HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu: Güzel Türkçemizle, güzel Kürtçemizi kardeş yapmaya geldik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'ın ardından geçtiği Batman'da partisinin Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen il kongresine katıldı.

Davutoğlu: Güzel Türkçemizle, güzel Kürtçemizi kardeş yapmaya geldik

Maliye Bakanı Bakanı Mehmet Şimşek'in bir anısını anlatan Davutoğlu, "Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek kardeşimiz yolda gelirken bir hatırasını anlattı. Dedi k,i 80'li yıllarda radyoda, şarkı dinleyebilmek için babamın getirdiği bir eski teybi karıştırarak hat arardık ve Ermenistan'dan gelen Kürtçe yayını dinlerdik. Bu bir utanç değil miydi? Şimdi TRT Kürdi var. Kürtçe şarkıların, türkülerin, kardeşlik türkülerinin söylendiği TRT Kürdi var. Vatan bölünmedi. Türk, Kürt kardeştir. Ayrım yapan ve paralel kalleştir" dedi.

Çözüm sürecinin nasıl başladığına vurgu yapan Davutoğlu, "2005'te Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşma ile başlayan çözüm süreci her türlü badireleri aşarak bugünlere kadar geldi. Bu badirelere karşı da dimdik duracağız" diye konuştu. Barış yolunda gayretiçinde olduklarını anlatan Davutoğlu, "6-7 Ekim'de birden çeteler değişik şekillerde sahneye çıktılar ve çözüm sürecine darbe vurabilmek için Kobani'deki kardeşlerimizin acısını bahane ettiler. Kobani'den gelen Kürt kardeşlerimize ne muamele yapmışsak Halep'ten gelen Kürt, Arap, Türkmen kardeşlerimize aynı şekilde kucağımızı açtık" dedi. Davutoğlu, 6-7 Ekim olaylarının HDP'nin başlattığı bir provokasyon ile halkın sokağa döküldüğüne anlattı ve şöyle devam etti:

"Batmanlı kardeşlerimiz neredeyse üç gün evlerinin dışına çıkamaz hale geldiler. Yaktılar, yıktılar. Bunu da Kobani için gibi yapmış olduklarını iddia ettiler. Halbuki eğer Türkiye güçlüyse, Batman zenginse, Diyarbakır zenginse, Şırnak, Cizre zenginse sınırımızın ötesindeki Kürk, Türkmen kardeşlerimize yardım edebiliriz. Oradaki kaosu içeri getirmenin ne alemi vardı? Tam da 2013'ten itibaren çözüm süreci ivme kazanmışken bölgeye dönük ciddi yatırımların işareti başlamışken sadece çözüm sürecine değil ekonomiye de darbe vurmaya kalktılar."

"NEDEN SEÇİMLER YAKLAŞIKEN BASKI"

HDP'ye seslenirken de Başbakan Dvutoğlu, "Sormak istiyorum, 6-7 Ekim olayları ile ne kazandınız? Yakarak yıkarak ne elde ettiniz? Diyarbakır'da olaylarda katledilen kardeşlerimizin aileleriyle görüştük. Yasin Börü'nün ve diğerlerinin, bu canlara niye kıydınız? Ne istiyorsunuz? Demokrasi istiyorsanız Türkiye'de demokrasi her yerde var. Fikir özgürlüğü diyorsanız her yerde konuşabilirsiniz. Peki siz neden şehirlerimizde bir baskı kurmaya kalkıyorsunuz? Neden seçimler yaklaşırken bir baskı ile insanların iradesine sekte vurmaya çalışıyorsunuz?" dedi.

"KÜRT-TÜRK AYRIMINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Kamu düzeninin herkese lazım olduğunu hatırlatan ve Türkiye'nin her yerinde kamu düzeninin sağlanacağını söyleyen Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün kardeşlerimize soğukkanlı, vakur ve mutlaka milli iradeye güvenerek sabırla mücadele etme tavsiyesinde bulunuyorum. Türkiye'de birileri aynen Suriye ve Irak'ta olduğu gibi bu şehir Kürtlerin şehri, şu şehir Türklerin şehri yapmak istiyor olabilir. Ben 77 milyonu temsilen söylüyorum. Hakkari ne kadar Kürt’se o kadar Türk’tür. Edirne ne kadar Türk’se o kadar Kürt’tür. Bu baş bu gövdedeyken, bu yürek bu bedendeyken Allah şahittir ki bir gün dahi Kürt-Türk ayrımı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Alevi-Sünni ayrımı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Suriye'de Halep'in halini gördükten sonra Irak'ta o güzelim Kerkük'ün halini gördükten sonra dışarıdaki emperyalistler, iş birlikçileri, içerideki uşakları ne kadar çaba sarf ederlerse etsinler Diyarbakır'da Batman'da Şırnak'ta ve altını çizerek söylüyorum Cizre'de ve bütün Türkiye'de özgürlük ve güvenlik hakim olacak."

SLOGANLAR VE YANIT

Başbakan Davutoğlu'nun konuşması, salonda bulunanların, 'Vur vur inlesin, Pensilvanya dinlesin' tezahüratlarıyla kesildi. Bunun üzerine Davutoğlu, "İçerdeki hainler, dışarıdaki hainler de dinleyecek. Batman'ın her bir köşesine selam olsun" karşılığını verdi. Salondakiler 'Türk-Kürt kardeştir, ayırım yapan kalleştir' tezahüratı yapınca Başbakan Davutoğlu'nun, "Kürt Türk ayırımı yapan ve paralel yapı kalleştir" demesi uzun süre alkışlandı.

MEHMET ŞİMŞEK KÜRTÇE KONUŞTU

Başbakan’dan önce Kürtçe konuşan Maliye bakanı Mehmet Şimşek, "Eğer bu konuşmayı 15 yıl önce yapsaydım muhtemelen beni içeri atarlardı. Evet çok değil, işte bugün eğer biz ana dilimizle burada, birliğimizin, beraberliğimiz, kardeşliğimiz için çağrıda bulunuyorsak, bunun için riskle karşı karşıya değilsek, sizin hizmet ettiğiniz, büyüttüğünüz AK Parti sayesindedir" dedi.

Batman’da ve bölgede büyük bir yatırım, büyük kalkınma hamlesi başlattıkları görüşünü savunan Şimşek, "Birliğimiz sadece bu bölge için değil, Türkiye’deki namertler için korku kaynağı olmuştur. Ak Parti, önceki Başbakanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımızın devam ettirdiği çözüm süreci aynı zamanda bir refah sürecidir" diye konuştu.

KONGREDEN NOTLAR

Başbakan Davutoğlu'nun ziyareti nedeniyle Batman'da sıkı güvenlik önlemleri alındı. Kongrenin yapıldığı 1500 kişilik salonun tribünler ile sahaya bırakılan sandalyelerin tamamı da doldu. Buna rağmen salona alınan çok sayıda kadın ve erkek kongre üyesi ayakta kaldı.

Salonda Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun posterleri ile çok sayıda dövizlerin asılı olduğu gözlendi.

Kongreden sonra Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve bakanlar ile milletvekilleri Batman Valiliğini ziyaret etti. Vali Azmi Çelik’ten basına kapalı brifing alan Başbakan Davutoğlu daha sonra Milletvekili Ziver Özdemir’in kızının nikah törenine katıldı. Nikaha basın mensupları alınmadı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler