HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Devlet Bahçeli: HDP olayın faillerini MHP'liler dışında aramalıdır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP saldırılarına ilişkin yaptığı ilk açıklamada "HDP'liler muhatabımız değildir. HDP, olayın faillerini MHP'liler dışında aramalıdır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, NTV'de canlı yayınında soruları yanıtladı. HDP'nin Adana ve Mersin il binalarına yapılan saldırıya ilişkin, "MHP prensip açısından seçimlerin barış içinde geçmesini istemektedir. Ancak seçimleri gölgelemek isteyenler, bazı provokasyon olayları ile Türkiye'yi karıştırmak istiyorlar. HDP'liler muhatabımız değildir. HDP, olayın faillerini MHP'liler dışında aramalıdır. MHP, oy tahmininde bulunmaktadır. Anket yaptırmamaktayız ancak bir ilkemiz vardır" diye konuştu.

Devlet Bahçeli'nin açıklamaları şöyle:

HDP MUHATABIMIZ DEĞİL

Bu tür bir sorunun muhatabı Milliyetçi Hareket Partisi olmaması gerekir. Milliyetçi Hareket Partisi prensip itibariyle seçimlerin barış, huzur ve esenlik içinde geçmesini arzulamakta. Bütün siyasi partilerimizle, 20 siyasi parti seçime katılmakta ve bütün siyasi partilerimize başarılar dilemekte adaylarını da tebrik etmektedir. Ancak seçimleri gölgelemek isteyenler, farklı amaçlara doğru yönlendirmek isteyenler bazı provokasyon olayları ile Türkiye'yi karşı karşıya bırakıyorlar. Milliyetçi Hareket Partisi’nin HDP’nin bir binasına saldırabilmesi için bir gerekçesi olamaz. Çünkü muhatabımız değiller. HDP’lilerin Milliyetçi Hareket Partisi dışında bunu aramalarında yarar vardır. Yakinen takip ediyoruz eylemlerin başında veya sonundan herkesin rahatlıkla yapabileceği bozkurt işaretini kullanarak, sloganlar atarak dağılanlar var bir de bunun tam tersi olanlar var. 20 siyasi parti içinde provokasyona iki partiyi temel alıyorlarsa burada birilerinin fayda sağlayacağı kanaati oluyor. Bu da başta sorumlu olan siyasi iktidardır. HDP önce siyasi iktidarın etrafına bakmasında yarar var. Siyasi iktidarla her konuda diyalog içinde olan bir partinin bu defa bizim binalarımıza saldırılar yapılıyor, güvenlik unsurlarını harekete geçirmek üzere bunların çok yönlü araştırılmasını istiyoruz demelerinde yarar vardır. Aksine kalkıp böyle bir söz yerine bir partiyi bu konularla ilişkiniz var mı gibi bir davette bulunmaları bana göre siyasi edepsizliktir.

MHP AKP İLE KOALİASYON YAPMAZ

Bu AKP’nin kuruluş amaçları, 13 yılı bulmuş olan süre içindeki uygulamaları, sahip olduğu zihniyet temel alındığında Milliyetçi Hareket Partisi’nin koalisyon yapacağı bir parti olarak görünmemektedir. Bütün partilerin amacı tek başına iktidar olmaktır. Siyasi partiler hangisi olursa olsun millet huzuruna çıktıklarında tek başına iktidar olmayı amaç edinmelidirler. Tek başına iktidar olmayı amaç edinen Milliyetçi Hareket Partisi Türkiye'ye üzerinde yine bir siyaset mühendisliği uygulamalarına geçen çevrelerin yönlendirmelerine kapılarak şu partilerle şöyle olur böyle olur koalisyon olur gibi bir tartışmanın içine girmek doğru değildir. Milliyetçi Hareket Partisi’nin bir koalisyon düşüncesi yoktur hedefi tek başına iktidardır. Bu konuda bizim bir şey söylememiz doğru değildir. Koalisyonlar geçmiş dönemlerde elbette oldu. Ama uzun ömürlü olmamaktadır. Birden fazla partinin bir araya gelmesi istikrara getirmemektedir. Türkiye'nin sorunlarının çözümünde yetersiz kalmaktadır. Çok kısa başarıları siyasi malzeme olarak kullanmak için koalisyonu bozma gayretleri hissedilir hale gelmektedir. Bu kadar istikrarsızlığın yoğunlaşacağı bir koalisyon ortamında hele hele Türkiye'nin ateş çemberinde bulunduğu bir ortamda koalisyonu düşünmek demek zimmen AKP’ye iktidarınıza devam edin biz şartları size hazırlıyoruz demektir. Bu olsa olsa AKP yandaşlarının Türkiye üzerindeki yeni bir projesidir.

TÜRKİYE'DE SİNSİ BİR KOALİASYON VAR

Devlet Bahçeli: HDP, PKK’nın bir siyasal ucudur. TBMM’de bağımsız adaylarla seçimlere girmiş belli oranda temsil kabiliyeti de bulmuştur. Bundan sonraki aşama zannediyorum HDP’nin kendi sorunudur. Aşıp aşamayacağını kendileri düşünmesi lazım ve siyasi faaliyetlerini de buna göre yönlendirmeleri gerekir. Ama AKP için HDP'nin barajı aşıp aşmaması partileri açısından önemli bir sorundur. Ama burada ben zannediyorum bir rol paylaşımı söz konusudur. Koalisyon kavramı üzerinde durduk. Türkiye'de örtülü, gizli, sinsi bir koalisyon vardır. Bu koalisyon Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’dır, iki AKP, üçüncüsü PKK’dır ve onun parantezi İmralı canisidir, siyasal uç olarak görüntü de HDP vardır. Fiilen bu koalisyon vardır ve Oslo’dan beri çözüm sürecinin sonuçlanması için sürekli müzakere yapan bir konumdadır.

HDP BARAJI AŞAMAZSA NE OLUR?

Bu tabii Türkiye'yi bir kardeş kavgasına sürüklemek isteyenler için bir fırsattır. Bunu HDP ve PKK'nın çok yönlü düşünmesi lazım. Türkiye ya bölünür veya iç çatışmaya götürürüz tehditleri ile Türkiye'yi yönlendirmeye çalışanlara Milliyetçi Hareket Partisi’nin çok net ifadeleri vardır. Bölünmeyi kabul etmez. Anayasanın ilk maddeleri üzerindeki hassasiyetini korur. Kardeş kavgasına da girmeyi düşünmez. Ama mecbur kalırsa Türkiye için Milliyetçi Hareket Partisi her şeyi yapar.

MHP ÇÖZÜM SÜRECİNE KATILIR MI?

Devlet Bahçeli: Çözüm nedir bunu açıklayan yok. Çözüm nelerden oluşur bunu bilen yok. Çözümle nereye varmak istiyorlar bunu anlatanda yok. O bakımdan çözüm kavramı çok akıllıca ortaya konmuş iç ve dış unsurlarında desteği ile Türkiye'yi bölünmeye doğru götüren bir sürecin örtüsüdür. 1978 yılı Diyarbakır Lice ilçesi Fis köyünde PKK 1.kongresini toplar. Bu kongrenin amacı bağımsız bir Kürdistan devletini kurmaktır. PKK bu amacından sapmış mıdır, vazgeçmiş mirdi bunu bir tartmak lazım. Bu amacından vazgeçiyorsa eğer PKK’nın içinde çok büyük bir sorgulama başlar. Kandil’de 27 yıl dağda gezen insanlar bu amaç için dağda geziyor. Eğer bugün bir çözüm adı altında sömürülmeye doğru sürüklenecekse PKK kendi içinde bunun hesabını vermek durumundadır.

Kılıçdaroğlu’na övgü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun okul arkadaşı olduğunu açıklarken, "Kılıçdaroğlu çok sağlam bir bürokrattır. Çalışırken okuyan birisiydi" dedi.

NTV yayınında soruları cevaplayan Devlet Bahçeli, 7 klasik otomobilden oluşan bir koleksiyonu olduğunu söyledi. Siyasi rakiplerini tanımlaması istenen Bahçeli, "Davutoğlu fazla konuşuyor az konuşmasını tavsiye ediyorum. Kılıçdaroğlu çok sağlam bir bürokrattır, kendisi okul arkadaşımdı. Çalışırken okuyan birisiydi. Demirtaş öne çıkarılmaya çalışılan biridir. Siyasi düşüncesini tasvip etmem mümkün değil" diye konuştu.

Bahçeli, “Cep Telefonu kullanır mısınız" sorusuna ise, “Özel kalemim kullanıyor, o yüzden dinlenme şansı çok düşük olan birisiyim” cevabını verdi.

Beşiktaş taraftarı olduğu bilinen Bahçeli’ye şampiyonluk yarışı da soruldu MHP lideri, "Gönlüm BJK’nin şampiyon olmasından yana ama görünen Galatasaray" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler