HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'li Hamzaçebi: Bu referandum yapılamaz

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Taksim Gezi Parkı'nın herhangi bir şekilde referanduma sunulabilecek bir konu olmadığının altını çizdi.

ANKARA (ANKA)- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Taksim Gezi Parkı'nın herhangi bir şekilde referanduma sunulabilecek bir konu olmadığının altını çizerek, "Bu referandum yapılamaz. Anayasanın 138. maddesi gayet açıktır. Taksim Gezi Parkı ile ilgili olarak 6. İdare Mahkemesinin bir yürütmeyi durdurma kararı mevcut olduğu halde bu konuyu referanduma taşımayı düşünmek anayasayı bilmemektir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Gezi Parkı konusundaki referandum önerisine karşı çıktı.

Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve giderek bütün Türkiye'yi etkisi altına alan protesto eylemlerinin devam ettiğini belirten Hamzaçebi, "Bu hareketlere damgasını vuran polisin, güvenlik güçlerinin şiddeti olmuştur. Güvenlik güçlerine, yetkililere, Sayın İçişleri Bakanı'na bu tür uygulamalara son vermesi çağrısında bulunuyorum" dedi.

-"ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERMEKTİR"-

Taksim Gezi Parkı'yla ilgili olarak yetkililerin yaptığı açıklamaların "endişe verici" olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, "Taksim Gezi Parkı'na müdahale etmeyeceğiz, ancak burası bu şekilde de devam edemez demek aba altından sopa göstermektir" diye konuştu.

İçişleri Bakanı'na çağrıda bulunan Hamzaçebi, "Hangi olaylar nedeniyle soruşturma açılmıştır, hangi güvenlik mensupları, hangi kişiler hakkında soruşturma yapılmaktadır, soruşturmanın aşaması nedir ve ne zaman sonuçlanacaktır. Bu konuda Sayın İçişleri Bakanı bir açıklama yapmalıdır. Öyle "açığa alındı, soruşturma başlatıldı' gibi yuvarlak ifadeler hiç kimseyi tatmin etmemektedir" dedi.

Başbakan'ın dün Gezi heyetiyle yaptığı görüşmeye işaret eden Hamzaçebi, "Öyle anlaşılıyor ki heyet mensupları da birbirlerini tanımıyorlar, toplantı salonunun kapısında birbirlerini tanımışlar" dedi.

-"REFERANDUMA SUNULABİLECEK BİR KONU DEĞİLDİR"-

Referandum önerisine karşı çıkan Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Taksim Gezi Parkı herhangi bir şekilde referanduma sunulabilecek bir konu değildir.

Anayasanın 138. maddesi gayet açıktır. Yasama, yürütme ve yargı organlarıyla idare yargı kararlarına uymak ve onun gereğini gecikmeksizin yerine getirmek zorundadırlar. Anayasa hükmü bu olduğu halde ve Taksim Gezi Parkı ile ilgili olarak 6. İdare Mahkemesinin bir yürütmeyi durdurma kararı mevcut olduğu halde bu konuyu referanduma taşımayı düşünmek anayasayı bilmemektir. Özgürlükleri bilmemektedir. Türkiye'de anayasayı bilmeyen, anayasa cahili, özgürlük cahili bir hükümet vardır.

Bir hukuk devletinde böyle bir konu referanduma sunulamaz."

-BAŞBAKAN'A ÇAĞRIDA BULUNDU-

Başbakan'a çağrıda bulunan Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'a çağrım, gel toplumla, halkla inatlaşma onlara kulak ver. Taksim Gezi Parkıyla ilgili referandum yapılmıştır. Halkımız görüşünü ortaya koymuştur. Taksim Gezi Parkı yeşil kalmalıdır. Bunun referandumluk bir durumu yoktur" derken, "Özgürlükler hiçbir zaman referandum konusu olamazlar" diye konuştu.

"Sayın Başbakan bu halk hareketi karşısında, Taksim Gezi Parkına ilişkin olarak ortaya koymuş olduğu tutum nedeniyle meşruiyetini kaybetmiştir" ifadesini kullanan Hamzaçebi, "Meydanlarda alamadığı meşruiyeti bir camiden almaya çalışmıştır. Dini siyasete alet ederek orada bulmaya çalışmıştır ama o caminin müezzini Sayın Başbakan'a istediği meşruiyeti vermemiştir."

-SORULAR-

Bir basın mensubunun, "Referandum gündeme gelirse tavrınız ne olur?" sorusuna Hamzaçebi, "Anayasa hükmü açık. Bu referandum yapılamaz. Böyle bir referandum yapılamaz" yanıtını verdi.

-"FAİZ LOBİSİ" KOMİSYONU-

Meclis Başkanlığına bugün "faiz lobisi" konusunda bir araştırma komisyonu kurulması için önerge vereceklerini belirten Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'ı bir yükten bir dertten kurtaracağız. Faiz lobisi diyor. Bu faiz lobisi kimdir, kimlerden oluşuyor, bu olayları nasıl yönetti, nasıl kazanç sağladı bunun araştırılması için bir Meclis araştırma komisyonu kurulması amaçlı önergemizi TBMM Başkanlığına bugün vereceğiz. Sanıyorum Sayın Başbakan ve onun partisi de buna destek verecektir. Lobinin kim olduğu bana göre belli.Tek bir kişi aslında bu lobi ama yine de Sayın Başbakan'a yardımcı olacağız, bir araştırma komisyonu kuralım, bu lobiyi de ortaya çıkaralım hesabını soralım" dedi.

"MİT'in CHP'li işadamlarını fişlediği iddialarına ne diyorsunuz?" sorusuna Hamzaçebi, "Öyle bir şey yapıldıysa oldukça vahim olarak değerlendiririm. Araştırmak gerekir. MİT, milli güvenlikle ilgili konuları görev alanına alması gereken bir kurumdur. Böyle bir iddiayı ciddi bulurum, araştırmak gerekir" yanıtını verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler