HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“Çocukların eğitiminde geri dönüş olmayacak”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Eğitim, özellikle çocukların eğitilmesi, hükümetimizin en temel bakışıdır ve geriye gidilmesi söz konusu olamayacaktır, olmamalıdır” dedi.

İSTANBUL (İHA)KAGİDER, KADER ve Hollanda Türkiye Enstitüsü ortaklığında, 'Hollanda-Türkiye Diplomatik ilişkilerinin 400. yılı' kapsamında Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde düzenlenen ‘Öncü Kadınlar Kadın Gündemini İleri Taşıyor’ konulu panele katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadınların güçlü tarafının, duygusal zekasının, disiplininin, işbirliğinin ve iletişime açık öngörüsünün dışarıda bırakılması durumunda hiçbir hedefe ulaşılamayacağını söyledi. Eğitimin önemine değinen ve temel eğitimde ulaşılan noktanın üniversiteye kadar çıkarılması gerektiğini belirten Şahin, “2001'de yüzde 12'den, bugün yüzde 30'a çıkmış durumdayız. Yükseköğretim Kurulu'ndan toplam öğrenci sayımızın içerisindeki kız çocukların eğitim oranında çok ciddi gelişmeler olduğunu görüyoruz. 3.8 milyon öğrencinin içerisinde 1.7 milyonu kız çocuklarımız. Yani yüzde 45'i yakaladık. Burada, doğduğu andan itibaren cinsiyetine bakmadan, dinine, inancına bakmadan insanların fırsat eşitliğini sağlamamız ve onların kapasitesini ölümüne kadar kullanacağımız bir kalkınma modelini hayata geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanacak ve tartışmalara neden olan '4+4+4' eğitim sistemiyle ilgili konuşan Şahin, “Temel eğitimde yüzde 98'i yakalamış Türkiye Cumhuriyeti'nin geriye gitmesi söz konusu olamaz. Bunu 12 yıla çıkarmamız, kesintiye uğratmamamız gerekiyor. Yüzde 98 oranını beraber yakaladık. Beraber mücadele edeceğiz ve 12 yıllık süreci yakalayacağız. Eğitim, özellikle çocukların eğitilmesi, hükümetimizin en temel bakışıdır ve geriye gidilmesi söz konusu olamayacaktır, olmamalıdır” şeklinde konuştu.

İstihdamdaki kadın oranının yükseltilmesi ve kadınlara yaşamlarında onların yanında olacak sosyal desteklerin verilmesi gerektiğine kaydeden Bakan Şahin, şunları söyledi:

“Sermayeye ve finansa ulaşmada kadınların önünün açılması gerekiyor. Yaptığımız bir çalışmadan sonra BDDK, Kredi Garanti Fonu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı ziyaret ettik. Kadın girişimci sayısının artırılmasında çok önemli potansiyelimiz var. İnşallah bunu, 15-20 gün içinde açıklayacağız.”

Yerel seçimlerde kadın oranının ne olacağı sorusuna Bakan Şahin, “Kadınların bu konuda özgüven sorunu var. Ancak kadınların alana girmesini sağlamak gerekiyor. Daha önce verdiğimiz mücadeleyi anlatıyorum. Sayın Başbakanımız, 'listede 4 kişiden biri genç, biri kadın olacak. Eğer liste bu şekilde gönderilmezse, genel merkez olarak müdahale edeceğiz' dedi. Büyük bir mücadele gösterdik. Ama hâlâ öyle büyük rekabet var. Genel merkezin onayladığı listeyi, tuvalete gidip, Ayşe'yi Ali yapan başkanlarımız oldu" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, panlede Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanı Marja von Bijsterveldt de bir konuşma yaptı. Panel sonunda konuşmacılara çeşitli hediyeler verldi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler