HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Demokratikleşme paketinde x, w, q açılımı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü açıklayacağı demokratikleşme paketinde daha önce kamuoyuna yansımayan sürpriz maddeler olduğu öğrenildi.

Demokratikleşme paketinde x, w, q açılımı

Demokratikleşme paketi 30 Eylül’de açıklanacak. Pakette devrim kanunları olarak bilinen düzenlemelerde ciddi değişiklikler öngörülüyor. En ciddi adımlardan birisi ise yasaklı harflere serbestliğin gelmesi. Türkçe dışında kabul edildiği için 85 yıldır kullanımı yasak olan ‘q, x, w’ harflerinin paketle birlikte serbest olması bekleniyor. Ancak ‘q, x, w’nun şu aşamada alfabeye girmesi beklenmiyor.

Alınan bilgiye göre, paketin kamuoyuna yansımayan bazı ilginç düzenlemeleri şöyle:

SUÇ OLMAKTAN ÇIKACAK

1928’de yasalaşan ve Haziran 1930’da resmen uygulamaya geçen 1353 Sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’da değişiklik yapılacak. Türkçe’de bulunmayan x, w, q gibi harflerin eğitimde ve kamu hizmetlerinde kullanılmasına olanak sağlanacak. Böylece özel okullarda Kürtçe eğitimin seçmeli ders olarak okutulması, kamu hizmetlerinde anadilde hizmet verilebilmesi, kişi ve yerleşim yerleri isimlerinde bu harflerin kullanılması dava konusu olmaktan çıkacak. Fiilen kullanılan bu harflerle ilgili olarak Harf Kanunu’na muhalefetten ceza verilmeyecek.

‘ANDIMIZ’ AZINLIK OKULLARINDA YOK

Tartışmalı olan bu konuya da ara formül bulundu. MEB’e bağlı tüm okullarda okunan ‘Andımız’ın kaldırılmasıyla ilgili önerilere sıcak bakılmadı. Andımız’ın, bu yöndeki talepleri doğrultusunda, sadece azınlık okullarında okunması zorunlu olmayacak.

YURTDIŞI AZINLIKLARA VATANDAŞLIK

Türkiye doğumlu olan ancak herhangi bir gerekçeyle yurt dışında yaşamını sürdüren azınlıkların ‘vatandaşlık’ talepleri de dikkate alındı. Akil Adamlar raporunda da yer alan bu konuda adım atılacak ve talep edenlerin vatandaş olmasına olanak sağlanacak. Mübadele gibi iki devlet arasındaki anlaşma ile yapılan göçler bu kapsamda yer almıyor.

PAKETTE NELER OLACAK?

Paket, daha önce kamuoyuyla paylaşılan anadilde hizmete erişim, Alevi açılımı, azınlık hakları, kamuda türban, daraltılmış seçim bölgesi ve seçim barajının düşürülmesi gibi düzenlemelerinin yanı sıra, nefret suçuyla mücadele, poliste işkenceyi önleme ve ayrımcılıkla mücadeleyi de kapsayacak.

İŞKENCEYE ÖNLEM

Kolluk görevlileriyle ilgili ihbar ve şikayetlerin tek elden değerlendirilmesi için Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. İşkence ve kötü muamele kabul edilen eylemlerin cezasız kalması önlenecek. Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu da cinsiyet, ırk, inanç başta olmak üzere her türlü ayrımcılık iddialarına bakacak. Komisyon kararları bağlayıcı olacak.

‘SUÇA KARIŞMAMIŞ’ TANIMINDA REVİZE

TCK ve TMK’da iyileştirmeler yapılacak. ‘Suça karışmamış olma’ yerine ‘haklarında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bulunmayanların’ tutuksuz yargılanmasına olanak sağlanacak. Bu düzenlemelerin tutuklu gazetecilerle ilgili sonuç vermesi bekleniyor.

ANADİLDE KAMU HİZMETİ

Anadilde kamu hizmetlerine erişimin önündeki engeller kaldırılacak. Kamu hizmetlerinde anadille tercümanlık hizmeti verilecek. Bu hizmet pilot uygulaması yapıldığı sağlık ve tapu hizmetleri dışındaki alanlarda da yaygınlaştırılacak.

KAMUDA TÜRBAN ADIMI

Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü dini, etnik ayrımcılığa son verilmesi sağlanacak. Bu düzenleme, kamuda türbanlı çalışmanın yolunu açacak.

ALEVİ AÇILIMI ADIMLARI

Yarım bırakılan Alevi açılımıyla ilgili adımlar atılacak. Cemevlerini kamu yararına hizmet eden vakıf olarak tanımlayan düzenlemeyle, arsa tahsisi, kamudan yardım gibi olanaklar yaratılacak. Cemevleri bağış toplayabilecek, çalışanlarına maaş verilecek.

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler