lirasından (12.000 Türk Lirası dahil) az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödemeyecek, ancak aylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri halinde askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacak.

25 bin Türk Lirasından (25.000 Türk Lirası dahil) az ve 12 bin Türk Lirasından fazla olanlar 10 bin Türk Lirası; 60 bin Türk Lirasından az ve 25 bin Türk Lirasından fazla olanlar 15 bin Türk Lirası; 60 bin Türk Lirasından fazla olanlar 25 bin Türk Lirası ödemeleri halinde askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacak.

Bu uygulama kapsamında yapılacak ödemeler Maliye Bakanlığı Merkez Muhasebe Birimi adına T.C Ziraat Bankasında açılacak özel hesaba yatırılacak.

-ALTI EŞİT TAKSİT HALİNDE ÖDEYEBİLECEK-

Başvuru yapanlar isterlerse tahakkuk eden miktarı altı eşit taksit halinde ödeyebilecek. Bu hesapta toplanan miktarları genel bütçeye özel gelir ve karşılığı da ilgili kurum bütçelerine aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinde açılacak özel bir tertibe ödenek kaydetmeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Bu ödenekler yılı içinde kullanılmayan miktarlar, ertesi yıl bütçesine devren gelir ve ödenek kaydedilecek.

-YURT İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK ÜZERE KULLANILACAK-

Bu tertiple oluşan ödenek, yükseköğretimde kayıtlı öğrencilerin yurt ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacak. Yapılacak inceleme ve denetlemelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlere zorunlu askerlik hizmeti yasal süre üzerinden yeniden yaptırılacak.

Bedelin ödenme usul ve esasları, beyanlarda istenecek bilgi ve belgeler ve uygulamaya ilişkin diğer hususlar, Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlenecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler