HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Mardin'de

Mardin Büyükşehir Belediyesince bir alışveriş merkezinde düzenlenen iftar programına katılan Demirtaş, Mardinlilerin en fazla barış ve kardeşlik için dua ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Mardin'de

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına ilişkin, "Bakın birileri bizim adaylığımız için 'meşru değildir' diyor. Ben özellikle Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun buna cevap vermesini bekliyorum" dedi.

Mardin'in birkaç kilometre ötesinde büyük bir barbarlığın ve vahşetin yaşandığını belirten Demirtaş, barışın en acil ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Devleti yönetenlerin halktan olması gerektiğini savunan Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçiminin bunun için bir fırsat olduğunu belirterek, "Karşımızda iki aday yok. Tek anlayış var. Bu anlayışa göre devlet kutsaldır. Bu anlayışa göre devlet babadır. Döver de söver de. Bizim anlayışımıza göre devlet hizmetkardır, hizmetçidir. Biz bu anlayışı oturtana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz " diye konuştu.

Koltuk hasreti ve hevesiyle aday olmadıklarını dile getiren Demirtaş, böyle bir heves ve tutkularının olmadığını ifade ederek, "Çankaya'ya çıkarız, çıkmayız. Buna halk karar verecek ama çıkmasak da biliyoruz ki bu değerler bu ülke için savunulacak en haklı değerlerdir. Koltuk için değerlerimizi satmadık, satmayacağız. İstiyoruz ki Çankaya'da bu anlayış temsil edilsin. İstiyoruz ki cumhurun başına bu anlayış, bu ilkeler gelsin. Devlet dediğimiz insanların icat ettiği bir mekanizmadır. Allah'ın emri değil, tartışılmaz, değişmez değil. Devlet vatandaşından büyük olamaz. Büyük devlet diye bir şey yoktur. Büyük demokrasi vardır" dedi.

Demirtaş, malının, mülkünün halkın kendisine duyduğu sevgi ve verdiği destek olduğunu belirterek, "Sadece kendilerinin değil, çocuklarının eşinin ve varsa başkasının adına mallarının, mülkünün de beyanını yapsınlar. Ne bir yakınımın ne kardeşinin ne uzak bir dostumun, akrabamın, arkadaşımın üstünde bana ait tek bir kuruş mal yoktur. Açıkça söylüyorum. Şimdi Sayın Erdoğan ve İhsanoğlu da bunun taahhüdünde bulunabiliyor mu?" şeklinde konuştu.

- "Birileri bizim adaylığımız için 'meşru değildir' diyor"

Demirtaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına ilişkin, şunları söyledi: "Bakın birileri bizim adaylığımız için 'meşru değildir' diyor. Ben özellikle Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun buna cevap vermesini bekliyorum. Halen bekliyorum, dünden beri suskunluğunu koruyor. Kendisini aday gösteren bir Genel Başkan bizim için 'bunların adaylığı meşru değil' diyor, 'YSK'nın bunların adaylığını iptal etmesi lazım' diyor. Şimdi Sayın İhsanoğlu susuyor, halen cevap vermiş değil. Merak ediyorum ne diyecek. Kendisi katılıyor mu bu görüşe. Kendisi aynen kendi Genel Başkanı gibi mi düşünüyor. Bunları açıklaması lazım, böyle susarak olmaz, ne düşünüyor biz merak ediyoruz çünkü birileri bize ancak köleliği laik görüyor. Bunlar diyor 'bizim kapıcımız olabilir, temizlikçimiz olabilir, mahallemizde bakkal olabilir'. İtirazımız yok ama cumhurbaşkanı adayı olamaz kafa bu işte. Bunlara göre bizim yerimiz o."

Cumhurbaşkanı adaylarının da bu konudaki tavrını merak ettiğini, bu konuda bir şeyler söylerlerse kendilerinin de bir cevaplarının olduğunu dile getiren Demirtaş, "Şunu herkes aklının bir köşesine yazsın. Onurumuz, haysiyetimiz yani temsil ettiğimiz bütün kesimlerin bize emanet ettiği o irade asla sizin karşınızda boyun bükmez. Haddinizi bileceksiniz. Önce siz haddinizi bileceksiniz. Biz Türkiye toplumunun aydınlık geleceği için, halklarımızın özgürlüğü için canımızdan vazgeçeriz. Siz tırnağınızdan vazgeçmezsiniz, sizin kıymetiniz değeriniz bu kadardır işte" şeklinde konuştu.

- "Mardin'de, Urfa'da, Şırnak'ta aylardır elektrik yok"

Demirtaş, bölge halkının yaşadığı sorunlara değinerek, "Muhtarlarımızın, halkın bir şikayetleri var. Mardin'de, Urfa'da, Şırnak'ta aylardır elektrik yok. Hak etmiyor mu bu halk. İnsanlar artık yollarda eylem yapıyor. Köylerde, şehir merkezinde, ilçelerde her gün yürüyüşler yapıyor. 45 derece, 50 derece sıcakta insanlar soğuk bir tas su iftarda içemiyor, klimasını çalıştıramıyor. Bu insanlara yaptığınız zulümdür. Elektriğin yüzde 25'i burada üretilecek ve buradaki insanlar elektriksizlikten bu şekilde inim inim inleyecek. Bunu da bariz bir ayırımcılık olarak değerlendiriyoruz. Derhal geciktirmeden bu sorunun çözülmesini buradan ifade etmek istiyorum" diye konuştu. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise Mardin'in farklı etnik yapıları bir arada barından bir hoşgörü kenti olduğunu belirterek, bu iftar programındaki görüntünün bütün dünyaya, Ortadoğu'ya örnek olmasını temenni ettiklerini söyledi.

Türk, çözüm sürecinin, Kürt sorununun çözümüne ve halklar arasına barışın sağlanmasına vesile olacağına inandıklarını belirtti.

İftar programına, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır-Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Mardin Müftülüğü adına vaiz Ferhat Akkoyun, bazı belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Süryani ve Müslüman vatandaşlar katıldı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler