HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çılgın Proje seçim sonuçlarını etkiler mi?

Erdoğan'ın dün açıkladığı ve Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyada gündem olan 'Kanal İstanbul' projesi seçim sonuçlarını etkiler mi?

Çılgın Proje seçim sonuçlarını etkiler mi?

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı "Kanal İstanbul" projesi seçim sonuçlarına bir etki yapar mı? Türkiye'de olduğu kadar dünyada da gündem olan İstanbul'a 2. Boğaz ve yeni ada projesinin seçme üzerinde nasıl bir etki yapacağını Haber 7'den Ersin Çelik araştırmacılara sordu.

[

****](https://www.mynet.com/arti-ve-eksileriyle-kanal-istanbul-110100568088)

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/iste-cilgin-proje-istanbula-2.-bogaz/7725/198591/sayfa/1/)

[

****](https://www.mynet.com/cilgin-proje-istanbula-2-bogaz-110100567973)

ANDY-AR Başkanı Faruk Acar, medyada "Çılgın Proje" olarak adlandırılan 'Kanal İstanbul'la birlikte AKP'nin kendi araştırmalarında çıkan yüzde 51'lik sonucu seçimlerde alabileceğini belirtirken, KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır'a göre ise bu tip projeler seçmen üzerinde çok ciddi etki yapmaz. AKP'nin 2023 vizyonu ve Kanal İstanbul projesinin AKP'nin geleceğe yatırım yaptığı anlamına geldiğini belirten A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür'e göre AKP, orta sınıf seçmeni etkileyecek işler yapıyor.

Seçim sürecinde yaptıkları araştırmalar ve siyasi analizleri merakla takip edilen üç önemli araştırmacının görüşleri şöyle:

Bekir Ağırdır / KONDA Genel Müdürü:

PARTİ DEĞİŞTİRMEK DONDURMA MARKASI DEĞİŞTİRMEK DEĞİLDİR

Bu tür projeler doğrudan seçmenin tercihini etkilemez. Etkilese bile bu oran en fazla yüzde 1'ler 3'ler aralığında olur.

Zaten dün sabaha kadar seçmenlerin bir kanati vardı. Tayyip Bey, Kemal Bey ve Devlet Bey dün neyse bugünde o, seçmenler için. O kanaatler de bir projeyle değişmez. Bu proje genel bir imajın parçasıdır. Sürece katkıda bulunur. Seçmenler, uzay boşluğunda yaşamıyor ki, her güne bom boş bir beyinle, hayata beyaz bir sayfa açmış gibi uyanmıyor. Siyasi tercihi değiştirmek, yeni bir reklamını görüp tükettiğin dondurma markasını değiştirmek gibi değildir. Kamuoyu yanlış bir değerlendirme içinde.

Faruk Acar / ANDY-AR Başkanı

ERDOĞAN YÜZDE 51'İ GARANTİLEDİ

Başbakan bu proje ile son yapmış olduğumuz araştırmada elde ettiğimiz yüzde 51,2 olan oy oranını muhafaza edecektir diye düşünüyorum. Bu Başbakan'ın ilk kartıydı. Bence önümüzdeki günlerde bu ve benzeri projelerin halk tarafından konuşulması iktidar lehine gelişecek bir olaydır. Henüz Başbakan seçime doğru açıklamadığı diğer kartlarını ortaya koyacaktır. Burada muhalefetin buna benzer projelere karşı ortaya koyacağı tutum önemli. Hazırlıklar mı bilmiyorum. Ancak Başbakan ve AKP seçim sürecini yönetmeyi gerçekten ''ustaca" gerçekleştirdiği gözlemlenmekte.

HALK ÖNCEDEN İNANMIYORDU

Burada ilginç olan şudur; siyasi tarih olarak biraz geriye gittiğimizde halk bu gibi projelere inanmıyordu. Şimdi AKP proje ne olursa olsun vaatte bulunuyorsa, proje tartışılıyor. Yapılır veya yaparlar, yapamazlar dışında konunun teknik boyutu tartışılıyor. Bu siyasetin güvenilirliği için önemlidir diye düşünüyorum.

Adil Gür / A&G Araştırma Başkanı

AYBAŞINI BEKLEYEN SEÇMENİ ETKİLEMEZ

Yapılan araştırmalara yüzde 15-20'lik seçmenin "sandığa gitmeyeceğim", "boş oy vereceğim" ya da "kararsızım" dediği görülüyor. Bunların yarısı gerçekten sandığa gitmeyecek. Yüzde 8-10'luk da kararsız seçmen var. AKP'nin 2023 vizyonu ve 'Çılgın Proje' denilen İstanbul Kanal, uzun süreli, projeksiyonlu vizyonu olan projeler. AKP, "Türkiye'nin 30 yılını planlıyor" denilerek orta ve üst sınıftaki seçmeni etkileyebilir. Çocuğunu geleceğini düşünen, önümüzdeki 10 yılı düşünen seçmen, "AKP vizyon sahibi, ufku geniş, bizim çocuklarımızın yarınları için çalışıyor" diyerek tercihini de değiştirenler olacaktır. Fakat bu projeler aybaşını getirmekte sıkıntı yaşayan seçmeni çok ilgilendirmiyor.

UFKU GENİŞ, VİZYONU OLAN DOĞRU STRATEJİ

İktidar olan bir partinin ve liderinin vizyon sahibi ufku geniş bir imaj çizmesi ve günlük politikalardan uzak durması, seçmen üzerinde ciddi anlamda etkili olacaktır. Uzun vadeli bu söylemlerin iktidar partisi AKP'nin doğru strateji uyguladığını söyleyebiliriz.

OY GETİRİR Mİ?

CHP, MHP ve AKP'nin beyannameleri kararsızlar dediğimiz yüzer geçer seçmeni etkiler. Parti seçmenin hiçbir zaman etkilemez. Seçmen zaten kutuplaşmış. Fakat hiç kimseyi etkilemez anlamına da gelmemeli. CHP'nin aile projesinden etkilenip AKP yerine CHP'ye oy vereceği gibi, AKP'nin 2023 projesinden etkilenip de CHP'den vazgeçen seçmenler de olacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler