HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Çözüm sürecinin önündeki engel KCK davaları'

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Çözüm sürecinin önündeki en büyük engel mahkeme salonlarında görülen KCK davalarıdır” dedi.

'Çözüm sürecinin önündeki engel KCK davaları'

DİYARBAKIR (İHA) - BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, beraberindeki BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan ve Nursel Aydoğan ile Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden KCK davasını izlemek için adliye binasına geldi. Duruşmaya katılmadan önce gazetecilere açıklamada bulunan BDP Eş Başkanı Kışanak, KCK tutuklularının serbest bırakılmasının çözüm sürecinde atılacak en uygun adım olduğunu ifade etti. KCK operasyonunun Kürt siyasetini tasfiye etmeye yönelik olduğunu dile getiren Kışanak, bu operasyonları bir darbe olarak gördüğünü belirterek, “2009 yerel seçimlerinden sonra başlatılan KCK operasyonlarında aslında demokratik Kürt siyaseti tasfiye edilmek istenildi. Yerel seçimlerde ortaya çıkan başarı hazmedilemedi, halkın iradesini cezaevine aldılar. Bu operasyon çok açık ve net bir şekilde demokratik Kürt siyasetine yönelik bir darbe girişimiydi. Her ne kadar binlerce insanı tutukladıysalar, başarılı olmuş bir darbe değildir. Fakat hala bu darbeci zihniyet bugüne kadar kendisini yaşatıyor” dedi.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL KCK DAVALARIDIR”

Çözüm sürecinin önündeki en büyük engel mahkeme salonlarında görülen KCK davaları olduğunu anlatan Kışanak, Terörle Mücadele Kanunu’'nda kaldırılması gerektiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ "Çözüm sürecini ilerletmek mi istiyorsunuz, demokratik siyasete kapı mı aralayacaksınız, bu süreçten ne anılıyoruz? Eğer bunları anlıyorsak, ki biz bunları anlıyoruz. Çözüm süreci, demokratik sürecin olanaklarını yaratmak, halka demokratik yol yöntemlerle, hak ve özgürlüklerini kullanabilecekleri konusunda teminat verebilmektir. Bunun yolu, bu mahkemeleri derhal ortadan kaldırmak ve derhal bütün arkadaşlarımızı serbest bırakmaktır. Demokratik çözüm sürecinin ruhuna uygun atılacak en uygun adım KCK tutuklularını derhal serbest bırakmak ve bu KCK davalarına zemin hazırlayan Terörle Mücadele Kanunu ortadan kaldırmaktır. Barış sürecini ilerletmeyi arzu ediyoruz. Herkesin gayreti çabası Türkiye'’yi demokratik bir ülke yapmak ve Kürt sorununu da çözmektir. BDP'’nin bütün çabası ve emeği bunun içindir. Ancak karşımızda hala demokratik siyaseti mahkum etmek, işlevsiz kılmak, örgütsüz bırakmak, çaresiz bırakmak isteyen bir anlayış varsa, buna da boyun eğmeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu mücadeleyi en iyi şekilde halkımızla büyütmenin yolunu arayacağız. Ancak bu engelleri ortaya çıkaranların da ne demokrasiden ne de çözümden bir şey anlamadıkları kendilerinin tutumlarıyla bir kez daha kanıtlamış olacaklar. Biz umut ediyoruz ki, bugün başlayan KCK ana davasında vakit geçirmeksizin, acilen hızlı bir şekilde tahliye kararları verilsin. Hem önümüzdeki yerel seçimin demokratik bir yarış olacağına inancı geliştirmek hem de demokratik çözüm sürecine inanç ve güven geliştirmek için bu adım derhal hızlı bir şekilde atılması lazım” diye konuştu.

“DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNDE İZLENEN YOL YANLIŞTIR”

AK Parti hükümeti tarafından hazırlanan demokratikleşme paketi konusunda da değinen BDP Eş Başkanı Kışanak, hükümetin demokratikleşme paketinde izlediği yolun olduğu yolun yanlış olduğunu söyledi. Kışanak, “Demokratik siyaset ve müzakere ruhuna uygun olmayan bir çalışma tarzı ve yöntemi var ortada. Başbakan, kendi ekibiyle hiç kimseyle konuşmadan, kimsenin görüş ve önerisini almadan, toplumun beklentilerini dikkate almadan kapalı kapılar arasında bir paket hazırlarsa, bunun başta yöntem olarak, problemli olduğunu net bir şekilde ifade ediyoruz. Bu nedenle BDP olarak paketin içinde neler olduğunu bilmiyoruz ki bugün bir yorum yapalım. Demokratik çözüm sürecinin en temel aktörlerinde, Kürt sorunun çözüm konusunda misyon üstlenmiş bir parti olan BDP'’nin dahil haberi olmadığı bir pakette, ihtiyacımızı ve halkımızın beklentilerini karşılayacak bir yaklaşım çıkar mı bilemiyoruz. Ama en nihayetinde izledikleri yol eksik ve yanlıştır ve ilerleme konusunda pozitif bir yaklaşım değildir” dedi.

“ÖCALAN’IN ÖNERİLERİ HÜKÜMETİN ÖNÜNDE”

Bir gazetecinin dün BDP heyetinin İmralı Adası'’nda Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeyi sorması üzerine yanıt veren Kışanak, Öcalan'’ın demokratikleşme paketi konusunda hükümete öneri sunduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Demokratikleşme paketinin içerisinde belki, çözüm sürecinde karşılıklı olarak güveni artıracak bazı yaklaşımların çıkmasını temenni ediyoruz. Fakat paketin de ötesinde, demokratik çözüm ve barış sürecinde işlerin yolunda gitmediğini biliyoruz. Öcalan ile parti heyetimizin yaptığı görüşmeden sonra, yapılan açıklamada bu durumu bir kez daha teyit etmiştir. Öcalan, müzakere sürecinin ruhuna uygun olarak, sürdürülmesi ve ortaya çıkarılması konusunda yeni önerilerde bulunduğunu açıklamıştı. Bu öneriler hükümetin de önündedir. Bunları değerlendirerek, demokratik çözüm sürecini ilerletecek bir çözüm ve yaklaşımla hareket edilmesini arzu ediyoruz.” Kışanak, yaptığı açıklamadan sonra, KCK davasını izlemek üzere Diyarbakır'’a gelen PKK’'nın yönetici Ali Haydar Kaytan'’ın annesi Gülüzar Kaytan ile bir süre sohbet etti.

Tüm haberler

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler