HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Demirtaş: Figen Yüksekdağ'ın öyle bir söylemi varsa istifa ederiz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin diğer eş başkanı Figen Yüksekdağ'ın "Biz sırtımızı YPG, YPJ ve PYD'ye yaslıyoruz" sözlerinin PKK olarak çevrildiğini söyledi.

BBC Türkçe'nin Periscope yayınına katılan Demirtaş, "Biz Türkiye’nin ana siyasi akımlarından biriyiz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, 1 kasım sonrası ve çözüm süreci ile ilgili soruları yanıtladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendilerinin her şeye açık olduklarını, kendilerine bir adım yaklaşana 10 adım yaklaşmaya hazır olduklarını ifade ederek, şöyle dedi:

"Sonuçta siyaset bir kin, öç alma ve intikam aracı değil, sonuç alma aracıdır. Biz onun için siyasetteyiz. 2 Kasım’dan itibaren Türkiye’nin sorunlarını çözmek için diğer bütün partiler ile diyaloğa açık olacağız. Ülkeyi yönetmek için. Zannedersem zaten bir koalisyon seçeneği şu yada bu şekilde çıkacak, ülkeye yönetecektir. Bu her halukarda egemenliği paylaşmak, yönetimi paylaşmak, sorumluluğu paylaşmak bir ölçüde kamplaşmayı en aza indirecektir."

'Çözüm süreci tek bir partiye mal olmamalıdır'

Demirtaş, ’Çözüm sürecinin’ yeniden başlayıp- başlayamayacağı ile ilgili soru üzerine ise, "Çözüm süreci’ ile ilgili 1.5-2 yıllık bir deneyimleri olduğunu ifade ederken şöyle devam etti:

"Diyalog, müzakere süreci oldu biliyorsunuz. Bunun artıları, eksileri, yanlış yapılan doğru yapılan yerler var. Buradan yola çıkılarak yeni bir sürecin başlatılması lazımdır. Neydi eksiklerimiz geri dönüp baktığımızda daha şeffaf bir süreç olmasıydı, kamuoyu olup biteni daha iyi bilmeliydi, duymalıydı. Gizli kapaklı işler çevriliyor gibi bir hissiyat oluşmamalıydı.

Dolayısıyla yeniden başlayacaksa şeffaf olmalı, konuşulan şeyler kamuoyu ve parlamento tarafından bilinmeli. İkincisi parlamento daha aktif olmalı, bu iş parlamentonun işidir. Yasa, Anayasal süreci ile bunu güvenceye bağlamak parlamentonun işi olmadı. Dolayısıyla parlamentoda oluşacak bu işe katkı sunacak komisyonlar, hangi parti üye veriyorsa bunların aracılığıyla yürütmelidir. Sadece bir tek bir iktidar partisine mal olmamalıdır."

'Figen Yüksekdağ'ın öyle bir söylemi varsa istifa ederiz'

Figen Yüksekdağ'ın tartışılan açıklamasıyla ilgili, "Öncelikle şunu belirtelim. Eş genel başkanımızın "Sırtımızı PKK'ya dayıyoruz" diye bir cümlesi varsa, ikimiz de istifa etmeye hazırız.

Eş başkanımız "Sırtımızı, YPG'ye ve orada direnen güçlere dayıyoruz" demiştir. Kime karşı? IŞİD saldırılarına karşı. Biz IŞİD'in değil, oradaki YPG'nin ve diğer güçlerin yanındayız. "Biz sırtımızı PKK'ye dayıyoruz" diye bir cümle asla yoktur.

Biz sırtımızı ne silaha, ne de PKK'ye dayıyoruz, ama Suriye'deki, özellikle Suriye'nin kuzeyindeki Rojava Kürdistanı'ndaki savaşta, biz YPG'den yanayız, PYD'den yanayız ve bunu söylemekten de hiç imtina etmedik. Biz IŞİD'den yana değiliz. IŞİD barbar bir tecavüz ordusudur, PYD bir halk hareketidir bizim için. O nedenle oradaki savaşta biz onlardan yanayız tutumunu ortaya koyduk. Yoksa eş başkanımız "Biz sırtımızı PKK'ye dayıyoruz" diye bir açıklama asla yapmadı. Bunun düzeltilmesi lazım" dedi.

"HDP-PKK ilişkisi, İRA-SİNN-FEİN ilişkisi gibi değil'

HDP Genel Başkanı Demirtaş, çözümün Parlamentoda ve HDP muhatap alınarak çözülmesini isteyen CHP’nin önerisi hatırlatıldığında ise, şunları söyledi: "Biz şimdi parlamentoda grubu olan bir partiyiz, Kürt sorununa ve diğer sorunlara yönelik çözüm önerilerimiz var, yasa ve anayasa tekliflerimiz var ve bu işin muhatabı biziz parlamento ayağı itibariyle. Fakat biz sayın Öcalan’ı, KCK yönetimini yok sayılarak, dışlanarak, oluşturulacak bir çözümün, çözümsüzlük olduğunu biliyoruz. O yüzden ısrarcıyız. Onları dışlayan, onlar yokmuş gibi davranan, ’onlarla görüşmeyelim, konuşmayalım, biz kendi kendimize parlamentoda bir şeyler yapalım’ dersek, yanılırız. Dünyada bir çok deneyim var bu konuda. İngiltere bu deneyimi yaşadı İra deneyimiyle. Bu en önemli deneyimlerden biridir. Evet, Sinn Fein-İra ilişkisi, bizimle PKK’nın ilişkisi gibi değil fakat, biz yine bir siyasi parti olarak hem muhatabız parlamentoda, aynı zamanda kolaylaştırıcıyız, aynı zamanda arabulucuyuz. Yani bir çok rolümüz ve misyonumuz var. Biz, sağlanan tek taraflı ateşkesin, seçimden sonra çift taraflı ateşkese dönüşmesi gerektiğini söylüyoruz. PKK’nın nihai olarak Türkiye’ye karşı savaşı bitirip silahları tümden bırakacak bir sürecin yeniden başlaması gerektiğini düşünüyoruz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler