HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'li komisyon üyelerinden açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Rıza Türmen, baskı arttırılarak Bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesinin sağlanacağını ileri sürdü.

Türmen, baskı arttırılarak Bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesinin sağlanacağını ileri sürerek, "Verilen erteleme kararı ile komisyon kendi kararına uymamıştır. Şaibe düşmüştür” dedi.

Soruşturma Komisyonu 5 Ocak 2015 tarihinde toplanmak üzere karar aldıktan sonra, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, İzmir Milletvekilleri Rıza Türmen ve Erdal Aksünger basın toplantısı düzenlediler.

Aksünger, 160 gün sonra komisyonun karar verme aşamasına geldiğini belirterek, "Bugün iktidar partisinin Komisyon başkanı ve üyelerinin ilginç bir psikolojiyle, Egemen Bağış'ın bilirkişi raporuna küçük bir itirazından dolayı kararı ayın 5'ine bıraktılar. Altında yatan konunun ne olduğunu bilmiyoruz. Bir bahane olduğunu düşünüyoruz. Dört günde rapor yazılacak, bize şerh yazmak için bir gün kalacak. O yüzden çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Türmen, Komisyon son toplantısını karara bağlamak için toplandığını belirterek, iktidar partisinin zaman kazanma derdinde olduğunu gördüklerini iddia etti. Türmen, "Önce geç başladı. Masamızın üzerinde bulduğumuz üç tane üç bakanın mal varlığı ile ilgili görüşlerini de içerin kararın esasını etkilemeyen itirazlar bulduk” şeklinde konuştu.

Komisyon üzerinde baskı olduğunu iddia eden Türmen, "İktidar partisinin üzerinde baskı vardır. Bunun sonuç verebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Baskı arttırılacak, yoğunlaştırılacaktır. Sonunda da Bakanların Yüce Divana gönderilmemesi sağlanacaktır. Verilen erteleme kararı ile komisyon kendi kararına uymamıştır. Şaibe düşmüştür” dedi.

Korutürk, şunları kaydetti:

"CMK 170. maddesine göre, ‘mahkemeye sevk edilmesine gerektirir'. Yeterli şüphe olup olmadığı, fiilin işlenip işlenmediği kararı bize ait değildir, o Yüce Divan'a aittir. Uzun süredir çalışmakta olan Komisyonun çalışmalarını bitirmesi bekleniyordu. Bu yapılmamıştır, bundan mutlu değiliz”.

Emre Köprülü de, "Bazı komisyon üyelerinin MASAK raporunu incelemedikleri ve aynı zamanda bazı bakanların rapora karşı sundukları itirazları tekrardan incelenmesine yönelik süre alınmasına gerektiğine dair taleple Komisyon ertelendi. 5 Ocak'ta da itiraz gelirse tekrardan mı ertelenecek. Bunun sonu nereye kadar gidecek” diye konuştu.

Takipsizlik kararına rağmen Yüce Divan kararı bekleyip beklemediklerine ilişkin soruya Korutürk, "Biz bu Soruşturma Komisyonu'nun alacağı kararın içeriğine girmek durumunda değiliz. Soruşturma Komisyonu üyeleriyiz, bağımsız çalışıyoruz. Aynı zamanda savcının verdiği karara bağlı değiliz. Biz de Cumhuriyet Başsavcısı konumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama Organı tarafından görevlendirilmiş soruşturma komisyonu olarak çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Türmen, şunları kaydetti:

"Savcının yapması gereken şey takipsizlik kararı vermek değil, dosyayı Soruşturma Komisyonu'na göndermekti. Bunu yapmaması yanlış olmuştur. Tabii ki bizim komisyonumuzu etkileyen bir şey değil”.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler