HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu'ndan G20 dönem başkanlığı mesajları

Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski ve yeni Türkiye'nin ekonomik açıdan çok farklı konumda olduğunu belirterek,

Mehmet AKTARAN / İstanbul, (DHA) - Davutoğlu, eski ve yeni Türkiye'nin ekonomik açıdan çok farklı konumda olduğunu belirterek, "Türkiye ne 1996'da siyasi istikrar sıkıntıları çeken bir ülkedir, ne 1999'daki gibi uluslararası krizlerin içinden geçen bir ülkedir. Türkiye, küresel ekonominin yükselen yıldızı ve aktörüdür"

  1. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nın gala gecesinde konuşan Davutoğlu, "Eski Türkiye" denilen yıllarda Türk demokrasisinin çok büyük bir darbe yediğini, işadamlarının gelecek vizyonu konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını ve 28 Şubat sürecinde iş dünyasının şu veya bu ideoloi diye ayrıştırıldığı bir dönem geçirdiğini söyledi.

O dönem devlet ile millet arasındaki bağların koparıldığını ve bazı kesimlerin "iç tehdit" ilan edildiğini anlatan Başbakan, "28 Şubat şartlarından sonra, 12 yıldır halktan tekrar tekrar meşruiyet gücü alan bir siyasi istikrar dönemi yaşıyoruz. O yıllar ile bu yıllar arasındaki temel fark, milli kaynakları kullanma ve milletten güç almaktır. Bundan sonra da Türk siyasetindeki en temel hususiyet, milletten güç alan siyasi istikrarların sağladığı hizmet olacaktır" dedi.

EKONOMİDEN RAKAMLAR VERDİ

"90'lı yıllarda çok ciddi siyasi istikrarsızlıklar ve krizler yaşamış Türkiye yerine, ihracatını neredeyse 5 kat artırmış bir Türkiye var" diyen Başbakan Davutoğlu, son rakamların Türk ekonomisindeki sağlıklı gidişi gösterdiğini dile getirdi. Davutoğlu, Ekim ayı itibariyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 7,3 arttığını, ithalatın yüzde 1,5 azaldığını, dış ticaret açığının da yüzde 18,2'e gerilediğini söyledi. Başbakan, "Ekonomik kriz yaşayan Türkiye'nin yerini, küresel ekonomiyle entegre olmuş yeni bir Türkiye anlayışı ikame etmiştir" dedi.

G-20 DÖNEM BAŞKANLIĞI

Türkiye'nin 1 Aralık'tan itibaren G-20 Dönem Başkanlığı'nı üstleneceğini hatırlatan Davutoğlu, "Birinci önceliğimiz; dünyanın en gelişmiş ekonomileri ile en az gelişmiş ekonomileri arasında köprü olacak birçok faaliyet yapmayı planlıyoruz" dedi.

Bazı ülkelerin muhtemel krizler karşısında, dünyada talebi yeniden uyandırarak ekonomideki canlanmanın önünün açılmasını, diğerlerinin ise daha anti-enflasyonist politikalar önerdiğini anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin mali disipline önem vererek, hem anti-enflasyonist politikalar uygulayacağını, hem de gelişmiş ülkelerle entegre olacak canlı bir ekonomik performans istediğini söyledi. Davutoğlu, ekonomide üç önemli perspektife sahip olduklarını dile getirerek, "Hükümet programı, orta vadeli program ve 9 ana sektörde ilan ettiğimiz, önümüzdeki ay da 16 ayrı sektörde ilan edeceğimiz makro-ekonomik sektörel değişim porgramı sayesinde reel ekonomiye güçlü bir nefes sunmak hedefindeyiz" diye konuştu.

KOBİ'LERE DESTEK

Başbakan Davutoğlu, dünyanın en gelişmiş ekonomileri ile en az gelişmiş ekonomileri arasında köprü olacak birçok faaliyet yapmayı planladıklarını belirterek, "Gelir adaletsizliği konusunda bu uluslararası eşitsizlik sürdükçe, uluslarası istikrarı kontrol altına almakmümkün değildir" dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı sırasında, koordinatör olarak çok yoğun bir çaba içinde olacağını bildirdi. Davutoğlu, "Ekonomi, ancak ahlak ve erdemle ve bütün insanlara huzur getirme gayesiyle sağlam bir zemine oturabilir" dedi.

Türkiye'de istihdamın yüzde 70'inin KOBİ'lerde olduğunu kaydeden Davutoğlu, KOBİ'leri desteklemeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Davutoğlu, "Türkiye ne 1996'da siyasi istikrar sıkıntıları çeken bir ülkedir, ne 1999'daki gibi uluslararası krizlerin içinden geçen bir ülkedir. Türkiye, küresel ekonominin yükselen yıldızı ve aktörüdür" ifadesini kullandı.

Türk ekonomisinin, bütün dünya ekonomileri arasında dikkat çekici bir performans gösterdiğine işaret eden Davutoğlu, "Önümüzdeki yıl, küresel ekonomide yeni fikirlerin ortaya atıldığı, Türkiye'nin de dikkatleri üzerine çeken bir Dönem Başkanlığı olacaktır" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler