HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Çiftçi Kredi Borçları Ertelendi"

AK Parti Malatya Milletvekili Şahin, Bakanlar Kurulu kararı ile Malatya'nın da arasında bulunduğu 60 ilde, çeşitli afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının ertelendiğini söyledi.

Mustafa Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine dair, 2012/3570 Sayılı Bakanlar Kurulu kararının, 28.08.2012 tarih ve 28395 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu. Şahin, mesajında, "Bu kararname gereğince, 01.01.2012-28.08.2012 tarihleri arasında sel, su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı, gerçek veya tüzel kişilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç), Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesi yapılacaktır." denildi.

Bu kapsamda zarar gören ve kredi borçlarının ertelenmesini isteyen çiftçilerin en geç 28 Eylül 2012 tarihine kadar ÇKS, kimlik, arazi bilgileri ve dilekçeyle İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'ne başvurmaları gerektiğini belirten Şahin, kararname kapsamında borç ertelemesi isteyen çiftçilerin, en geç 28 Eylül 2012 tarihine kadar borçlu olduğu kredi kuruluşlarına da müracaat etmesi gerektiğini kaydetti.
Şahin, "Başvuran çiftçinin hasar tespitleri yapıldıktan sonra, tespitler ÇKS ile uyumlaştırılacak, ÇKS ile uyumlu olması durumunda ancak değerlendirmeye alınacaktır. Üreticilerin afetler sebebiyle meydana gelen ve tespiti yapılmış ürün kayıplarının, ürün prim destekleme ödemeleri yapılırken, hasar oranında eksik ödeme yapılacaktır." dedi.

(CHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler