HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'den "telekulak" teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, mahkeme kararı ile şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespit edilebilmesi, dinlenmesi için kanun teklifi hazırladı.

ANKARA (ANKA)- Tanrıkulu, İletişimin Tespiti, Dinlenmesi ve Kayda Alınması Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundu.

-"YASADIŞI DİNLEME VE KAYITLARIN SIZDIRILMASI HALİNDE SUÇÜSTÜ HÜKÜMLERİ UYGULANACAK"-

İletişim bilgilerinin mahkeme kararı ile dinlenmesi ve denetlenmesini öngören teklife göre; bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkânının bulunmaması durumunda, mahkeme kararı ile şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, kayda alınabilecek ve sinyal bilgileri değerlendirilebilecek. Özel hayata ve kişilik haklarına aykırı ve suçla ilgisi bulunmayanların kayıtları tutanakla tespit edilerek imha edilecek. Yasadışı dinleme ve kayıtların kamuoyuna açıklanması, sızdırılması halinde suçüstü hükümleri uygulanacak.

Verilen kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkân veren kodu, tedbirin türü, kapsamı ve süresi belirtilecek. Tedbir kararı en çok üç ay için verilebilecek; bu süre, bir defa bir ay daha uzatılabilecek.

Şüpheli veya sanığın yakalanabilmesi için, mobil telefonun yeri, mahkeme kararı ile Cumhuriyet savcısının talebi üzerine tespit edilebilecek. Bu hususa ilişkin olarak verilen kararda, mobil telefon numarası ve tespit işleminin süresi belirtilecek. Tespit işlemi en çok üç ay için yapılabilecek; bu süre, bir defa daha uzatılabilecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler