HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'li seçmenden 'İnce' mesaj

ORC yerel seçimler öncesi vatandaşların nabzını yokladı. ORC araştırmasına göre, İstanbul'daki CHP seçmeni Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Muharrem İnce'yi görüyor.

CHP'li seçmenden 'İnce' mesaj

ANKARA (ANKA) - AK Parti seçmeni ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı hala destekliyor. AK Parti seçmenleri arasında Ankara için Melik Gökçek yine favori olurken, İzmir'de ise Bakan Binali Yıldırım öne çıkıyor. İstanbul ve Ankara'da birinci parti olarak AK Parti yine öne çıkarken, İzmir'de ise CHP birinci parti olma özelliğini koruyor.

Objective Research Center'ın (ORC) Yerel Yönetimler Araştırması (İstanbul-Ankara-İzmir) tamamlandı. Araştırma, farklı sosyo-ekonomik ve sosyodemografik gruba mensup kişilerden, yaş cinsiyet ve eğitim kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş İstanbul'da 2 bin 806 kişi, Ankara'da bin 490 kişi ve İzmir'de de bin 100 kişi olmak üzere toplam 5 bin 396 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Araştırma ile Türkiye'nin en büyük üç ili olan İstanbul, Ankara ve İzmir'de nabız yoklanırken, İstanbul için AK Parti'den Kadir Topbaş, CHP'den ise Muharrem İnce ön plana çıktı.

-CHP'DE İNCE, AK PARTİ'DE TOPBAŞ-

Araştırmada İstanbul'daki CHP seçmenine, "Sizce CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı?" sorusu yöneltilirken, araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 26,8'i "CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce İstanbul, Büyükşehir Belediye Başkan adayı olsun" dedi. İnce'yi ise yüzde 25,1 ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin izledi. İstanbul adaylığı için sık sık adı geçen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, İnce ve Tekin'in gerisinde kaldı. Vatandaşların yüzde 23,5'i Sarıgül'ün İstanbul'a Belediye Başkanı olması yönünde görüş bildirdi.

Aynı soru AK Parti'nin İstanbul seçmenine de sorulurken, İstanbul'un mevcut Belediye Başkanı Kadir Topbaş araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 46'sının "onayını" aldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da AK Parti seçmeninin aday olmasını istediği isimlerden birisi oldu. AK Parti seçmeninin yüzde 24,8'i de Yıldırım'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmasını istedi.

-ANKARA'DA GÖKÇEK HALA FAVORİ-

Ankara'daki CHP seçmenin yüzde 33,4'ü ise eski Belediye Başkanlarından Murat Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmasından yana olduğunu belirtti. CHP'nin Büyükşehir adaylığı için Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da CHP seçmenin yüzde 17,1'inin onayını alırken, Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise yüzde 16,6 ile Karayalçın ve Tanık'ın ardından üçüncü sırada kaldı.

Ankara'daki AK Parti'li seçmenler, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başkanlığından memnun. Araştırmada, "Gökçek Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmalı" diyenlerin oranı yüzde 48,2 olurken, Gökçek'i ise yüzde 19,4 ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan izledi.

-İZMİR'E BAKAN YILDIRIM DAMGASI-

Aynı araştırmada İzmir'in CHP ve AK Parti'li seçmenlerinin de yerel seçim öncesi nabzı yoklandı. CHP seçmeni, İzmir için Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmasını istediğini kaydetti. Tartan, CHP'nin İzmirli seçmenlerinin yüzde 40,9'nun onayını alırken, Tartan'ı yüzde 28,5 ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut Başkanı Aziz Kocaoğlu takip etti. AK Parti'de ise İzmir Milletvekili de olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım AK Parti'li seçmelerin yarısından fazlasının onayını aldı. Bakan Yıldırım'ı Büyükşehir Belediyesi için aday olarak görmek isteyen AK Parti'lilerin oranı yüzde 52,5 olurken, Bakan Yıldırım'ı, AK Parti'lilerin 20,8'inin olurunu alan İzmir milletvekili, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay takip etti.

-İSTANBUL VE ANKARA'DA AK PARTİ, İZMİR'DE CHP-

Araştırmada söz konusu üç il için "Bugün seçim olsa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir?" sorusu da yöneltildi. Bu soruya İstanbul için araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 46,5'i AK Parti'ye, yüzde 30,1'i ise CHP'ye oy vereceğini ifade etti.

Ankara için de vatandaşların en çok oyu vereceği parti AK Parti oldu. Ankara'da AK Parti'nin adayı belediye başkanı olsun diyen vatandaşların oranı yüzde 44,3 ile birinci sırada yer alırken, CHP'nin adayı başkent belediyesinin başkanı olsun diyenlerin oranı ise yüzde 34,7 ile ikinci sırada kaldı. MHP ise Ankaralı seçmenin yüzde 10,6'sının onayını alarak 3. sırada yer aldı.

İzmir'de ise CHP birinci parti olurken, AK Parti ile arasında oy farkının çok büyük olmadığı dikkat çekti. CHP'nin kalesi İzmir'de araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 41,1'i CHP'yi birinci parti yaparken, yüzde 38,5'i de AK Parti'ye oy vereceğini belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler