HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Davutoğlu'ndan 'silah bırakma çağrısına' açıklama

Başbakan Davutoğlu ve diğer önemli isimlerin 'silah bırakma çağrısına' ilk tepkileri ne oldu?

Çözüm süreciyle ilgili Başbakanlık Ofisi’nde kritik toplantı yapıldı. Hükümet-HDP görüşmesinden sonra çok önemli ortak bir açıklama geldi...

Dolmabahçe'deki başbakanlık çalışma ofisindeki toplantıda HDP adına hazırlanan metni okuyan Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın PKK'ya yönelik çağrısını açıkladı. Öcalan çağrısında, "Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi karar vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır." ifadelerine yer verdi.

Bu açıklamadan sonra önemli isimlerden peş peşe açıklamalar gelmeye başladı. İşte o açıklamalar ve 'silah bırakma çağrısına' yapılan yorumlar...

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Gençlik Kolları 4. Olağan Kongresi'nde konuştu.

Başbakan HDP ve Hükümet'in ortak açıklamasıyla ilgili; "Açıklamaların takipçisi olacağız, kimse Anadolu evlatlarını birbirine düşüremez" dedi.

İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

28 Şubat bin yıl sürecek dediklerinde bacılarımızın başından başörtülerini almak, İmam Hatip'li kızlarımızı üniversiteye sokmamak vardı. 28 Şubat'ın izi kaldı mı? Necmettin Erbakan hocamızı rahmetle, minnetle şükranla anıyoruz. AK Gençlik yeni bir 28 Şubat'a izin vermeyecek. 28 Şubat döneminde okuduğu bir şiir için hapse atılan Sayın recep tayyip erdoğan şu an Cumhurbaşkanlığı makamında. 28 Şubat eski Türkiye'nin sembolüdür.

ÇÖZÜM SÜRECİ

28 Şubat döneminde etnik temelli her türlü dışlayıcılık yeni Türkiye'de artık yer bulamayacaktır. Çözüm süreci bugünkü açıklama ile yeni bir temele oturmuştur. 2005'te sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasıyla başlayan çözüm süreci bugün yeni bir boyuta ulaşmıştır. Türkiye'de artık şiddetin, silahın dili sona erecek, demokratik yaklaşımın önü açılacaktır. Artık gençlerimizin ortak aidiyet, demokratik sityaset bilinci ile ortak geleceğe yürüyecek hep birlikte Türkiyeyiz diyecekler. Türkiye vatandaşları için şefkatli ve kudretli yeni bir devlet inşa ettik bunun adı yeni Türkiye'dir. Madem 12 Eylül ve 28 Şubat'ın uygulamaları birbir siliniyor, artık bu ülkede silahların dili konuşmamalıdır, bugünkü açıklamaların takipçisi olacağız. Anadolu evlatlarını kim karşı karşıya getirirse bizler bunların karşısında duracağız. Anadolu evlatları için barış ve ebedi dostluk için mücadeleye devam edelim. Çözüm süreciyle beraber kardeşlik türküleri söylemeye geliyoruz.

ŞAH-FIRAT OPERASYONU

AK Parti iktidarları dünyanın neresinde olursa olsun, emanetlere saygı göstermeyi ihmal etmememiştir. Biz Süleyman Şah'ın emanetini korumaya çalışırken muhalefet Suriye rejiminin diliyle konuştu.

HDP'DEN 'PKK'YA SİLAHI BIRAK' ÇAĞRISINA AÇIKLAMA

SELAHATTİN DEMİRTAŞ:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'ya silahı bırakma çağrısına ilişkin konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'ya silahı bırakma çağrısına ilişkin konuştu. Demirtaş, "Kalıcı barış için kritik aşama geçildi" dedi.

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önemli gördüğümüz bir çağrıydı. Sonuçta müzakerelerin başlaması ve Türkiye’de demokratikleşme, özgürlüklerin geliştirilmesi ve kalıcı barışa gidilmesi açısından kritik aşamaya gelindi. Bu süreçte katkı sunmaya gayret ettik. Bu aşamadan sonra hükümetin somut adımlarla ilerlemesi gerekir. Karşılıklı senkronize şekilde süreci ilerletmesi gerekir. Sürecin barışa doğru erdirilmesi konusunda herkes üzerine düşeni yerine getirir diye temenni ediyorum. Güvenlik yasa tasarısı barış getiremez. Meclis’teki güvenlik tasarısı gözden geçirilmedir. 10 ilkede uzlaşınca kongre gündeme gelir.

"ZERRE KADAR UMUT VERMİYOR"

Hükümet sonuç almak istiyorsa adım atmak durumundadır. Barış hükümetin hediyesi değil. Hükümet yürüttüğü politika ile barış konusunda zerre kadar umut vermiyor. Güvenlik paketi ile kurduğu sistemle barışa yaklaşılmaz.

SIRRI SAKIK: SİLAHLARI TOĞPRAĞA GÖMECEĞİZ

Sırrı Sakık, HDP ve Hükümet'in ortak basın toplantısı ile ilgili: "Bir arada yaşamak zorundayız. Bir arada var olacağız. Farklı düşünce ve inançlarımız olabilir. Ama hepimiz bu toprakların evlatlarıyız. Bu topraklarda hayat bulmak için çabalıyoruz. Bu topraklarda barışın hayat bulması için bir görev üstlenerek geldim. Sayın valimizle de böyle kavgalı-gürültülü bir dönemde tanıştık. Zaman zaman bir birimize sesimiz de yükseldi. Ama sonra kentin selameti için ortak paydalarda buluştuk. Barış, huzuru yakalamak adına, Ağrı adına iyi bir birliktelik yakaladık. Bu topraklarda en az benim kadar barışın ve kardeşliğin hayat bulması için çaba sarf ettiğini gördüm. Sayın valimiz gitse bile eminim ki yüreği hep bu kentte olacak. İnşallah önümüzdeki dönem bu kentte barışı ve kardeşliği inşa edeceğiz. Tüm Türkiye’ye barış ve kardeşliği inşa edeceğiz, silahları toprağa gömeceğiz" dedi.

MHP'Lİ OKTAY VURAL:

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bunun silah bırakma çağrısı değil; AKP’nin cumhuriyeti, vatanı, milleti PKK’ya peşkeş çekme anlaşması olduğunu söyledi. “Bu vatana ihanet belgesidir” dedi. Vural şöyle konuştu:

“İMZAYI ATAN ERDOĞAN İLE ÖCALAN MI?”

“Silah bırakma değil PKK’ya teslimiyet anlaşmasıdır. Yapılan açıklamada utanmadan vatan, millet, cumhuriyet tanımlarının yeniden yapılacağı söyleniyor. Bu ihanetin belgesidir. Bunun arkasında yatan PKK’nin silahla yapamadığını AKP silah bırakma kılıfıyla millete hazmettirmeye çalışmaktadır. Kiminle imzalanmıştır? İmzayı atan Erdoğan ile Öcalan mıdır

ÖCALAN’A AF, ÖZERKLİK DEMEK

PKK’ya paralel KCK devleti oluşturmak, Öcalan’a, PKK’ya af , özerklik sözü verildiği anlaşılmaktadır. Milletin adını,kimliğini, vatan, cumhuriyet, millet kavramlarını değiştirme vardır. AKP, PKK’nın, Öcalan’ın çözüm modelini kabul etmiştir. Bu ihanetin belgesidir.”

CHP: ÇÖZÜMÜN ADRESİ TBMM

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Silah bırakma çağrısı keşke daha önce olsaydı. Silahların gölgesinde barış olmaz. Barışın birinci koşulu PKK nın silah bırakmasıdır.Ne olacaksa TBMM çatısı altında ve iradesinde olmalıdır çözümün adresi TBMM'dir." dedi.

Altay, öne sürülen 10 maddelik şartın tamamının kabul edilmesi diye bir şey olmadığını belirterek, "Bu talepler oturulup konuşulur elbette Türkiye'de Kürt sorunu vardır ve çözülmelidir. 30 yıldır akan kan durmalıdır."

MEHMET METİNER - AK PARTİ ADIYAMAN MİLLETVEKİLİ

Çözüm sürecini barışa ulaştırmak için çalıştı Cumburbaşkanımız... Bu açıklamayı çözüm süreci taçlandıracak bir açıklama olarak selamlıyorum. Demokratik siyasette çözüm yöntemleri bellidir. Demokratik diyoloji dediğimiz bir yöntemdir. HDP seçime gireceğini ilan etti. Barajı aşabilir, aşmayabilir. AK Parti'yi de çözüm partneri olarak da görüyorsa Pensilvanya'nın yanında durarak bunu yapması güveni zayıflatır. Kendi başına seçime girip kazanamazsam sokaklar karışır mesajı benimsememesi gerek bir dil olmalıdır... Barajın altında kalırsa tekrar ben parlomentoya giremedim, çözüm süreci yürümez anlayışına yaslanması kabul edilemez. Yeni bir siyasal tarzda karar kılmalı.

KURTULUŞ TAYİZ - YAZAR

40 bin insanımızı teröre kurban verdik. Artık bunda sona geldik. Tahkim edilmiş bir ateşkesin anlamı eylemlere son verildiği anlamına geliyor... Bu süreç başladı. Silah bırakma süreci başlamış durumdadır, büyük başarıdır. Sürecin mimarı Cumhurbaşkanımızın kararı, azmi olmasaydı bugün burada olamazdık. O kadar engellerle karşılaştık ki, hükümet barışı sağlamakta çok kararlı davrandı. Türkiye için hayal edilmesi çok zor bir gün, tarihi bir gün. Türkiye için büyük bir başarı hikayesi.

HÜSEYİN YAYMAN - Yazar

HDP'nin bu çağrısı şartlı bir çağrı. Kandil'le görüşülmemiş olsaydı, olumlu yanıt alınmamış olsaydı böyle bir çağrı yapılmazdı. Bundan sonra örgütün Kandil’de bir kongre toplayıp Öcalan ve HDP'nin çağrısına uyarak silahı bırakacağını ilan edeceğini söyleyebiliriz. Silah bırakılırsa Türkiye tarihinde yeni bir açılımdır. Seçimlere de etkisi büyük olacaktır. Süreçte sona gelindiği görülüyor. Provakasyonlar olabilir, süreç şeffaf bir şekilde ilerlediği için bu saatten sonra çok büyük bir provakasyon olmadığı sürece Türkiye’de yeni bir kapının aralandığını düşünüyorum

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler