HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Demirtaş’tan Bank Asya açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Tunceli Barosu'ndan gelen bir grup avukatı TBMM'de kabul etti.

Demirtaş’tan Bank Asya açıklaması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Bank Asya'ya el koymasıyla ilgili olarak, "Ortada ciddi bir suç varsa, Gülen cemaati ile ilgili ellerinde belgeler varsa bunları hem kamuoyuyla hem de savcılarla paylaşmaları lazım” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Tunceli Barosu'ndan gelen bir grup avukatı TBMM'de kabul etti. HDP Grup Yönetim Salonu'nda gerçekleşen görüşmede Demirtaş, Tunceli Barosu avukatlarının Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin aldığı ceza ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacaklarını söyledi. Demirtaş, İç Güvenlik Yasası'na ilişkin yaptığı çağrıyla ilgili soru üzerine, "Hiç kimsenin adil yargılanma hakkı güvence altında değil. Bu kadar sıkıntılı bir yargı mevzuatı, pratiği varken, bu kadar acımasız kullanılırken, bunu güçlendirecek bir paketin çıkmasına muhalefet ortak karşı çıkacak. CHP, çağrımıza olumlu yaklaştı. Parlamentoda bu yasanın çıkmaması için gayret gösterecekler. Umut ediyorum yasayı gelecek hafta Meclis'e getirme gafletine düşmezler. Hazır ertelenme kararı alınmışken sonsuza kadar ertelenmesine fayda görüyoruz” ifadelerini kullandı.

"İç Güvenlik Paketi'nin Genel Kurul'a getirilmesinin ertelenmesinin sebebi İmralı ile yapılan pazarlık mı?” sorusu üzerine Demirtaş, "Hayır, onunla bağlantılı değil. Hükümet kendi içerisinde Merkez Yürütme Kurulu'nda bir değerlendirme yaptı. Yasanın getirisini götürüsünü hesaplamış olmalılar. Torba bir yasa, çok maddeden oluşuyor. Dolayısıyla parlamentodan bu şekliyle geçirmek hükümet açısından çok kolay iş değil. Hükümet haftalarca parlamentoyu kilitlemeyi göze almamış olabilir. Kamuoyu tepkisinin devam etmesi durumunda tümden gündemden çıkarılabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

"Bank Asya sürecini nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna ise Demirtaş, "Ortada ciddi bir suç varsa, Gülen cemaati ile ilgili ellerinde belgeler varsa bunları hem kamuoyuyla hem de savcılarla paylaşmaları lazım. Hükümet, cemaatle siyasi bir çatışma sürdürüyor. Bu açıkça aleni bir şekilde gerçekleşiyor. Kanunun ve hukukun arkasına sığınılarak yapılması doğru değil. Bütün toplum yargının siyasallaşması mağduriyetini yaşarken, mağdurlar arasında dayanışma olmaması ilginçtir. Burada cemaatin kendine şunu sorması lazım; ben sistemin bu hale gelmesinde ne kadar pay sahibiyim. Cemaatin kendine sorması, kamuoyuna da açıklama yapması gerekir” cevabını verdi.

BAŞBAKAN CUMHURBAŞKANI'NA SORMADAN AÇIKLAMA YAPMASIN

Şeffaflık paketinin ertelenmesiyle ilgili bir soruya Demirtaş, "Başbakan sayın Davutoğlu, Cumhurbaşkanına sormadan bir daha bu tür açıklamalar yapmasa iyi olur. Şu yasayı çıkaracağız, bu yasayı çıkaracağız diye neyine güvenerek bunları söylüyor bilmiyoruz. Kendini böyle arada sırada Başbakan hissetmek için böyle konuşuyor olabilir ama Cumhurbaşkanı ne diyorsa o oluyor. Parlamentonun, hükümetin iradesi yok, Başbakanın iradesi yok. Cumhurbaşkanı tek başına bir yasanın çıkıp çıkmaması konusunda karar verebiliyor. Uzun süredir gündemde, o yasanın gelmesini istiyoruz. Güçlenerek Parlamentoya gelirsek o zaman bu yasaları biz getireceğiz" dedi.

Mal bildirimi ve imara ilişkin tasarıya Cumhurbaşkanının itiraz ettiğine yönelik soru üzerine Demirtaş, "Parlamentonun iradesi yok, hükümetin iradesi yok. Cumhurbaşkanı tek başına bir yasanın çıkıp çıkmaması konusunda iktidar gibi davranıp karar verebiliyor. Umut ediyorum, bizler güçlenerek parlamentoya gelirsek, bu tür yasaları biz gündeme getirip, biz çıkaracağız” dedi.

DSP'nin solda birlik arayışla ilgili olarak Demirtaş, "İki sağa kaymış parti bir araya gelip nasıl solda birlik sağlayacaklar bilmiyorum. HDP olarak bütün sol hareketlerle toplumda karşılığı olan, bu konuda mücadele etmiş bütün güçlerle görüştük. İkinci tur görüşmeleri gelecek hafta yapıp, son kararımızı vereceğiz. Bizimle bu konuda CHP ve DSP'nin görüşme talebi yok” diye konuştu.

Bir gazetecinin İmralı heyetinin görüşmelerden sonra açıklama yapmadığı sorusu üzerine Demirtaş, heyetin hükümet üyeleri ile görüştükten sonra açıklama yapacağını belirtti.

(Ajanslar)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler