HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Gül Gürcistan'da

Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Topraklarının bir bölümü halen işgal altında bulunan komşumuz Gürcistan'ın, ülke bütünlüğünü demokrasi, hukuk düzeni ve ekonomi standartlarını güçlendirerek sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye, bu yönde atılan tüm adımlarda Gürcistan'ın yanında yer alacaktır" dedi.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretlerinden birini Gürcistan'a yaptığını anımsatarak, yaklaşık yedi yıl aradan sonra ince bir sanat, mimari ve estetik anlayışını yansıtan Tiflis'e ikinci kez geldiğini kaydetti.

"Kafkasya'nın incisi" olarak nitelediği Tiflis'e geldiğinden bu yana kendisine ve heyetine gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, "Kadim geleneklere sahip Türk ve Gürcü halkları arasında çok güçlü bağlar mevcuttur. Türk halkı, dünyanın en çetin coğrafyalarından olan Kafkasya'da, insan odaklı köklü bir medeniyet kuran Gürcistan halkına karşı daima dostane hisler beslemiştir" diye konuştu.

Evliya Çelebi'nin, 17'nci yüzyılda bu topraklara geldiğinde, Gürcü halkı için "temiz kalpli insanlar" anlamına gelen "kavm-i necip" tabirini kullandığını belirten Gül, Türk halkının Gürcülere duyduğu güveni bu ifadenin somut bir şekilde gösterdiğini kaydetti.

Gürcülerin de Türklere aynı hislerle yaklaştığını dile getiren Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu iki dost millet, tarih boyunca dünyaya barış, huzur ve uyum içinde bir arada yaşama dersleri vermişlerdir. İşte bu sayededir ki Ruslara karşı mücadele eden Kral İkinci Solomon, Osmanlı Devleti'ne sığınmıştır. 1815'te vefat eden Gürcistan tarihinin bu önemli isminin naaşı, 1990 yılına kadar Trabzon'da emanetimiz olmuştur. Keza bu sayede, Osmanlı Devleti'nin 17 sadrazamı, yüzlerce veziri ve binlerce devlet görevlisi, çalışkan Gürcü toplumundan çıkmıştır. Cumhuriyet döneminde de çok sayıda Gürcü kökenli devlet adamı, sanatçı ve bilim adamımız bulunmaktadır. Halklarımız arasındaki bu köklü beşeri bağlar, bugün de ilişkilerimizin en güçlü dayanağıdır. Artık ilişkilerimizi, stratejik ortaklık olarak tanımlıyoruz. Çok boyutlu ve çok yönlü bir ortaklığa sahibiz."

-"Karadeniz ve Kafkasya Havzası'nın istikrar ve güvenliği müşterek vizyon"

İş adamları ve halkların arasındaki yoğun etkileşime de dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunda 2011 yılından bu yana vatandaşlara vizesiz ve pasaportsuz seyahat imkanı sağlanmasının büyük rolü olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Gürcülerin, Gürcistan'ın da Türklerin en çok ziyaret ettiği ülke konumunda bulunduğuna işaret eden Gül, şöyle konuştu:

"Böylesine yoğun ilişkilere sahip ülkelerimizi birbirine bağlayan bir diğer önemli unsur, Karadeniz ve Kafkasya havzasının istikrar ve güvenliği için paylaştığımız müşterek vizyondur. Bu anlayışla, her biri bölgesel entegrasyon açısından kilometre taşı hükmündeki Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerini Azeri dostlarımızla birlikte hayata geçirdik. TANAP projesini gerçekleştirdiğimizde, Güney Gaz Koridoru'nun çok önemli bir parçasını daha tamamlamış olacağız.

Modern İpek Yolu'nun önemli bir halkası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını da en kısa zamanda bitirmek istiyoruz. Böylece Kafkasya'yı enerji ve ulaşım hatlarıyla örerek, bölgesel barış, istikrar ve refahı pekiştirmeyi hedefliyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi de 'kazan-kazan' merkezli bölgesel ortaklık ve işbirliği vizyonumuza önemli katkı sağlayacaktır."

-Demokrasi kültürünü güçlendiren Gürcistan

Gürcistan'ın, Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyon çabalarına Türkiye'nin desteğini vurgulayan Gül, "İki yıl içinde suhuletle gerçekleştirdiği seçimlerle demokrasi kültürünü güçlendiren Gürcistan, bu yönde hızla yol almaktadır" dedi.

Ülkede gelecek ay yerel seçimlerin düzenleneceğine işaret eden Gül, "Topraklarının bir bölümü halen işgal altında bulunan komşumuz Gürcistan'ın, ülke bütünlüğünü demokrasi, hukuk düzeni ve ekonomi standartlarını güçlendirerek sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye, bu yönde atılan tüm adımlarda Gürcistan'ın yanında yer alacaktır" değerledirmesinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

Yemeğe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler