HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP’den Erdoğan’a İmralı ve MİT sorusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan arasında yürütülen görüşmeleri, MİT Kanunu kapsamında TBMM gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “MİT Kanunu’nun 4. maddesinde teşkilatın istihbarat dışında görev yapamayacağı belirtiliyor. MİT için sadece Milli Güvenlik Kurulu görevlendirme yapabilir. MGK böyle bir karar mı aldı, kararın tarihi nedir?" diye sordu.

Umut Oran, soru önergesinde, “Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Sayın Hakan Fidan’ın bizzat kendisinin İmralı adasına giderek AKP hükümeti adına teröristbaşı Abdullah Öcalan ile görüşmeler yaptığı kamuoyunca bilinmektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’nın görevleri 2937 Sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 4. maddesinde düzenlenmiştir. MİT Müsteşarı ve teşkilat mensupları hangi yasal yetkiye dayanarak Abdullah Öcalan ve terör örgütü PKK arasındaki söz konusu görüşmeleri yürüterek kuryelik yapmaktadır." sorusunu yöneltti.

"MGK HANGİ TARİHTE MİT’E YETKİ VERDİ"

CHP’li Oran, “2937 Sayılı Kanun'un 4. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinde yer alan ‘Milli Güvenlik Kurulu'nda belirlenecek diğer görevleri yapmak’ düzenlemesi uyarınca söz konusu görüşmeler için MİT’e, MGK tarafından verilmiş bir yetki söz konusu mudur? Bu durum gerçekleştiyse MGK’nın konuya dair görevlendirme kararı hangi tarihte alındı.” diye sordu.

Oran, ayrıca, “2937 sayılı Kanun'un, MİT’in görevlerini düzenleyen 4. maddesinin son fıkrasında yer alan, 'Milli İstihbarat Teşkilatı'na bu görevler dışında görev verilemez ve bu teşkilat devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametlerine yöneltilemez.' hükmü karşısında bugün MİT Müsteşarı ve MİT mensuplarının Abdullah Öcalan ve PKK ile yürüttükleri görüşmeler MİT Kanunu'na aykırılık teşkil etmiyor mu?" sorusuna cevap istedi.

(CİHAN)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler