HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu: IŞİD Irak’ta ciddi güvenlik riskleri oluşturuyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak'taki bütün siyasi grupların Türkiye'nin dostu olduğunu söyledi. Irak'taki bütün dini, mezhebi, etnik gurupların da Türkiye'nin akrabası ve dostu olduğunun altını çizen Davutoğlu, "IŞİD'in yol açtığı yeni tehdit son 5-6 aydır Irak- Suriye hattında çok ciddi güvenlik riskleri oluşturuyor" dedi.

Irak'ta son dönemde ortaya çıkan güvenlik şartlarının sadece Irak'ı ilgilendirmediğini belirten Başbakan Davutoğlu, "Irak dışında da son derece geniş bir etki uyandırdı. Özellikle IŞİD'in yol açtığı yeni tehdit son 5-6 aydır Irak- Suriye hattında çok ciddi güvenlik riskleri oluşturuyor. Bunun ortaya çıkardığı yeni bir konjonktür var. Bu çerçevede dost ve kardeş Irak'la kapsamlı istişarelere ihtiyaç hissediyoruz" dedi.

Irak'la 2009 yılında kurulan ve son derece iyi işleyen, "Yüksek Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi" olduğunu anımsatan Başbakan Davutoğlu, "Irak'ta son 2-3 yıl içerisinde yaşanan iç istikrarsızlıklar ve iç siyasi hayatta ortaya çıkan parçalanmalar, birçok siyasi liderin ve hareketin Irak'ta sistem dışına itilmesi ile ortaya çıkan iniş- çıkışlar dolayısıyla bu çalışma da bir aksama söz konusu olmuştu. Yüksek Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasına tekrar ciddi bir ivme katma kararlılığımız var. Bu ziyaretimiz hem yeni Irak Hükümetini tebrik etmek, yeni Irak hükümeti ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek hem bölgedeki güvenlik şartlarını istişare etmek ama onlar kadar önemli olan Yüksek Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ön hazırlığını yapmak. Önümüzdeki ziyaretin ardından Sayın Abadi bütün Bakanlarıyla birlikte Ankara'ya gelecek ve Yüksek Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleştirilecek" diye konuştu.

-"IRAK'TAKİ BÜTÜN SİYASİ GRUPLAR TÜRKİYE'NİN DOSTUDUR"-

Irak-Türkiye ilişkilerinin özel öneme sahip ilişkiler olduğunu ifade eden Davutoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

"Tarihi bağlarımız son derece güçlüdür. Iraktaki her toplum kesimi ile Türkiye'nin derin akrabalık ilişkileri mevcuttur. Irak'ta istikrar olduğunda, huzur olduğunda Türkiye bundan en fazla istifade eden ülke konumundadır. Irak'ta bir huzursuzluk olduğunda, bir gerilim olduğunda da öncelikle Türkiye'ye yansımaktadır. Irakta son dönemde yaşanan, özellikle seçimler sonrası yaşanan değişimler ve daha kapsayıcı, bütün tarafları içine alıcı bir sürecin ortaya konmuş olması her kesten daha çok Türkiye'yi memnun etmiştir. Seçim sonrasında Başbakanlık mutabakatı sırasında da Türkiye elinden gelen bütün katkıyı yapmaya çalışmıştır. Irak'taki bütün siyasi gruplar Türkiye'nin dostudur. Irak'taki bütün dini, mezhebi, etnik guruplarda Türkiye'nin akrabası ve dostudur. Hiç birini diğerinin önüne almayız, hiç birini diğerinden ayırmayız. O bakımdan bu hükümet oluşumunda tekrar bütün Irak'taki kesimleri kapsayan bir sonuç elde edilmesi Türkiye'yi ziyadesi ile memnun etmiştir."

-"IRAK BİRÇOK ÖZELLİĞİ İTİBARİYLE KÜÇÜK ORTADOĞU NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR"-

"Irak birçok özelliği itibariyle küçük Ortadoğu niteliği taşımaktadır. Ortadoğu'daki bütün dini ve etnik guruplar Irak'ta mevcuttur. Dolayısıyla Irak'ın istikrarı, sadece Irak için değil bütün bölge için önemlidir. 2003 müdahalesinden sonra Türkiye'nin başlattığı "Irak'la Komşu Ülkeler İnsiyatifi" de Irak'a katkı bulunmak için geliştirildi. Ümit ederimki, Irak en kısa zamanda terör tehdidinden kurtulur, en kısa zamanda kendi bütünlüğünü sağlam bir teminat altına alır. Sadece kendi içinde değil, bölgesel barışa katkı yapan, bölgesel barışı inşa eden sürecin önemli bir aktörü haline gelir."

-"BU ZİYARET YENİ BAŞLANGICIN İŞARETİ OLACAK"-

"Bu siyasal ve kültürel ilişkiler dışında ekonomik ilişkiler bağlamında da Irak'la çok yakın ve derin ilişkilerimiz var. Irak'la 12 Milyar dolar civarındaki ticaretimizle ciddi bir ticaret fazlamız var. Irak iç huzura kavuştuğunda son derece büyük potansiyele sahip. Doğal kaynaklarıyla kalkınma planlamalarını finanse edebilecek ve Dünyanın yükselen ekonomik gücü haline gelebilecek bir yapıya sahip. Bu çerçevede Türkiye'nin Irak'a yapabileceği çok büyük katkılar var. Ulaştırma, enerji, ticaret, tarım gibi alanlarda, Kültür ve Turizm bu alanda ortak değerler, bütün bu potansiyeli değerlendirecek şekilde yeni bir iş birliği alanın açılmasına büyük önem veriyoruz. Bu ziyaretimiz yeni bir başlangıcın işareti olacaktır."(ANKA/DEVAM)

(HSN/ORH)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler