HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu Kara Kuvvetleri Komutanı'nı çağırdı

IŞİD’in Türkiye sınırını da tehdit edici boyutta Irak içinde ilerlemeye başlaması Ankara’yı alarma geçirdi.

Davutoğlu Kara Kuvvetleri Komutanı'nı çağırdı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’le durumu değerlendirmesi yapmak ve sınır boyunca alınan önlemleri görüşmek için kısa süre önce Dışişleri konutunda bir araya geldi. Dışişleri konutundaki kritik görüşme yaklaşık üç saat sürdü.

MAHMUR'DA IŞİD ALARMI

Mahmur Kampı, IŞİD militanlarının, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı güneydeki Musul'un Mahmur ilçesine saldırmasının ardından boşaltılmaya başlandı. Kandil’den gelen PKK’lılar ile kampın güvenlikten sorumlu birimleri, IŞİD'e karşı savunma gücü oluşturdu.

Büyük çoğunluğunu 90’lı yıllarda Türkiye’den Kuzey Irak’a göç eden Kürtlerin oluşturduğu Mahmur Kampı IŞİD saldırısı nedeniyle boşaltılıyor.

HDP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür’ün de doğruladığı boşaltma kapsamında, yaklaşık 15 bin Mahmur Kampı sakini oluşturulan güvenli koridordan Erbil’e ulaştırılmaya çalışılacak.

Mahmur Kampı yetkilileri, kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan grubun tahliyesinin büyük ölçüde tamamlandığını; Kandil’den gelen PKK’lılar ile kampın güvenlikten sorumlu birimlerinin de bir savunma gücü oluşturduğu bilgisini verdi.

CANLI YAYINDA SORULARA YANIT VERDİ!

NTV canlı yayınına katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu Oğuz Haksever’in sorularını cevapladı.

Gündeme ilişkin konuların yanı sıra, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la durum değerlendirmesi yapmak için bugün erken saatlerde yaptıkları dışişleri konutunda yaptıkları toplantı hakkında da konuşan Davutoğlu şunları söyledi:

Bu toplantıyı basının gündeminde olması gereken bir toplantı gibi görmedik. Bunu olağanüstü değil devlet kurumları arasındaki koordinasyon gereği bir toplantı olarak düşündük. Bunu Türkiye’nin olağanüstü bir gündemle bu toplantıların yapıldığı gibi düşünmemek lazım.

Türkiye’nin çevresinde 8 ülke idare krizi yaşıyor. Merkezi hükümetler topraklarını kontrol edemez noktadalar.

Etrafımızda bir yangın var. Ateş çemberinden geçiyor bölge. Yüz yıl önceki tasfiyeden kalan şeyler bütün unsurlarıyla su üstüne çıkıyor.

TEK BİR YEZİDİ SINIRDA BEKLEMİYOR

Yezidilerle ilgili çok büyük bir trajedi başladı. dün itibarıyla Şırnak Valisiyle irtibat kurdum. Bazı Yezidilerin Türk sınırına doğru geldiği ve içeri alınmadığı yönünde istihbarat geldi. Aradım ama tek bir Yezidi kapıda bekletiliyor değil.

VERDİĞİMİZ MALZEMELER HAVADAN ŞİNCAR DAĞI’NA ATILDI

Irak’ta insani operasyon yürüten tek ülke Türkiye. Şincar dağlarına bizim verdiğimiz malzemeler havadan atıldı.

Öyle bir hava yaratılıyor ki sanki Türkiye Yezidileri dışlıyor. Oysa tam tersi.

Şu ana kadar Türkmenlere 100 bin gıda paketini aşan yardım malzemesi gitti. Bu büyük bir organizasyon gerektiriyor. Çünkü bölgede her yer hareketli. Tek bir nokta değil.

IŞİD REAKSİYON OLARAK DOĞDU

IŞİD dediğimiz yapı radikal, terörize gibi bir yapı olarak görülebilir. Ama oraya katılanlar arasında Türkler, Araplar, Kürtler vardır. Oradaki yapı, daha önceki hoşnutsuzluklar öfkeler büyük bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu.

Eğer Irak’ta Sünni Araplar dışlanmamış olsaydı böyle bir öfke birikmesi olmazdı.

Eğer Beşar Esad’a “yüzde 12’lik bir etnik yapı ülkeyi yönetmesin bu ülke hepinizin” dediğimizde dinlenseydi bunlar yaşanmazdı.

Türkiye’de çözüm süreci, düzen nasıl sağlanıyor… Çünkü devlet aklı var. Birimizin Sünni, Alevi olması devlet sorumluluğunun önüne geçmiyor.

Dedemin bir sözü vardı… 12 yıl cepheden cepheye savaşmış İstiklal Savaşı’ndan hemen önce köyüne dönünce müthiş bir kaos görmüş… “En kötü devlet devletsizlikten daha iyidir” derdi.

Bu, devleti ululamak için değil ama devletin tümüyle ortadan kalktığı durumlarda kamu düzeninin ortadan kalkması söz konusu.

IŞİD öfkeyle büyüyen bir tehdit ama işin özünü unutmamak lazım.

“IŞİD TÜRKİYE’DEN DESTEK ALIYOR DİYENLER HAİNDİR”

Irak ordusunun terk ettiği silahları görmeyip de Türkiye IŞİD’e yardım ediyor diyorlar. IŞİD Türkiye’den destek alıyor diyenler haindir.

En büyük ihanet Türkiye’yi bu örgüt yapısıyla yan yana zikretmektir.

Bu bir akıl tutulmasıdır. Feveran içerisindeyim. Hiçbir dönemde böyle bir muhalefet anlayışı olmadı Türkiye’de

Biz o rehinelerin tek bir saç telinin güvenliğini düşünürken nasıl bir sorumsuzluktur ki rehinelerimizin can güvenliğini tehdit edecek bir tartışmayı başlatabilirler.

“KILIÇDAROĞLU’NUN AKLI BUNLARI SÖYLEMEYE YETMEZ”

Önce dediler ki Ramazan bayramından önce rehineler bırakılacak. Sonra prestij olsun diye seçimden önce bırakılacak. Kılıçdaroğlu’nun aklı yetmez bunlara başkaları ona söyletiyor.

“O KONSOLOSU ALNINDAN ÖPEREK UĞURLADIM”

Ben o konsolosu alnından öperek uğurladım. Ben uğurladım. Hiç kimse onların derdiyle benim kadar hemhal olmamıştır.

Benim onların kaderleriyle aileleriyle nasıl ilgilendiğimi bilirler. Ben bazen rastgele bir odaya girer ara sorarım. Evlenmişse damatsa arar kızımıza nasıl davranıyorsun diye sorarım. Dışişleri bir aile. Bir aileyiz biz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler