HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Brezilya’da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikinci kez Brezilya Devlet Başkanı seçilen Dilma Rousseff'in yemin törenine katılmak için geldiği Brezilya'nın başkenti Brasilia'da ikili temaslarda bulundu.

BRASILIA (AA) – Çavuşoğlu, tören öncesinde Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki ve Mali Dışişleri Bakanı Abdullay Deyup ile ayrı ayrı görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ilk olarak Filistinli meslektaşıyla bir araya gelen Çavuşoğlu'nun görüşmesinde, iki devletli çözümün sağlanması için BM Güvenlik Konseyi kararı çıkarılması yönündeki çabalar çerçevesinde Ürdün tarafınca sunulan 2017 sonuna kadar Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sonlandırılmasına ilişkin karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinden duyulan hayal kırıklığı gündeme geldi.

Görüşmede, son olarak İsveç'in tanımasıyla Filistin devletini tanıyan ülke sayısının 135'e ulaşmasının bu yönde olumlu bir gelişme olduğunun altı çizildi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Filistin ve Filistin halkıyla İsrail saldırganlığına ve ihlallerine karşı işbirliğini sürdüreceğini vurguladı. Çavuşoğlu, ayrıca Türkiye'nin Filistin'e yardım yapmaya devam edeceğini dile getirdi. Bu çerçevede, Gazze'nin yeniden inşası ve Filistin konulu Uluslararası Kahire Konferansı'nda Türkiye'nin 200 milyon dolarlık taahhütte bulunduğunu bildiren Çavuşoğlu, ayrıca bugüne kadar Gazze için Türkiye'nin 18 milyon dolar yardım yaptığını hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, 12 Kasım'da Fas'ın Rabat kentinde toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Kudüs Temas Grubu toplantısında kabul edilen Eylem Planı'nı desteklediklerini, bu plana ek olarak İstanbul'da bir Kudüs Vakfı kurulması da dahil birtakım somut önerilerde bulunduklarını söyledi.

Görüşmede ayrıca, gelecek dönemde yapılacak ziyaretler konusu da konuşuldu ve Türkiye'nin Filistin ulusal birlik hükümetine verdiği destek dile getirildi.

- Çavuşoğlu, Malili mevkidaşıyla da görüştü -

Çavuşoğlu, daha sonra Mali Dışişleri, Afrika Bütünleşmesi ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdullay Deyub ile görüştü. Görüşmede, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasıyla diplomatik ve ekonomik ilişkilerin daha da sıklaştığı, iki ülke arasında yaklaşık 30 milyon dolar olan ticaret hacminin daha da arttırılması gerektiği vurgulandı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Mali'nin barış ve siyasi istikrarına, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine önem verdiğini, bu çerçevede uzlaşma sürecine de destek vermeye devam ettiğini kaydetti.

Görüşmede, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 2015 yılında planlanan Mali Temas Grubu toplantısının Türkiye'de yapılabileceği hususunun yanı sıra Türkiye'nin Mali'ye yaptığı yardımlar konusu da gündeme geldi.

Mali Dışişleri Bakanı Deyub, görüşmede THY'nin Mali'ye doğrudan uçuş başlatması konusunda daha önce gündeme getirdiği talebini tekrarladı.

Çavuşoğlu, gün içinde Brezilya'da ikinci kez Devlet Başkanı seçilen Dilma Rousseff'in yemin törenine katılacak. Çavuşoğlu'nun yemin töreni çerçevesinde ikili temaslarına devam etmesi bekleniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler