HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu: Dökülecek her kandan Demirtaş sorumludur

Başbakan Ahmet Davutoğlu çözüm süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Davuttoğlu, "Atılacak adımlarla ilgili zihnimiz berrak" dedi.

Davutoğlu: Dökülecek her kandan Demirtaş sorumludur

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paralel yapı ile örgüt arasındaki irtibatı bildiklerini ve aralarında irtibatın kamuoyu tarafından bilenmesi gerektiğini belirterek, "Paralel yapı ile örgüt arasında bağlantı var” dedi.

Polonya ziyareti dönüşünde uçakta İHA ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın da aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Ahmet Davutoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"ÇÖZÜM SÜRECİ HÜKÜMET VE BİR TARAF ARASINDA GİDEN BİR KONU DEĞİL”

Çözüm süreci ile ilgili sorular üzerine Başbakan Davutoğlu, Çözüm Süreci'nin kendisi ile ilgili zihinlerinin her zaman berrak olduğunu ifade etti. Çözüm süreci konusunda tereddüt yaşamadıklarını kaydeden Davutoğlu, "Türkiye'nin heryerindeki aktörlerle her zaman temas halinde olduk. Bu mesele hükümet ve bir taraf arasında giden bir konu değil” dedi.

"KÜRT VATANDAŞLARIMIZ BUNA TEPKİ GÖSTERSİN”

Davutoğlu demokratikleşme konusuyla ilgili ise "Kimse bizden bir şey talep etmeden yerine getirdik. Olağanüstü hal kaldırıldı. Kürkçe kullanımı ve benzeri konular. Köye dönüşle ilgili her türlü çalışma yapıldı. Mağdurlara hakları tazmin edildi. Ret politikaları terk edildi. Çağdaş toplumda ne olması gerekiyorsa bu adımları attık. Çözüm sürecinin işlemesi gerekiyor, işliyor ve yürüyor. Yasaya da bunu bağladık.Hala Türkiye'de birileri silah kullanmaya yöneliyorsa buna Kürt vatandaşlarımız tepki göstersin. 6-7 Ekim de yaşanan olayları halkın bunu benimsemediği ortada” diye konuştu.

"ŞİDDET VE HALKA BASKI YAPILMASINA KARŞIYIZ”

Cumartesi günü yapılan Çözüm Süreci toplantısını da değerlendiren Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumartesi günü yapılan görüşmelerde hükümet olarak atacağımız adımları ele aldık. Bize verilen sözler yerine getirilmedi. Silahların bırakılması ve Türkiye'nin terk edilmesi gibi herhangi bir adım atılmadı. Bide şiddet sokaklara yansıdı. Demokratik talepler konusunda herkesin her görüşü dile getirmesine açığız. Şiddet kullanımına ve bununla bölge halkına baskı yapılmasına karşıyız.”

"AKACAK KANDAN DEMİRTAŞ SORUMLUDUR”

HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş'ın Güvenlik Paketi ile ilgili ‘sokakta engelleriz' açıklamalarına sert tepki gösteren Başbakan Davutoğlu, "Doğrusu son günlerde HDP içinde bazı özeleştiri yapılmasından memnun olduğumu ifade etmiştir. Demirtaş'ın bu açıklaması son derece sorumsuzca yapılan bir açıklamadır. Türkiye'nin güvencesi halkın oylarıyla seçilmiş hükümetimizin elindedir. 6-7 Ekim olayları tekrar olmasın, benzer olaylar olmasın diye ‘İç Güvenlik' reformu yapılıyor. Molotofun ne hak gerekçesi olabilir, silahlı gösterinin hangi çağdaş toplumda karşılığı var. Demirtaş'ı uyarıyorum, kendisiyle 1 Ekim'de yaptığımız görüşmede böyle konuşmuyordu. Bundan sonra şehirleri kan gölüne çevireceklerini söylüyorlarsa, bundan sonra dökülecek her türlü kandan Demirtaş sorumludur. Bu açıklamadan sonra dökülecek her kandan Demirtaş sorumludur. Gitsin sokağa insin sorsun bakalım halk 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili ne düşünüyor işyerlerini yakanlar hakkında. Biri çözüm süreci üzerinden kan dökmek, kaos çıkarmak isterse buna asla izin vermeyiz. Ama eline molotof kokteyili alan, etrafı yakıp yıkmak içindir. Böyle bir çağrı varsa bir an bile tereddüt etmeyiz. Sorumlu olmaya davet ediyorum” dedi.

HDP'DEN YANIT GECİKMEDİ

Davutoğlu'nun, Demirtaş'a yönelik açıklamalarına HDP'den yanıt gecikmedi. HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "AKP çözüm sürecinde adım atmayıp çözümsüzlükte ısrar etmektedir. Eşbaşkanımız şahsında HDP'yi hedef alması bu gerçeği gizleme gayretidir. Güvenlik paketi çözümsüzlüktür. Davutoğlu, HDP şahsında barıştan çözümden yana olanları tehdit etmektedir. Kendisini sorumluluğa davet ediyoruz" dedi.

"PARALEL YAPI İLE ÖRGÜT ARASINDA İŞBİRLİĞİ VAR”

Başbakan Davutoğlu, Güvenlik Paketi'nin sadece güvenlik ile ilgili değil özgürlük de dahil olmak üzere aylarca istişare edilerek hazırlandığının altını çizdi.

Kamu düzeninin herkese lazım olduğuna işaret eden Başbakan Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş'a da bunun lazım olduğunu söyledi. Selehattin Demirtaş'ın yaptığı çağrının yarın dönerek kendisini vuracağına işaret eden Davutoğlu, "Manşeti kimindi bakın, paralelciler. Kiminle nasıl görüşüyorlar biliyoruz. Aynı şekilde paralelden mağdur olmuş gibi örgüt kimlerle nerede görüşüyor biliyoruz. Her türlü maskeyi indiririz. Demirtaş bu manşete nasıl çıkıp, bu çağrıyı yaptı bu organlarla. Paralel yapı ile örgüt arasındaki görüşmeleri, irtibatı biliyoruz. İrtibat olduğunu kamuoyu bilmeli” ifadelerini kullandı.

"ORADAKİ İSTİKRAR TÜRKİYE İÇİN DE İSTİKRARDIR”

Barzani'nin "Türkiye yardım etmese Erbil düşerdi” açıklamalarının sorulması üzerine ise Davutoğlu, şunları söyledi:

"Irak Kürt bölgesi istikrar bölgesidir. Oradaki istikrar Türkiye için de istikrardır. Bağdat-Erbil arasındaki ilişkilerin iyi olmasından en fazla biz memnuniyet duyarız. Türkiye dışarıda da Türklerin yardıma ihtiyaç olduğunda nasıl yardım ettiğimiz aşikardır.”

"GEREKİRSE MAHALLEYE KADAR İNECEĞİZ”

İmralı görüşmelerinde ‘üçüncü göz' tartışmaları ile ilgili açıklamalarda da bulunan Davutoğlu, buna ihtiyacın olmadığını söyledi. Daha önce Oslo'da denendiğini kaydeden Davutoğlu, "Başka gözler girdi mi başka çıkarlar da giriyor. Üçüncü göze ihtiyaç yok. Bölgenin kanaat önderleri ile görüşeceğim. Gerekiyorsa mahalleye kadar ineceğiz” dedi.

"BİZ HİÇ BARAJ HESABI YAPMADIK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, baraj tartışmaları ile ilgili olarak, "Biz hiç baraj hesabı yapmadık. Barajın kalkması ile ilgili biz girişimde bulunmuştuk. Geçen sene üç teklif getirdik. Dünyada temsil ile istikrar arasında denge kurulur. Bu son Parlamento'da baraja rağmen yüzde 95 temsil var. Hala şikayet varsa bunu yapalım. Doğru yöntem değil, bir buçuk sene sonra. Her seçimden beş altı ay önce o seçimlerden önce tartışma başlatmak demokrasiye hizmet etmez” şeklinde konuştu.

"KEMAL KILIÇDAROĞLU SKK'YA KAÇ KİŞİ ALDI”

Davutoğlu, CHP'nin son günlerde gündeme getirdiği KPSS tartışmalarıyla ilgili son noktayı koydu. Atamaların belli nitelik çerçevesinde ve yasal olarak yapıldığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Birileri görev yasaklısı olarak ilan edilemez. Objektif kriterler uygulanır. Madem dosya açtılar, biz de dosya açarız. Acaba Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Başkanlığı döneminde kendi soyadıyla kaç yakını girdi? Anne soyadı ile kaç yakını girdi? Eşinin soyadı ile kaç yakını girdi? 444 kişi nasıl işe alındı? Detaylarını veririm” dedi.

DAVUTOĞLU YURDA DÖNDÜ
Polonya'daki temaslarını tamamlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu özel uçak "TUR" ile 14.45'te Ankara'ya geldi.

Davutoğlu'nu Esenboğa Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve öteki ilgililer karşıladı.

(İHA)

Başbakan Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Ankara'ya geldi.

(Ajanslar)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler