HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'li Öztrak: Maden kazasında hükümetin sorumluluğu nedir?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Soma'da yaşanan maden kazası ile ilgili eleştirilerini dile getirdi.

ANKARA(ANKA) - Faik Öztrak, "Enerji Bakanının örnek gösterdiği, Çalışma Bakanının, "mevzuata uygun iş yapıyor' dediği, bu maden ocaklarında 302 kişinin hayatını yitirmiş olabileceği açıklandı. Yaşanan bu faciada; taşeron şirketler kullanarak bu madenleri işletme kararı alan Hükümetin sorumluluğu nedir?" diye sordu.

Öztrak Meclis'te düzenlediği basın toplantısı ile Soma'da yaşanan maden kazası ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Maden kazasının Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en büyük maden faciası ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Maden Mühendisleri Odası'nın 2010 yılında Soma ile ilgili uyarıları olduğunu anımsattı.

Faik Öztrak şöyle devam etti:

"Madeni işleten firma sahibi birkaç ay önce Türkiye Kömür İşletmelerinin tonunu 130-140 dolara mal ettiği kömürü "Ben bu madende 24 dolara çıkarıyorum' dişe övünüyordu. Anlaşılan işin ve işçinin güvenliğinden, madende kullanılan malzemenin niteliğinden taviz vermeden bu kadar büyük bir tasarrufun nasıl sağlandığını sorgulayan olmamış. Denetim yapanlar madenin yeryüzünde kalan kısmının pejmürdeliğini bile farketmemişler."

"Madenleri işleten firma ile AKP arasında organik bir var mıdır?" diye soran Öztrak, "Bakanlar ve AKP milletvekilleri bu şirkete karşı oldukça toleranslı bir dil kullanıyor?" dedi.

-"TÜRKİYE PROTOKOLE NİYE İMZA ATMADI?"-

Öztrak, Türkiye ile aynı ligde olan ülkelerin Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 sayılı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık" protokolünü imzaladıklarını ama Türkiye'nin söz konusu protokolü imzalamadığını söyledi. Faik Öztrak, bu protokole Türkiye'nin neden imza atmadığını Hükümetin açıklamak zorunda olduğunu savundu.

-BAŞBAKAN'IN VATANDAŞIN ÜZERİNE YÜRÜMESİ-

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Başbakan Erdoğan'ın, Soma'da bir vatandaşın üzerine yürüdüğü ve tartakladığı görüntülerini değerlendirirken, "Bunu içimize sindirmemiz mümkün değil. Bizim örf ve adetlerimizde acılı insanların üstüne yürümek, yere düşene tekme atmak yoktur" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler