HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünden bugüne Rusya ile jet krizi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektup gündeme bomba gibi düştü.

MYNET HABER

24 Kasım 2015 yılında Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen Rus uçağı, Türk-Rus ilişkilerini kopma noktasına getirmiş ve ekonomik açıdan Türkiye'yi oldukça zor durumda bırakmıştı.

Üreticiler, özellikle beyaz et, tekstil ve meyve sebze ihracatında elde kaldan ürünler yüzünden eylem yapıp, 'Bir günlük zarar 1 milyon 500 bin TL', 'Çiftçinin borcu iki yıl ertelensin' yazılı dövizler taşıyan hal esnafı, 'Rusya ve Türkiye kardeştir' yazılı pankart açmıştı.

''ALSAN NE OLUR ALMASAN NE OLUR?''

Türkiye'yi oldukça zorlayan bu krizin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan birbiri ardına açıklamalar geldi. Erdoğan Rusya'nın gıda ve diğer sektörlerdeki yaptırım girişimleri hakkında, '' Türkiye sizin bu, velev ki 1 milyar dolarlık ithalatınız olsun, bunlarla yıkılacak bir ülke değildir. Alsan ne olur almasan ne olur. Başka kapılar, başka kaynaklar çıkar.'' dedi.

''AYNI İHLAL BUGÜN YAPILSA...''

Erdoğan bir başka konuşmasında ise düşürülen jet ile ilgili, ''Aynı ihlal bugün yine yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır'' dedi.

PUTİN BARIŞMANIN GEREKÇESİNİ AÇIKLAMIŞTI: ÖZÜR VE TAZMİNAT

Vladimir Putin, birkaç gün önce Atina'da yaptığı açıklamalarda ise ilk adımla ne kastettiklerini açıkça belirtmişti: Düşürülen uçak için özür ve tazminat.

ERDOĞAN: ÜZGÜNÜM

Dün Kremlin'den yapılan açıklamayla Rusya ile yaşanan jet düşürme krizinde yeni bir sayfa açıldı. Rus yetkililer, Erdoğan'ın Putin'e yazdığı mektupta üzgün olduğunu yazdığını belirtti.

Putin'den özür dileyen Erdoğan 'Özür dilemeyeceğiz' demişti

Putin'den özür dileyen Erdoğan'ın "Rusya'dan özür dilemeyeceğiz" sözleri tekrar gündem oldu.

Rusya Devlet Başkanı Putin'den düşürülen uçağın pilotu için özür dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Rusya'dan özür dilemeyeceğiz" yorumu akıllara geldi.

Erdoğan, CNN'le yaptığı röportajda "Özür dilemesi gereken biz değiliz, özür dilemesi gereken bizim hava sahamızı ihlal edenlerdir. Şu anda silahlı kuvvetlerimizdeki bizim pilotlarımız kendi görevlerini ifa etmişlerdir, nedir o da? Angajman kurallarının ihlalidir, gereğini yerine getirmişlerdir. Olayın aslı budur" ifadelerini kullanmıştı.

BİNALİ YILDIRIM: GEREKİRSE RUSYA'YA TAZMİNAT VERİRİZ

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya gönderdiği mektubun ardından son açıklama Binali Yıldırım'dan geldi. Başbakan, ''Mektubun içeriği çok açık. Üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Burada hayatını kaybedenlerden acılarını paylaştığımızı söylüyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi söylüyoruz. Bu ilişkilerin bundan sonra normale dönmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Karşı tarafta bunu uygun buluyor, onaylıyor.'' dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler