HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dokunulmazlık'ta kritik gün

Meclis Genel Kurulu'nda "dokunulmazlık" mesaisi başladı.

Dokunulmazlık'ta kritik gün

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında saat 10.00'da açıldı.

İki maddelik dokunulmazlık teklifi anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Teklifin ilk tur görüşmelerinde yapılan oylamalar referandum aralığında çıkmıştı. İkinci turda da aynı sonuç çıkarsa teklife referandum yolu gözükecek.

TEKLİF NE GETİRİYOR

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını amaçlayan teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Düzenlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83'üncü maddesinin "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilecek.

İLK TURDA ÜÇ OYLAMADA REFERANDUM ARALIĞINA TAKILDI

Dokunulmazlık teklifinin ilk tur oylamasında üç oylama yapıldı. Dokunulmazlık teklifinin maddelerine geçilmesi için yapılan gizli oylamada 348 kabul, birinci maddesinde yapılan gizli oylamada 350 kabul oyu, ikinci maddesinde ise 357 kabul oyu çıktı.

GÖZLER BUGÜN YAPILACAK GİZLİ OYLAMADA

Meclis tarafından üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazete'de yayımlanacak. 367 evet çıkması halinde ise teklif kabul edilecek.

Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki (367) veya daha fazla çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabiliyor.

Halk oylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmî Gazete'de yayımlanıyor.

REFERANDUM

Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halk oylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halk oylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlıyor.

GİZLİ OYLAMA USULÜ

Gizli oylama adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapılacak.

Meclis'te 138 milletvekili hakkında yaklaşık 700 dosya bulunuyor.

TBMM'de AK Parti'nin 317, CHP'nin 133, HDP'nin 59, MHP'nin 40 milletvekili bulunuyor.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler