HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanlığı adaylığı başvurularının son günü

Türkiye, cumhurbaşkanı seçmek için ilk kez sandık başına gidecek.

ANKARA (ANKA) - İlk turu 10 Ağustos Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvuruları ise bugün sona erecek. Kesin aday listesi ise 11 Temmuz Salı günü ilan edilecek. Cumhurbaşkanlığı için aday olanlar bugün saat 17.00'ye kadar kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklara ait mal varlıklarını YSK bildirecek. Cumhurbaşkanı seçilen adayın mal varlığı Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde 29 Haziran'da başlayan adaylık başvuruları, bugün saat 17.00'ye kadar yapılabilecek. Başvurular, TBMM Başkanlığına veya YSK'ya sunuluyor. Bu kapsamda ilk başvuru, 29 Haziran Pazar günü CHP ve MHP tarafından yapıldı. Partiler, ortak adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. 30 Haziran Pazartesi gün de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanı adayı gösterildiği açıklandı. Adaylık başvuru süresi devam ederken, AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğu da 1 Temmuz Salı günü açıklandı. Bugün saat 17.00'ye kadar başka aday gösterilmezse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı olarak yarışacak.

-KESİN ADAY LİSTESİ 11 TEMMUZDA İLAN EDİLECEK-

TBMM Başkanlığına yapılan cumhurbaşkanı adaylığı başvurularına ait bilgi ve belgeler, yarın saat 17.00'ye kadar YSK Başkanlığına gönderilecek.YSK, cumhurbaşkanı adaylık başvurularını 5 Temmuz Cumartesi günü incelemeye başlayacak ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulacak. Cumhurbaşkanı adayları, YSK'ca belirlenen bilgi ve belge eksikliklerini en son 7 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar tamamlayacak. Eksikliklerin tamamlanmasının ardından cumhurbaşkanı geçici aday listeleri 8 Temmuz Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanacak ve itirazlar başlayacak. Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazlar, 10 Temmuz Perşembe günü YSK'ca karara bağlanacak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 11 Temmuz Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak. YSK kararıyla adayların fotoğraflarının da yer alacağı birleşik oy pusulasında Cumhurbaşkanı adaylarının yerlerinin belirlenmesi için YSK'da kura çekimi 14 Temmuz Pazartesi günü yapılacak.

-SEÇİLEN ADAY ÇOCUKLARININ DA MAL BİLDİRİMİNDE BULUNACAK-

Adaylar, 29 Haziran - 3 Temmuz'u içeren adaylık başvurusu süresi içinde mal bildiriminde bulunacak. Adayların, kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınmaz malları ile en yüksek devlet memuruna yapılan aylık net ödemenin beş katından yani 32 bin 730 TL'den fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle, borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil edecek. Adayların; kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları da mal bildiriminde yer alacak. Seçilen adayın mal bildirimi, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler