HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'den 'gizli tanık' teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "gizli tanık" uygulamasında değişiklik öngören kanun teklifi hazırladı.

ANKARA(ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "gizli tanık" uygulamasında değişiklik öngören kanun teklifi hazırladı. Teklif, tanık ve sanık arasındaki husumet ve çıkar gibi ilişkilerin tespitini öngörüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde, son yıllarda kamuoyunu meşgul eden belli başlı davaların, özellikle gizli tanıklığı yeniden tartışmaya açtığı belirtilerek, "Ergenekon, Balyoz, KCK isimleriyle anılan davalardaki gizli tanıklar, bu davalarla ilgili kamuda şüphelerin artmasına neden olmaktadır. Ergenekon Davası'nda hem tanık hem sanık olan bir kişi kasten adam öldürmeye teşebbüs, ablasını öldürmek, nüfus kâğıdında sahtecilik, ablasının kızını fuhuşa zorlamak gibi suçlardan mahkûmiyet aldıktan sonra bu davada gizli tanık olmuştur" denildi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Teklife göre, tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numarası ve elektronik posta adresi sorulacak. Tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında mahkemeyi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık, mağdur ve ihbarcıyla ilişkilerine dair sorular sorulup, taraflarla husumeti veya çıkar ilişkisi olup olmadığı açıklığa kavuşturulacak.

Tanık olarak dinlenecek kişilerin kimliklerinin ortaya çıkması kendileri veya yakınları açısından hayati bir tehlike oluşturacaksa; kimliklerinin saklı tutulması için gerekli önlemler alınacak. Kimliği saklı tutulan tanık, tanıklık ettiği olayları hangi sebeple öğrenmiş olduğunu ve aleyhine tanıklık ettiği kişilerle arasında herhangi bir dava, husumet ve çıkar ilişkisi olup olmadığını açıklamakla yükümlü olacak. Kimliği saklı tutulan tanığın; şüpheli veya sanıklara isnat edilen suç delillerinin ele geçirilmesi, suç ortakları arasındaki irtibatın tespit edilmesine ilişkin somut verilere dayanan beyanları dışındaki açıklamaları hükme esas alınmayacak. Kimliğinin saklı tutulması için tanığa ait kişisel bilgiler, Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından muhafaza edilecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler