HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çözüm sürecinde yeni başlangıç: 1 Eylül

Çözüm sürecinde, planın tüm aşamalarını içeren takvimin 1 Eylül'de taraflarla paylaşılması hedefleniyor.

Çözüm sürecinde yeni başlangıç: 1 Eylül

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz" çıkışı meyvelerini verdi. Çözüm süreci hızla ilerliyor. Silahların gömülmesine kadar uzanan tüm aşamaları içeren eşzamanlı takvimin 1 Eylül'de taraflarla paylaşılması hedefleniyor.

Sabah'ın haberine göre; Silahların gömülmesine kadar tüm aşamaları takvime bağlayan yol haritası ile tarihi dönüş için start verilecek. Yol haritasında dağdan inenlerin yaşamlarını nasıl sürdüreceğinden, silahların bırakılmasına kadar birçok başlık yer alıyor. Çözüm sürecinin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın eylülde açıklanacağını duyurduğu yol haritasının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Yol haritasının Bakanlar Kurulu kararıyla yaşama geçirilmesi bekleniyor. Sürece yasal güvencenin verilmesinin ardından da sessiz sedasız önemli adımlar atıldı.

İşte, son dönemde sürece destek niteliğinde atılan adımlar ve yeni yol haritasıyla devamı gelecek tarihi adımlar şöyle:

İMRALI'YA UZMAN EKİP:

İmralı ile görüşmeler artık sadece istihbarat birimleri üzerinden yürümüyor. Uzman teknik ekipler de görüşmelere dâhil oldu. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na (KDGM) daha fazla rol verildi. PKK'lıların durumu, silahların bırakılması konusunda örgüt kesimi ile de temasa geçildi. HDP heyetinin yanı sıra Asrın Hukuk Bürosu avukatları için de kapı açıldı. Sürecin hız kazanması için KDGM'ye ilgili kurumlardan takviye yapıldı.

YAŞI KÜÇÜKLER DÖNÜYOR:

Örgüt, eylemlere bulaşmayan ve yaşları küçük olanları Türkiye'ye göndermeye başladı. Prova olarak görülen bu dönüşler devam edecek. Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere dönüş yolunda endişe yaratan tartışmalı maddeler ayıklanıyor. Terör örgütünün faaliyetlerinin başlama ve bitme noktaları yeniden tanımlanıyor.

KAMPTAKİLERE VATANDAŞLIK:

Öncelikli olarak IŞİD saldırıları nedeniyle boşaltılan Mahmur ve diğer kamplardaki sivil unsurlar Türkiye'ye getirilecek. Bu konuda Birleşmiş Milletler ile görüşmeler hız kazandı. Kamp sakinlerine vatandaşlık verilmesi konusunda altyapı da hazırlandı. Dönüşler sırasında sınırda yaşanabilecek olası hukuki sorunlara karşı da tedbirler alınacak. Bu konuda da yasal güvence verilecek.

İZLEME KURULU:

Tarafsız isimlerden oluşan bir İzleme Kurulu oluşturulmasında uzlaşma sağlandı. Bu kurul, silahların bırakılması noktasına kadar tüm aşamalarda gözetmen olacak. Sürece hâkim, tarafsız isimlerden oluşacak. Gerektiğinde taraflara çağrı yapıp, süreci yönlendirebilecek.

HDP İLE TEMAS SÜRÜYOR:

HDP ile siyasi temaslar hız kazandı. Geçen hafta sürecin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'la yapılan görüşmeler, İçişleri, Adalet ve ilgili bakanlıklarla devam edecek.

SİLAHSIZLANDIRMA ALANLARI:

Sürecin en önemli aşamasını Kandil'in tahliyesi oluşturacak. Silahların teslim edilmesi de birinci adımın önceliğini oluşturuyor. Bunun için de gerekli yasal zemin hazırlanıyor. Hakkında arama kararı bulunmayan, silahlı eylemlere katılmayan örgüt üyelerinin girişi hızlandırılmış olacak. Bu hukuki ve siyasi adımlarla birlikte silahsızlandırma alanları belirlenecek.

UZMAN EKİP SORUMLU:

Dönüş sürecine yönelik projeler konusunda uzman ekip heyetleri oluşturuluyor. Ekip rehabilitasyon sürecinden sorumlu olacak. Siyasi adımların yanı sıra kamuoyu desteğinin devamı için sivil örgütler de devrede olacak.

İMRALI DA EYLÜLÜ BEKLİYOR:

HDP heyetinin son İmralı ziyaretine de eylülde açıklanacak yol haritası damgasını vurdu. "Otuz yıllık savaş bitiyor" diyen Abdullah Öcalan, devlet heyeti ile yaptığı görüşmede İzleme Kurulu oluşturulması konusundaki beklentilerin karşılanacağı mesajını aldığını bildirdi.

VİETNAM ÖRNEĞİ İNCELENDİ

Dağdan inenlerin rehabilitasyonu konusunda dünya örnekleri incelendi. Vietnam'dan Amerika'ya dönen askerlerin durumu, bunlara yönelik çalışmalar da dikkate alındı. Uzun zamandır toplumdan uzak, çatışmalı ortamlarda yaşayan örgüt üyelerine psikolojik destek verilerek, sosyal yaşama kazandırılmaları sağlanacak.

KESİN TARİHLER KONULDU

Yol haritasında güvenlikçi yaklaşım yerine demokratik adımları içeren bir çerçeve oluşturuldu. Toplumsal bütünleşme esas alınarak, silahların gömülmesi aşamasına kadar atılacak siyasi, hukuki, sosyal, psikolojik, insan hakları konusunda adımlara yer verildi. 'Şu tarihe kadar yapılacak' denilerek kesin tarihler konuldu.

ÇÖZÜM BÜTÇESİ OLACAK

Süreç içerisinde dağdan eve dönenlerin barınma sorunuyla karşılaşmaması için farklı projeler devreye girecek. Topluma kazandırma projeleri için de bütçe oluşturuluyor. Bu bütçe, terörden uzaklaşmak isteyen örgüt üyelerinin toplumsal uyumu için oluşturulan projelere harcanacak. Kendi işlerini kurma fırsatı verilecek.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler