HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği "Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katıldı.

'Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız'

aroğlu, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği "Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katıldı. Kılıçdaroğlu, yürüyüşün sonunda otobüsün üzerinden vatandaşlara seslenerek, "Duysun bütün dünya, duysun bütün Türkiye: Biz Mustafa Kemal'in askerleri olarak, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız. Bunun sözünü veriyoruz. Duymayan kulaklar duysun" dedi. Kılaçdaroğlu, birlik-beraberlik mesajı da vererek, "Biz beraberiz, biriz... Ayrılmayaceğız. İnadına beraber olacağız. Ayrılmayacağız, bölünmeyeceğiz, bölünmeye izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

"Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Duysun bütün dünya, duysun bütün Türkiye, biz Mustafa Kemal'in askerleri olarak, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız. Bunun sözünü veriyoruz. Duymayan kulaklar duysun. Evet, Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Çünkü biz önce özgürlük ve bağımsızlık diyen gençleriz. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz; çünkü 'Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir' diyenleriz. Çünkü biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Çünkü 'Yurtta barış, dünyada barış' diyenleriz. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz; çünkü önce özgürlük, önce bağımsızlık diyenleriz. Çünkü biz kadın-erkek eşitliğine inananlarız. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz; çünkü akıl, bilim önceliktir diyen insanlarız. Çünkü biz gençliğimize güveniriz. Biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Çünkü düşmanlarının bile saygı gösterdiği bir liderin askeri olmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü çağdaş uygarlığı hedef gösteren bir lidere sahibiz. Biz ülkemizi tanıyoruz, insanımızı tanıyoruz, barış içinde, huzur içinde yaşamak istiyoruz."

"AYRILMAYACAĞIZ, İNADINA BERABER OLACAĞIZ"

"Biz beraberiz, biriz. Ayrılmayacağız; inadına beraber olacağız. Biz ülkemizi çağdaş uygarlığa, Mustafa Kemal'in gösterdiği hedefe ulaştırmak için elbette mücadele edeceğiz. Bu mücadele bayrak, bağımsızlık, vatan, bugün kutladığımız Cumhuriyet mücadelesidir. Bir şeyi bütün yurttaşlarımın unutmamasını istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bütün devrimlerin altında, Mustafa Kemal'in ve onun kurduğu partinin imzası vardır. Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak parti CHP'dir."

"TEK GÜVENCEMİZ HALK..."

"Biz emeği, alınterini kutsayan bir partiyiz. Biz kendi ülkemizde çağdaş uygarlığı yaşama geçirmek için çaba gösteren bir partiyiz. Tek güvencemiz halktır. Sizsiniz, siz... Kimsenin yoksul olmasını istemeyiz. Biz herkesin işi, herkesin aşı olsun isteriz. Hukukun üstünlüğünü, halkın çıkarlarını savunuruz. O nedenle söylüyorum, Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Ve bundan onur ve gurur duyuyoruz. Cumhuriyet bayrak demektir, özgürlük demektir, demokrasi demektir, çağdaş uygarlık demektir, alınteri demektir, kadın-erkek eşitliği demektir, herkese aş, herkese iş demektir, hukukun üstünlüğü demektir. Cumhuriyet, Mustafa Kemal'in askeri olmak demektir. Sizlere inanıyorum, sizlere güveniyorum. Cumhuriyet ayrı zamanda umut demektir, gelecek demektir. Çocuklarımızın geleceği için kenetleneceğiz. Daha fazla mücadele edeceğiz. Hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz."

"HER BİRİMİZ BİRER MUSTAFA KEMAL GİBİ DİRENÇLİ VE YÜREKLİ OLMALIYIZ"

"Birilerinin paraları olabilir, birileri yolsuzluk yapabilir, halkı soyabilir, küçümseyebilir. Ama en karanlık dönemde Mustafa Kemal bir avuç kişiyle yola çıktı. Hedefini koydu, çağdaş uygarlık dedi. Ve sonunda aslanlar gibi yürüdü, Cumhuriyeti kurdu. Her birimiz birer Mustafa Kemal gibi dirençli ve yürekli olmalıyız. Biz Cumhuriyetiz. Biz halkız, halk bizdir. Çünkü biz zalimlerin önünde diz çökmeyeceğiz. Ülkemize sahip çıkacağız. Doğamıza sahip çıkacağız, tüm canlılara sahip çıkacağız. Ülkemize sahip çıkacağız. Çünkü biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Size inanıyorum, size güveniyorum, sizi seviyorum. Sizinle beraber mücadeleye devam edeceğim. Ayrılmayacğız, bölünmeyeceğiz, bölünmeye izin vermeyeceğiz. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır dedik, toprakları toprak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır diyoruz. Bugün Cumhuriyeti yüceltiyoruz. Çünkü biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Bütün Türkiye'ye sesleniyorum: Cumhuriyet, sizin Cumhuriyetinizdir. Artık bu ülkenin kulları değil, özgür bireyleri var. Ve biz bu Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız. Çünkü biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Bizi bölmek isteyenler olabilir. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni lütfen tekrar okuyun. Kadıköy'den bütün dünyaya haykırıyoruz: 91 yıl Cumhuriyeti yaşattık, sonsuza kadar yaşatacağız. Dünya bilsin ki, biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz."

BEŞİKTAŞ

ŞEHİTLER VE MADENCİLERE SAYGI DURUŞU

Cumhuriyet Bayramı, Beşiktaş'ta fener alayıyla kutlandı. Binlerce kişi, ellerinde Türk Bayrakları ve meşalelerle Balmumcu'dan Beşiktaş Meydanı'na yürüdü.
Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği “Cumhuriyet Yürüyüşü" için Yıldız Posta Caddesi üzerinde toplanan binlerce vatandaş, saat 19.00'da Beşiktaş Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk Bayrakları ve meşalelerle yürüyen binlerce kişi, sık sık hep bir ağızdan “Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" şeklinde slogan atıp, “10'uncu Yıl Marşı"nı söyledi.

Barbaros Bulvarı üzerinde oturan vatandaşların da pencerelerinden el sallayıp destek verdiği meşaleli yürüyüş, Beşiktaş Meydanı'nda sona erdi. Burada, şehitler ve Ermenek'teki madenciler için yapılan saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, yaptığı konuşmada, "Kadim varlığımızı bugünlere taşımamızı sağlayan en önemli değer Cumhuriyettir. Onu demokrasinin bütün erdemleriyle, laik sistemin bütün erdemleriyle buluşturmak bizim görevimiz. Böylesine erdemli bir günü acılarla yaşıyoruz. 19 Mayıs'ı nasıl yaşadıysak, hemen öncesinde Soma'da acıları yaşadık. Bugün de o acıları Ermenek'te yaşıyoruz. Cumhuriyet zaten kimsesizlerin kimsesidir. Bu kadim topraklarda varlığımızı geleceğe taşımanın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz" dedi. DHA

MHP'DEN TAKSİM'DE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Milliyetçi Hareket Partisi Beyoğlu İlçe Başkanlığı tarafından Taksim'de meşaleli yürüyüş düzenlendi.

MHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Taksim'de meşaleli yürüyüş düzenledi.

Saat 20.00 sıralarında Tünel'de toplanan kalabalık, ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Dev Türk bayrağı açan kalabalık, 'Ne mutlu Türküm diyene' ve 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' şeklinde sloganlar atarak Galatasaray Meydanı'na geldi. Grup, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı söyledi.

MHP Beyoğlu İlçe Başkanı Murat Doğan, burada yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti zorlu bir süreçten, kritik bir tarihi eşikten geçiyor. İşte böylesine bir süreçte, Cumhuriyetimizin 91. yıldönümünü kutluyoruz. Yeni Türkiye masalı ile Cumhuriyet'le hesaplaşma çabasına girenler, bugünlerde her çirkin ve çirkef yolu denemektedir. 91 yıllık Cumhuriyet ağır bir saldırı altındadır. Daha dün akşam ikinci Habur vakası, rezaleti yaşanmıştır. 3 silahsız askerimizin şehit edilmesinin acısı dinmeden, sınırlarımıza giren peşmergeler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliği taşıyan bir grup insan tarafından coşku ile karşılanmıştır. Bunu unutmayacağız" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız şekilde dağıldı.

Çevik Kuvvet ekipleri, grubun Taksim Meydanı'na yürümek istemesi ihtimaline karşı İstiklal Caddesi üzerinde güvenlik önlemi aldı. İbrahim AKTÜRK - Bulut MÜLHİM / İstanbul DHA

UŞAK

KORTEJİN BAŞI İLGİ ODAĞI OLDU

UŞAK’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Eğitim İş Sendikası, Eğitim Sen ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Uşak Şubesi tarafından fener alayı düzenlendi.

Uşak Belediye Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kişi ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle Cumhuriyetin 91. Yıl dönümünü kutladı. ’Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ sloganları ile belediye önünden yürüyüşe geçen kortej, Atapark’a kadar yürüdü. Korteje CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP Uşak İl Başkanı Bülent Horasan, ADD Uşak Şube Başkanı Arif Güvenir, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yöresel kıyafetlerle at üstüne binerek kortejin başına geçen birisi erkek çocuğu ikisi kız üç atlı, ilgi odağı oldu.

SİVAS

CHP VE MHP'LİLER BİRLİKTE

SİVAS’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Fener Alayı düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar, ellerindeki bayraklar ve meşaleler ile marşlar söyleyerek Cumhuriyet’in 91’inci yıldönümünü kutladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yıldönümü nedeniyle Sivas’ta, Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından Fener Alayı düzenlendi. Dört İşletme Kavşağı’ndan başlayan yürüyüşe, Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ve partilileri, Milliyetçi Hareket Partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bazı vatandaşlar evlerinin balkonlarından Türk bayrağı sallayarak yürüyüşe destek verdi. Ellerindeki bayraklar ve meşaleler ile yürüyüşe katılan yaklaşık 600 kişi marşlar söyleyerek Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Yürüyüş kent meydanında saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

Buradaki Atatürk Anıtı önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan CHP milletvekili Özdemir, "Gerçekten Sivas’ta son bir kaç yıldır her türlü engellemelere rağmen çok coşkulu ve anlamına yakışır biçimde Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz. Bugün aslında Türkiye’de karmaşık duygular içerisindeyiz. Bir taraftan sevinci, bir taraftan acıyı, bir taraftanda ülkemizin ve Cumhuriyet’imizin geleceğine yönelik endişeleri bir arada yaşıyoruz. Daha 301 işçimizi kaybetmemizin üzerinden çok fazla zaman geçmeden bugün hala bu saatlerde 18 maden işçimizin göçük altında olmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Görünen o ki sokakta yaşayan yurttaşlarımız, her türlü engellemeye rağmen Cumhuriyet’in değerini ve bedelini, yaşananlarla birlikte daha iyi kavrıyor. Yakın coğrafyamızda, Orta Doğu İslam ülkeleri adeta kan gölüne dönmüşken eğer biz bu ülkede Türkü, Kürdü, Çerkezi, Lazı ile birlikte bir arada yaşayabiliyorsak bunu Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’i kuranlara ve başta Mustafa Kemal Atatürk’e borçuyuz. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas’ta Cuhmuriyet’in 91’inci yılını kutlamanın çok daha büyük anlam ifade ettiğini söylemek istiyorum" dedi.

ZONGULDAK

4 BİN KİŞİLİK FENER ALAYI

Zonguldak’ta, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Fener Alayı’na yaklaşık 4 bin kişi katıldı. İstasyon Caddesi’nde toplanan kalabalık, meşaleler eşliğinde 10. Yıl Marşı’nı söyleyerek kent merkezindeki Gazipaşa Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, sivil toplum örgütleri, vatandaşlar ve Çarşı taraftar grubundan oluşan kalabalık, ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ’Ne mutlu Türk’üm diyene’, ’Şehitler ölmez vatan bölünmez’ ve ’Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganları attı. Vatandaşların alkışlarla destek verdiği yürüyüş, vilayet binası önünde sona erdi.

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Mustafa Kemal Atatürk gibi dünyaya böyle bir lider daha gelmediğini belirterek, "Atatürk’e 91 yıl önce bize bahşettiği önce cumhuriyeti sonra demokrasiyi yaşattığı için ne kadar teşekkür etsek azdır" dedi.

Öte yandan, valilik tarafından bu akşam bir otelde verilmesi gereken resepsiyon Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen iş kazası nedeniyle iptal edildi.

Siyahi mehter

İSTANBUL’da resmi törenin adresi Vatan Caddesi’ydi. Diğer resmi kutlamalar iptal edilirken Vatan Caddesi’nde geçit töreni gerçekleştirildi. Renkli ve coşkulu kutlamalarda siyahi mehter takımı büyük merak uyandırdı. İlk şaşkınlığın ardından alkışlarla karşılanan mehter takımının yabancıların da aralarında bulunduğu Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam-Hatip Lisesi (UFSM) öğrencileri olduğu anlaşıldı.

Umut olmaya geldik

CUMHURİYET Bayramı Şişli’de Belediye Başkanı Hayri İnönü öncülüğünde düzenlenen ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ yürüyüşüne katılan binlerce kişiyle kutlandı. Ardından sahne alan sanatçı Volkan Konak, maden kazasına değinerek, “Biz bugün düğün yapmaya gelmedik ama moral ve umut olmaya geldik. Yoksa bu önlenebilir kazaları önlemeyenler haklı çıkar. 3 gün önce Afyon’da 9 öğrencimiz öldü, bayramda 150 kişi kazada ölüyor. Biz müzik yapıyoruz ama 29 Ekim olunca neyse...”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler