HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu 4 yılda neler yapılacağını açıkladı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım'da seçilen 317 milletvekili ile AK Parti Genel Merkezi'nde buluştu.

Davutoğlu 4 yılda neler yapılacağını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Milli Birlik ve Kardeşlik Projemizi, Türkiye'nin her sorununu çözme irademizi bugün de aynı kararlılıkla muhafaza ediyoruz. Bu barış sürecine ihanet edenler, çözüm sürecine, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne ihanet edenler bu halleriyle siyasi temsil kabiliyetine sahip olmadıklarını gösterdiler. Ancak bu ülkede toplumsal barışın tesisi onlara muhtaç değildir. Bu yol yürünecek ve başarıyla tamamlanacak" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım'da seçilen 317 milletvekili ile AK Parti Genel Merkezi'nde buluştu. Partisinin 26. Dönem milletvekilleri ile ilk kez bir araya geldiği toplantıda konuşan Davutoğlu, insan onurunu korumayı asli görev olarak gördüklerini, bunun gereği olarak da özgürlük ve güvenlikleri teminat altına alacak bir siyaset izlediklerini belirtti.

AK Parti'nin kurulduğu andan itibaren dile getirdiği özgürlük-güvenlik ilişkisine dikkat çeken Davutoğlu, "Ne özgürlüğe sahip olmayanın onuruyla insanca yaşayabilmesi ne güvenliği tehdit altında olanın özgürlüğünü tam olarak yaşayabilmesi mümkündür. Onun için bugüne kadar hazırladığımız bütün hükümet programlarında biz hep özgürlük dedik, hep güvenlik dedik. Özgürlük-güvenlik dengesini kurmak, daha doğrusu özgürlük-güvenlik uyumunu ihdas etmek demokrasinin olmazsa olmaz hedeflerinden biridir. İşte Paris, büyük özgürlük ideallerinin başladığı bir şehir, güvenlik olmayınca sokağa çıkma özgürlüğünün kullanılamadığı bir şehre dönüşebiliyor. Onun için her zaman söyledik, güvenliği riske ederek özgürlükleri teminat altına almak kaosa, güvenliği teminat altına almak için özgürlükleri riske etmek diktatörlüğe yol açar. Türkiye'de bu anlamda özgürlüklerin teminat altında olduğu, güvenliğin sağlandığı, demokratik bir düzenin devamı ve daha köklü temellerle inşası için yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"SEVGİ TOHUMU EKMEK ÜZERE HEP BERABER GAYRET EDELİM"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'yi insanların mutlu yaşayacağı, gurur duyacağı ve geleceğe dair güzel hayaller kuracağı bir ülke haline getirmek için çalıştıklarını dile getirerek, "Yine tek bir insanımızın güvensizlik duymadığı, mağdur, mazlum ve mahsun olmadığı bir ülke inşa etmek istiyoruz. Geçmişte insanlarımızın birbirine karşı duyduğu muhabbete gölge düşüren ne olmuşsa artık bütün o yaralar kapansın istiyoruz. Bütün kırgınlıklar bitsin, bu topraklara kardeşlik hukuku ve 1 Kasım akşamı söylediğim gibi Hazreti Mevlana'nın deyişiyle 'sevgi tohumu ekmek üzere hep beraber gayret edelim" diye konuştu.

"TOPLUMSAL BARIŞIN TESİSİ ONLARA MUHTAÇ DEĞİL"

Birlik ve beraberlik mesajı veren Davutoğlu, üstü kapalı HDP'yi eleştirerek, şunları söyledi:

"Mili Birlik ve Kardeşlik Projemizi, Türkiye'nin her sorununu çözme irademizi bugün de aynı kararlılıkla muhafaza ediyoruz. Bu barış sürecine ihanet edenler, çözüm sürecine, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne ihanet edenler bu halleriyle siyasi temsil kabiliyetine sahip olmadıklarını gösterdiler. Ancak bu ülkede toplumsal barışın tesisi onlara muhtaç değildir, bu yol yürünecek ve başarıyla tamamlanacaktır. Bunu söylerken birilerinin ayağına bastığımızı, bu ülkede huzur, kardeşlik ve barış ikliminin hakim olmasından rahatsızlık duyacak pek çok şer odağının olduğunu da biliyoruz. Bilsinler ki bunlar son çırpınışlarıdır. Bu topraklarda, bu ovalarda, bu dağlarda yeniden kardeşlik türküleri söylenmesine asla engel olamayacaklar. Ve bilsinler ki bu ülkede adalet, işledikleri o haince, o canice cürümlerin hesabını tek tek kendilerinden soracaktır."

YENİ ANAYASA VURGUSU

"Bizim 13 yıldır sadık kaldığımız bir hizmet anlayışımız, toplumsal meselelere bakış açımız var" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Biz sadece hedefleri ortaya koymuyoruz. Bu hedeflere ulaşma yolunda geçmiş 13 yılın somut adımlarını da teminat olarak ortaya koyuyoruz. Diğer partiler bir takım vaatlerde bulunduklarında bunlar afaki ve soyut vaatlerdir. Ama biz bir söz verdik mi bu söz mutlaka gerçekleşecek iradeyi arkasında taşıyan bir sözdür. Bizim hedeflerimiz demokrasi içinde güçlenen, özgür, adil, istikrarlı ve huzurlu bir Türkiye'nin hedefleridir. Bizim vizyonumuz ülkemizin istikrarını sürdürerek her alandaki kazanımlarımızı daha büyük atılımlarla koruyan ve geliştiren dinamik, büyük bir Türkiye vizyonudur. AK Parti olarak Türkiye'nin yeni dönemi için en önemli önceliklerimizden biri yeni bir anayasadır. Artık Türkiye darbe anayasasıyla yoluna devam edemez. Demokratik bir anayasayı el birliğiyle yapmalıyız. Güçler ayrılığı prensibine, insan onuruna dayalı, özgürlükçü ve Türkiye'nin değişen şartlarıyla uyumlu yeni bir anayasa en büyük ihtiyacımızdır. Bu sadece AK Parti'nin değil tüm siyasi partilerin en öncelikli görevidir. Birçok vesileyle söyledim, bütün önyargıları bir kenara koyarak siyasi parti liderlerini, toplumun kanaat önderlerini, aydınlarını bu konuda açık gönüllü, açık yürekli bir istişare ortamına davet ediyoruz. Hep beraber Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması için gayret sarf etmek durumundayız. Bu çerçevede yeni anayasa için arayışlarımız, gayretlerimiz yoğun bir şekilde devam edecek. Yeni anayasayla birlikte bütün toplum kesimi görüşlerinin ifade edilebileceği yeni bir iletişim dönemini de başlatmak istiyoruz. Herhangi bir empoze olmadan, herhangi bir ret veya önkabul olmadan bir istişareyle yeni bir iletişim dönemini hep beraber başlatalım ve katılımcı bir demokrasiyi teşvik etmek üzere hep birlikte gayret sarf edelim."

"3 AY İÇİNDE SEÇİM ESNASINDA VERDİĞİMİZ HER SÖZÜN GEREĞİ YAPILACAK"

Davutoğlu, farklı sosyal kesimlere yönelik reform çalışmalarının devam edeceğini belirterek, "Özgürleştirici ve sosyal hayatı olumlu yönde düzenleyici, kapsamlı reformlar planlıyoruz. Bizde her bir sonraki adım önceden iyice planlanarak atılır. 1 Kasım akşamı seçim zaferini birlikte yaşadıktan sonra 2 Kasım günü arkadaşlarla toplandık hem MYK'da konuştuk daha sonra da oluşturduğumuz Seçim Strateji Grubu'nu daha da genişleterek Genel Merkez'den, parlamentodan ve hükümetten katılan arkadaşlarımızla hükümet programı yazım çalışmalarına başladık. Yani hükümet programını hükümet kurduktan sonra yazmaya başlamadık. Verdiğimiz taahhütlerin hayata en kısa zamanda geçirilebilmesi için bir takvim üzerinde çalıştık. Şunu açık bir şekilde ifade ediyorum; önümüzdeki 3 ay içinde seçim esnasında verdiğimiz her sözün gereği yapılacak. Yasal düzenleme gerektirmeyen adımlar hemen atılacak. Yasal düzenleme gerektiren adımlar için de gereken çalışmalar şimdiden başladı, bu adımlar da atılacak" ifadelerini kullandı.

"İLK İŞİMİZ BÜTÇEYİ ÇIKARMAK"

Hükümetin kurulması, hükümet programının okunması ve arkasından güvenoyu alınmasını takiben ilk olarak bütçeyi belirleyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, daha sonra 3 ay içinde seçim vaatlerinin yerine getirileceğini dile getirdi. İlk aşama reform yasalarının Meclis'e gönderileceğini vurgulayan Davutoğlu, "Yasama dönemi tatili başlayana kadar ilk 6 ay içinde yepyeni reformlarla Türkiye'yi geleceğe taşıyacak önemli köşe taşlarını ortaya koyacağız. Her toplum kesiminin sorunlarına cevap bulan özgürlükçü, katılımcı bir anlayışı ortaya koyacağız. Cemevlerinin, irfan merkezlerinin statüsü de dahil olmak üzere birçok konuda somut ve adil adımlar atacağız. Dini, mezhebi, ırkı, dili, siyasi düşüncesi, ekonomik seviyesi ne olursa olsun herkes kendini bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak hissedecek. Bize oy versin, vermesin herkes eşit vatandaşlık haklarından istifade eden onurlu bireyler olarak başı dik bir şekilde bu özgür ülkede, bu güven içinde yükselen ülkede yaşayacak" dedi.

"EKONOMİDE YAPISAL REFORMLARI HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Davutoğlu, ekonomide yeni gelişen şartlara uygun yapısal reformların mutlaka tamamlanarak hayata geçirileceğini belirterek, "Seçim meydanlarında milletimize verdiğimiz her sözün arkasında durduk bundan sonra da verdiğimiz reform sözünün arkasında duracağız. Türkiye'nin geçmiş 13 yıllık başarılı ve istikrarlı ekonomi yönetiminin olmazsa olmazı mali disiplindir. Biz bu vaatlerimizi gerçekleştirirken hiçbir dönemde mali disiplinden taviz vermedik, bu konudaki kararlılığımız yitirmedik. Yeni dönemde de mali disipline uymayan, ekonomik gerçeklerle örtüşmeyen bir popülizme de izin vermeyeceğiz. Bu ülkedeki ekonomik gelişmeyi ve refah artışını çiftçiye, emekliye, esnafa, memura, her kesime yansıtmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"MEGA PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK"

Mega projelere ilişkin konuşan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Yeni dönemde geçen hükümetlerimiz döneminde başlattığımız bütün büyük yatırımları milletimizin hizmetine sunacağız. Her biri için hedef tarih ilan edecek ve kendi kendimize bir ev ödevi karnesi çıkarmış olacağız. Devam etmekte olan bütün dev projelerimizi de mutlaka bitirerek Türkiye'ye kazandıracağız. Bunları daha ileri proje ve yatırımlarla da zenginleştirmeye devam edeceğiz. AK Parti 13 yıldır iktidarda ve çok önemli atılımlara, büyük bir değişime imza atmış bir parti. Bu 13 yıl AK Parti kadrolarına, hepimize çok engin tecrübeler kazandırdı. Türkiye için sorumluluk almaya, elimizi taşın altına koymaya ve aynı aşkla çalışmaya bugün de hazırız. Türkiye'yi daha güzel yarınlara taşımak için gereken her adımı gerektiği anda kararlılıkla atacağız. Türkiye'ye inanıyor, milletimizin büyük azmine, gücüne, potansiyeline güveniyoruz. Allah'ın izniyle milletimizin hak ettiği seviyeleri kısa zamanda yakalayacağız."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN MUHALEFETE ÇAĞRI

"Türkiye'nin yolu da ufku da açılmıştır" ifadesini kullanan Davutoğlu, "İnşallah 2023 hedeflerinde sembolleşen ikinci atılım dönemine giriyoruz. Buradan huzurlarınızda hem milletvekillerimize hem de muhalefet partilerine ve milletvekillerine çağrıda bulunmak istiyorum; yeni bir yasama dönemine başlıyoruz. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu reformları kararlılıkla hayata geçireceğiz. Öncelikle temsil ettiğiniz ilinize karşı sorumlu olacaksınız ancak her biriniz bütün bir milletin temsilcisi, bütün Türkiye'nin milletvekili anlayışıyla bütün Türkiye'yi, bize oy veren, vermeyen bütün milletimizi kucaklamayı, 78 milyon vatandaşımızın sorunlarına deva olmayı öncelikli görev bileceksiniz. Muhalefet partileri ve milletvekillerine çağrımız şudur; muhalefet partileri demokrasinin ana unsurudur, biz her türlü yapıcı eleştiriye açığız. Meclis çatısı altında milletimizin faydasına olan her öneride işbirliği yapmaya hazırız. Türkiye'nin hızlı atılımlara, yapısal reformlara ihtiyacı var, vakit kaybetmeye ise tahammülü yok. Gelin bu dönemde farklılıklarımız bir kenara bırakarak inşa edici, kurucu bir iradeyle milletimizin ihtiyaç duyduğu reformları uzlaşmayla çıkaralım. Meclis çalışmalarında engelleyici değil yapıcı, zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olalım ve milletimizin beklentilerine hep birlikte olumlu cevap verelim" dedi.

"SON OLARAK MİLLETİMİZE SESLENMEK İSTİYORUM, BİZE VERDİĞİNİZ EMANET EMİN ELLERDE"

Son olarak millete seslenen Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bize verdiğiniz emanet emin ellerdedir. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Verdiğiniz emaneti başımızın üstünde, gönlümüzün en derin bölgelerinde muhafaza edeceğiz. Kayıt dışı, karanlık odakların bu emanete zarar vermesine izin vermeyecek, ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmak için gece-gündüz demeden, var gücümüzle çalışacağız. Yine ezber bozacağız. Ve değişimden korkmadan ülkemizin ihtiyaç duyduğu reformları birer birer hayata geçireceğiz. Geçmişte nasıl başardıysak gelecekte de hedeflerimizi titizlikle takip edecek ve Allah'ın izniyle bu hedeflere mutlaka ulaşacağız. Daha özgür ve müreffeh, daha adil ve daha itibarlı yeni Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz. Yeni Türkiye hedefine yılmadan, bıkmadan, usanmadan ilerleyeceğiz. Hangi siyasi görüşten, hangi sosyal, dini, etnik kimlikten gelirse gelsin bütün vatandaşlarımızla birlikte yeni Türkiye idealini gerçekleştireceğiz. Türkiye büyüyen, kalkınan, güçlü ve örnek bir ülke olacak. Türkiye'yi tüm farklılıkları ve renkleriyle toplumun bütününü kucaklayan bir anlayışla yöneteceğiz. Türkiye toplumsal refah, sağlam bir ekonomi, siyasi istikrar ve ileri demokrasi üzerinde yükselecektir. Türkiye her insanın vatandaşı olmakla gurur duyacağı bir dünya devleti olacaktır. Ve Türkiye bilgisi, üretimi ve yönetimi ile lider bir ülke olacaktır. Bütün farklılıkları ile birbirini seven, birbirine kenetlenmiş, kendine güvenen, özgür, sorumlu ve erdemli insanlarıyla yeniden dünyanın medeniyet merkezi olacaktır. Bu medeniyet yürüyüşü milletimizin bütün ihtişamıyla yeniden tarih sahnesine dönmesiyle gücüne güç katacak. Bu yoldan dönmek yok. Milletimizle el ele gönül gönüle vererek menzile ulaşacağız. Önümüzdeki 4 yılı milletimiz bize emanet etti. İnşallah bu 4 yıl AK Parti için millete hizmet yolunda nice 4 yılı beraberinde getirecektir. Bu onurlu görevde bütün dava arkadaşlarıma özellikle de 26. Yasama Dönemi'nde hizmet edecek değerli milletvekillerimize başarılar diliyorum."

(İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler