HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu: CHP ve MHP'ye eşit mesafedeyiz

Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmeleriyle ilgili ''Bütün partilerle görüşeceğiz. Yoğunluğu CHP ve MHP'ye vereceğiz'' dedi. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile Pazartesi günü saat 14:00'da görüşecek.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu ilk ziyareti 13 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'te CHP'ye yapacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Salı günü bir araya gelecek. Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi saat 14.00'te başlayacak.

Davutoğlu, 15 Temmuz Çarşamba günü saat 11.00'de HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.

HAVALİMANI'NDA BASIN TOPLANTISI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretiyle ilgili kısa bilgi veren Başbakan, ''Bundan 20 yıl önce Srebrenitsa'da 8 bini aşkın kardeşimiz BM'nin gözü önünde katledildi. Acıların unutulması için çok çaba harcadık. Dışişleri Bakanı olarak Bosna'yı 12 kez ziyaret ettim Başbakan olarak ilk ziyaretim'' dedi.

Başbakan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''Hükümet kurulmadığı halde atama yapılıyor'' eleştirisine de yanıt verdi: ''Gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. Sayın Kılıçdaroğlu'nun benimle ilgili endişelenmesine gerek yok. Önce kendi partisiyle ilgili endişelerini, kaygılarını gidersin, sonra bizimle ilgili yorum yapsın.''

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na dün 63. Hükümet'i kurma görevi vermişti.

TAKVİMİ AÇIKLADI

Başbakan, ilk ziyaretini pazartesi günü saat 14.00'te CHP'ye yapacak. Davutoğlu salı günü MHP'nin, çarşamba günü ise HDP'nin kapısnı çalacak.

Koalisyon görüşmeleriyle ilgili konuşan Davutoğlu şunları söyledi:

''Ben şunu açık yüreklilikle Sayın Kılıçdaroğlu'na ve kamuoyumuza ifade ediyorum. Gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. Kimse bu atamalar üzerinden veya hükümet etme misyonu üzerinden bir tartışma başlatmamalıdır. Eğer yanlış bir atama olduğu iddia ediliyorsa inşallah hükümet ortaklığı kurulduktan sonra bunlar ele alınır, konuşulur ama biz hükümet ederken Türkiye Cumhuriyeti'ni bir an bile sahipsiz bırakmayız. Alınması gereken kararlar konusunda bir an bile tereddüt etmeyiz.

''KILIÇDAROĞLU'NUN BENİMLE İLGİLİ ENDİŞELENMESİNE GEREK YOK''

Hükümet ettiğimiz her an her saniye hükümet etmenin gereği neyse onu yaparız. Ayrıca Sayın Kılıçdaroğlu'nun benimle ilgili endişelenmesine gerek yok. Önce kendi partisiyle ilgili endişelerini, kaygılarını gidersin, sonra bizimle ilgili yorum yapsın. Biz başka partilerin iç ilişkilerine ya da oradaki dengelere hiçbir şekilde müdahil olmadık.

''HÜKÜMETİ EN KISA SÜREDE KURACAĞIZ AMA...''

Elimizden geldiği kadar hükümeti kısa sürede kuracağız ama bunun gecikmesi halinde işlerin yavaşlamasına izin vermeyiz. Hatta bütün bürokrasiye çok net bir mesaj da gönderdim. Türkiye'de hükümet kurulması uzayabilir diye işi aksatan tek bir bürokrat olursa onunla ilgili işlem yapılır.

''CUMHURBAŞKANLIĞI, HÜKÜMET ORTAKLIĞI MÜZAKERELERİNİN PARÇASI HALİNE GETİRİLMEMELİ''

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'de her şey anayasal çerçevede ve siyasi teamüller çerçevesinde yürür. Bu konularda da baştan itibaren söylüyorum, Cumhurbaşkanlığı makamını hükümet ortaklığı müzakerelerinin parçası haline getirmemek lazım. Getirildiği zaman aslında bir iyi niyetten uzaklaşılmış olunur."

''MHP VEYA CHP KOALİSYONUNUN OLABİLECEĞİ KANAATİ ORTAYA ÇIKTI''

Başbakan, ''Sorun yaşamadan çalışabileceğiniz parti hangisi?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''İstişarelerimizi yaptık parti kurullarında, teşkilatımızda, tabanımızda. İstişareler neticesinde MHP veya CHP koalisyonunun olabileceği kanaati ortaya çıktı. Bu temelde de bütün partilerle, üç partiyle de görüşeceğiz ama yoğunluğu bu iki partiye vererek netice almaya çalışacağız.

''PAZARTESİ CHP, SALI MHP VE ÇARŞAMBA HDP''

Pazartesi günü CHP, salı günü MHP, çarşamba günü de HDP ile görüşmeleri yapmak üzere bir planlama içindeyiz. Onların kendi programlarına göre de daha netleşecek. Zaman kayması olabilir. Önemli olan, karşılıklı iradenin netleşmesi ve sağlam bir zeminde hareket etmemiz. Bu konuda soğukkanlı ve sağduyulu bir yaklaşım benimsenmesi, duygusal tepkilerden, fevri tutumlardan kaçınılması halinde çok sağlam yapılı bir koalisyon oluşabileceğine inancımı hala muhafaza ediyorum.''

CHP ZİYARETİ SAAT 14.00'TE

Başbakan Davutoğlu ilk ziyareti 13 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'te CHP'ye yapacak.

TURİSTLERİN ''ÇİNLİ'' DİYE TARTAKLANMASINA TEPKİ

Başbakan'a şiddete dönüşen Çin'i protesto eylemleri de soruldu. Davutoğlu şöyle konuştu:

''Ne tür ihtilaf yaşanırsa yaşansın kesinlikle bu ihtilaf dış temsilciliklere yansıtılmaz. Elçiler, diplomatik temsilciler ve o ülkeden gelen turistler bizim en aziz misafirlerimizdir. Kaldı ki Türkiye ile Çin arasında, Türkiye ile Tayland arasında diyalog mekanizmaları da açıktır, görüşlerimizi beyan ediyoruz, karşılıklı olarak yoğun temaslarda bulunuyoruz. Dolayısıyla bu tür provokasyonlar, bu tür saldırılar, Koreli bazı turistlere yönelik saldırılar ya da Tayland Fahri Başkonsolosluğu'na yönelik saldırılar, açık bir şekilde ifade ediyorum hem kültürümüze, misafirperverliğimize hem siyasi, diplomatik temel ilkelere aykırıdır. Toplumumuzun duyarlı olmasını ve kesinlikle provokasyonlara gelmemesini ısrarla vurguluyor ve rica ediyorum.''

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler