HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu: Öcalan'a 'resmi müzakereci' sıfatı gibi bir şey söz konusu değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilendirme toplantısına katıldı.

Davutoğlu: Öcalan'a 'resmi müzakereci' sıfatı gibi bir şey söz konusu değil

ANKARA, (DHA) - Diyanet İşleri BaşkanI Prof. Dr. Mehmet Görmez ile basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Hac görevini yerine getiren hacıların ibadetlerini tebrik etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığı brifingleri aktaran Davutoğlu, IŞİD gibi yapıların İslam'ın dünyada yanlış algılanmasına yol açtığını belirtti.

Abdullah Öcalan'a resmi müzakereci statüsü verileceği iddiaları sorulan Davutoğlu şu yanıtı verdi:

"Herhangi bir şekilde statü değişikliği gibi bahsettiğiniz tarzda haberlerin aslı yoktur. Gerçekle de bağdaşmaz. Resmi müzakereci vs gibi. Böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda her şeyden önce toplumsal dokumuzun ve temsilcilerimizin bu süreci yeniden ve daha güçlü bir şekilde sahiplenmesi önemli. En kısa sürede netice alacak şekilde bu mekanizmaları işletmemiz önemli."

Dini konuda eksik bilgilerin ve IŞİD gibi yapıların İslam'ın yanlış algılanmasına neden olduğunu kaydeden Başbakan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Bugün çok az bir dini bilgi ile insanlar dini konuda kendini bir anda her türlü hükmü verebilecek konumda görmeleri gibi yanlış bir kanaat cereyan etmişse, bu bilgi anarşisi aslında dini şiddete yola açıyor. IŞİD ve benzeri yapılar, diğer yapılarda İslam'ın dünyadaki algısını da etkileyecek sonuçlar doğurabiliyor."

'KAMU DÜZENİ SAĞLANACAK, SÜREÇ DEVAM EDECEK'

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecine ilişkin AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay'ın da ifade ettiği hareketliliğin ne olacağı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Son çözüm süreci toplantımızda son yaşanan gelişmeler dahilinde çözüm sürecinde nerede olduğumuz konusunda bir değerlendirme yaptık. Bu değerlendirmeler sonucunda birtakım adımlar söz konusu oldu. Kararlı tutumuzu bir kere daha vurgulamak isterim. Çözüm süreci bizim kimseden izin almadan, kendi irademizle başlattığımız bir süreçtir. Kimsenin de tutumuna bakmadan kendi irademizle yürüteceğimiz bir süreçtir. Nasıl başlatırken kimseden izin almadık. Durdurma ya da yürütme konusunda kimsenin tutumuna bunu bağlı kılmayız. Çözüm süreci kararlılıkla devam ettirilecek. Çözüm sürecini herhangi bir şekilde kamu düzensizliğine, kanunsuz faaliyetlere bahane ya da gerekçe gibi gösterme çabasına da izin vermeyeceğiz. Kamu düzeni sağlanacak. Çözüm süreci devam edecek."

ÖCALAN'A RESMİ MÜZAKERECİ STATÜSÜ İDDİASI

Abdullah Öcalan'a resmi müzakereci statüsü verileceği yönündeki iddia ve yorumlarla ilgili sorulan bir soruya Davutoğlu şu karşılığı verdi:

"Herhangi bir şekilde statü değişikliği gibi bahsettiğiniz tarzda haberlerin aslı yoktur. Gerçekle de bağdaşmaz. Resmi müzakereci vs gibi. Böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda her şeyden önce toplumsal dokumuzun ve temsilcilerimizin bu süreci yeniden ve daha güçlü bir şekilde sahiplenmesi önemli. En kısa sürede netice alacak şekilde bu mekanizmaları işletmemiz önemli."

'SÜRECE İNANANLAR ŞİDDETİ LANETLESİN'

Pazar günü Akil İnsanlar Heyeti ile gerçekleştireceği görüşmenin detayları sorulan Davutoğlu şunları söyledi:

"Çözüm sürecine ivme katmak bağlamında Akil Adamlar toplantısı için arkadaşlara talimat verdim. Benim de zaten planladığım bir görüşmeydi. Bu pazar birlikte görüşeceğiz. En önemli şey çözüm sürecinde psikolojik boyut. Son şiddet eylemleri ile bu psikolojiyi yok etmek istediler. Psikolojiyi tekrar inşa edebilmek için sadece hükümetin atacağı adımlar yeterli olmaz. Toplumsal duyarlılığın arttırılması için Akil İnsanlar Heyetine ihtiyacımız var. Son şiddet eylemleri bu sürece darbe vurmak istedi. Şimdi bu süreci sahiplenen herkesi açıkça ortaya çıkmaya, sesini yükseltmeye davet ediyorum. Bu sürece inananların çıkıp o şiddeti lanetlemesi ve çözüm sürecinin devam etmesi gerektiği konusundaki iradesini beyan etmesi gerekir."

'GÜVENLİ BÖLGELER, ASKERİ DEĞİL İNSANİ BÖLGELERDİR'

Başbakan Ahmet Davutoüğlu, Türkiye'nin güvenli bölge talebi ve güvenli bölgenin oluşma koşulları ve basında yer alan güvenli bölge ile ilgili haritalar hakkında da şu değerlendirmede bulundu:

"Basında yer alan, bizim güvenli bölge tanımlamamızı sınırlayan, ya da onlarla onu ortaya koyan haritalar değil. Üretilmiş haritalardır. Bizim tarafımızdan 'harita böyledir' diye bir tanımlama olmadı. 'Türkiye'ye dönük olarak mülteci akımlarının olduğu her yerde belli çizgilerde güvenli bölge ihtası gerekli olabilir' dedim. 'Türkiye'ye şimdiye kadar mülteci nerelerden geldi? Tel Abyad'dan geldi. Şimdi nereden geliyor? Kobani'den geliyor. İleride nereden gelebilir. Haseke'den veya başka yerden gelebilir' diyerek bir ilkeye dikkati çektim. Güvenli bölgenin insani bölgeler olduğu, askeri bölgeler değil de insani bölgeler olduğu bölgeler. Sivil akışlarının olduğu yerlerde sınırlamaya çalışın. Bu harita bizim tarafımızdan herhangi bir diplomatik müzakerede kullanılmış haritalar değil."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler