HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'den ev kadınlarını sevindirecek teklif

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ev hizmetlerinde çalışanların sigorta kapsamına alınması için kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu, Başbakan'ın Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile yapacağı görüşmeye ilişkin, "Sayın Barzani 50-60 yıllık bir siyasi mücadelenin Kürtler arasındaki saygın bir ismidir. Yani bu saygınlığını kendi tarihinin mücadelesinden almaktadır. Ben bu saygınlığını Türkiye'deki iç siyasi çekişmelere ve çatışmalara kavgalara kurban etmemeye özen göstermesini dilerim" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu,ev hizmetlerinde çalışanların sigorta kapsamına alınması için kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu, ev hizmetlerinde çalışanların sigorta kapsamına alınmasına ilişkin hazırladığı kanun teklifine ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

TEKLİF NE GETİRİYOR

Ev hizmetlerinde gündelik olarak süreksiz çalışanların sigortalı sayılmasını engelleyen hükmün kanun metninden çıkarılmasını amaçlayan teklife göre; ev hizmetlerinde sürekli veya süreksiz çalışanlar için işverenleri tarafından asgari ücretin günlük tutarının yüzde 30'u oranında sosyal güvenlik ve yüzde 5'i oranında Kıdem Tazminatı primi ödenecek. Primlerin ödenmesi bankalar aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından satılacak Sosyal Güvenlik Günlük Prim Fişleri ile sağlanacak. Sosyal Güvenlik Günlük Prim Fişlerinin şekli ve içeriği, verilme usulü ile düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Ev hizmetlisi adına ödenen kıdem tazminatı primi ev hizmetlisinin emekliliği veya ödenen primlerin emekliliğine yetmemesi halinde 60 yaşında kendisine veya ölümü halinde mirasçılarına ödenecek.

1 MİLYON 300 BİN KİŞİ EV HİZMETLİSİ OLARAK ÇALIŞIYOR

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin yurttaşın evlerde ev hizmetlisi olarak çalıştığına işaret eden Tanrıkulu, teklif ile ev hizmetlerinde çalışanların sigorta kapsamına alındığını söyledi.

Teklif hakkında bilgi veren Tanrıkulu, "Günlük asgari ücretin yüzde 30'u civarında bir sosyal güvenlik miktarı hesapladık. Bu bugünkü parayla 12 lira civarında bir miktara eşit gelmekte. Yine günlük asgari ücretin yüzde 5'i tutarında da kıdem tazminatı fonu ayırdık. Bu da günlük yaklaşık 2 liraya denk düşmekte. Yani yurttaşlarımız evde çalıştırdıkları kadın veya erkeklere 13 veya 14 lira civarında bir fiş vererek onların sigortalı olmasına katkı sunabilecekler" diye konuştu.

"AKLANMANIN YOLU HALİNE GELDİ"

Kolluk mensuplarının dahil olduğu suçlarla ilgili davaların çeşitli gerekçelerle başka yerlere nakledilmesinin neredeyse "aklanmanın" bir yolu haline getirildiğini savunan Tanrıkulu, "Adalet Bakanlığının uyguladığı bu yöntemin kolluk güçlerini büyük bir aklamanın aracı olduğunu görmekteyiz. Bu hükümet işkence yapan, orantısız güç kullanan, faili meçhul cinayet işleyen, katliam yapan failleri bir vesileyle davaların nakli yoluyla korumaktadır" iddiasında bulundu.

BAŞBAKAN İLE BARZANİ'NİN GÖRÜŞMESİ

Bir basın mensubunun, "Barzani, Diyarbakır'da Başbakan ile görüşecek, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Tanrıkulu, "Sayın Barzani 50-60 yıllık bir siyasi mücadelenin Kürtler arasındaki saygın bir ismidir. Yani bu saygınlığını kendi tarihinin mücadelesinden almaktadır. Ben bu saygınlığını Türkiye'deki iç siyasi çekişmelere ve çatışmalara kavgalara kurban etmemeye özen göstermesini dilerim" yanıtını verdi.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler