HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En az oy aldığı yere gitti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum çalışmaları kapsamında Burdur'u ziyaret etti. Havayoluyla Isparta il sınırlarındaki Süleyman Demirel Havalimanı'na iniş yapan Kılıçdaroğlu, karayoluyla Burdur'a geçerken, yol üzerinde Askeriye Köyü'ne uğradı. Burada vatandaş ve esnafla sohbet eden CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ardından Burdur Sanayi Sitesi'nde esnafla kahvaltıda biraraya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Burdur'da yaptığı konuşmada, "Nerede çift başlılık var? Efendim Binali Bey ayrı Sayın Erdoğan ayrı telden çalarsa olmaz. Siz Binali Bey'in ayrı telden çalacağını düşünüyor musunuz? Adamı gerçekten güldürüyorlar. Ya 500 metreden öteden Sayın Erdoğan'ı görse önünde 80 düğme olsa, 8 saniyede hepsini ilikler" dedi.

HAYIRLI BİR İŞ YAPIN

Kahvaltıda sanayi esnafına seslenen Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği için 16 Nisan'da sandığa gidileceğini belirterek, “Sizden birinci isteğim görüşünüz, siyasi tercihiniz ne olursa olsun mutlaka sandığa gidin. Nedeni şu, bu anaya değişikliği hepimizi ilgilendiriyor. İster esnaf, ister çiftçi, ister sanayici, ister işçi, ister taşeron işçi, memur hepimizi ilgilendiriyor. O nedenle hepimizi ilgilendiriyorsa gideceğiz oyumuzu kullanacağız. Kendimize şunu soracağız, 'Bu anayasa değişikliği hangi derdimizi çözüyor. Sanayicinin, esnafın, işsizin derdini çözüyor mu? Türkiye'ye itibar kazandırıyor mu, demokrasimizi geliştiriyor mu?' Bunların hiçbirini yapmıyorsa, hiçbir derdimizi çözmüyorsa rahatlıkla, vicdan huzuru içinde gidin, hayırlı bir iş yapın ve 'hayır' oyu kullanın" diye konuştu.

NEDEN HAYIR DENİLMELİ

Neden hayır denilmesi gerektiği hususunda açıklamalarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, “Siz cumhurbaşkanının taraflı mı, tarafsız mı olmasını istersiniz? Cumhurbaşkanı 80 milyonun mu, yoksa sadece kendisine oy verenlerin cumhurbaşkanı mı olsun? Bu tercihte bulunacaksınız. Cumhurbaşkanı tarafsız olursa 80 milyonu temsil eder. Cumhurbaşkanı tarafsız değil de partizan olursa parti mensuplarını temsil eder" dedi.

BU BİR DEMOKRASİ TERCİHİ

Değişiklik geçerse Başbakanlığın kaldırılacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "'Başbakanlığa bu memlekette ihtiyaç yok diyorsanız' gidecek 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Olur mu Başbakanlık olmalı, bizim tarihimizde, cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana var. Başbakanlık aynı zamanda yürütmenin de başı' diyorsanız, gidecek o zaman 'hayır' oyu kullanacaksınız. Tercih bu kadar kolay. Akıl süzgecinden geçirmeniz lazım. Bunun partilerle, kişilere ilgisi yok. Bu bir demokrasi tercihidir."

DEMOKRASİ GEÇERLİ KURAL

Eğer bu anayasa değişikliği gerçekleşirse milletvekilinin çıkıp kürsüden vatandaşın derdini dile getiremeyeceğini anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, “Tercih sizin tercihiniz. Bunun partilerle ilgisi var mı, hayır. O nedenle bu ülkenin ülkücüsü, milliyetçisi, sosyal demokratı, liberali, mütedeyyin insanı hepimizi ilgilendiriyor. Demokrasi sadece benim için değil hepimiz için geçerli bir kural" dedi.

'KENDİ GELECEĞİMİZ İÇİN'

Esnafın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda 18 maddelik anayasa paketine ilişkin eleştirilerini sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu, “Diyorsanız ki 'Bir kişiye yetki verelim, bir sabah kalksın istediği zaman meclisi feshetsin yeniden seçimlere gitsin. Bu doğrudur' gidecek 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Ya böyle saçma şey olmaz, TBMM'yi, milletvekillerini biz seçtik Ankara'ya gönderdik. Süresi dolmadan bir kişi meclisi niye feshetsin, tekrar seçime götürsün, bu doğru değildir' diyorsanız, gideceksiniz 'hayır' oyu kullanacaksınız" diye konuştu. "'Bir kişiye yetki verelim, bir kişinin iradesi milli irade olsun' diyorsanız 'evet' oyu kullanacaksınız" diyen Kılıçdaroğlu, "'Bir kişinin iradesi milli irade olmaz, 80 milyonun iradesi bir kişiye emanet edilmez. Ortak akıl, düşünce vardır. Meclisi bunun için seçtik, 550 kişi ortak iradeyi temsil ediyor' diyorsanız 'hayır' oyu kullanacaksınız. İşin özü bu kadar basittir. Demokrasiyi birlikte savunacaksak, bu işin sağcısı solcusu yoktur, ülkücüsü- milliyetçisi yoktur, liberali mütedeyyini yoktur, 80 milyon oturacağız kendi geleceğimiz için karar vereceğiz" şeklinde konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ SORUSU

'Anayasa Mahkemesi'ne neden gitmediniz' diye sorularla karşılaştıklarını dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir milletin kaderini bir mahkeme tayin edemez, bir milletin kaderini o ülkede yaşayan halk tayin eder. Siz tayin edeceksiniz. Demokrasiden yana mı tercihinizi kullanacaksınız, otoriter tek adam rejiminden yana mı tercihinizi kullanacaksınız? Bu kadar basit" dedi.

NEDEN EVET'İ ANLATAMIYORLAR

'Hayır' oyu kullanılması gerektiğini bütün bu ayrıntılarıyla anlattığını belirten Kılıçdaroğlu, “Ama onlar neden 'evet' oyu kullanılması gerektiğini bir türlü anlatamıyorlar. Ne diyorlar, 'Hayır oyu kullananlar teröristtir' diyorlar. Bu memlekette 'evet' veya 'hayır' oyu kullananlar bizim vatandaşımız. Demokrasinin gereği olarak 'evet' veya 'hayır' tercihinde bulunacak. Ne demek terörist? Söyledikleri efendim niye evet oyu kullanacağız, 'çift başlılığı ortadan kaldırmak' için. Ama son zamanlarda söylemiyorlar. Neden zaten devlette çift başlılık yok. Kaç tane cumhurbaşkanı var bir tane, kaç tane başbakan, vali, büyükelçi var" diye konuştu.

ADAMI GÜLDÜRÜYORLAR

'Bu çıkarsa Türkiye uçacak' şeklindeki söylemleri hatırlatan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “15 yıldır hükümetteler, istediği kanunu çıkarıyorlar, istediği kararı alıyorlar, bütün bakanlar kendilerinden. E Türkiye'yi uçurdunuz da biz çıkıp size engel mi olduk? Siz karar aldınız da herhangi biri çıkıp size engel mi oldu? Hiçbirisi olmadı. Aynı kadro, bütün yetkiyi bir adama verecekler e diyorlar ki çift başlılığı engelleyeceğiz, Türkiye'yi uçuracağız yok böyle bir şey. Efendim başbakan ayrı cumhurbaşkanı ayrı telden çalarsa. Ne zaman ayrı telden çaldılar. Bir araya gelirlerse oturur konuşurlar, sorunlara bakarlar, tartışılar kendi aralarında, doğru yolu bulurlar. Nerede çift başlılık var? Efendim Binali Bey ayrı Sayın Erdoğan ayrı telden çalarsa olmaz. Siz Binali Bey'in ayrı telden çalacağını düşünüyor musunuz? Adamı gerçekten güldürüyorlar. Ya 500 metreden öteden Sayın Erdoğan'ı görse önünde 80 düğme olsa 8 saniyede hepsini ilikler. Öyle ayrı telden çalma falan yok. Millete doğruları söylemek lazım."

Kılıçdaroğlu, sanayi esnafıyla buluştuktan sonra 'Hayır' otobüsüyle konvoy eşliğinde Burdur şehir merkezine hareket etti. Yolda vatandaşları selamlayan Kılıçdaroğlu'nu, Cumhuriyet Meydanı'nda partililer ellerinde meşaleler, konfeti, Türk bayrakları ve 'hayır' bayraklarıyla karşıladı. Otobüsten inip kendisini karşılayan partili ve vatandaşları selamlayan Kemal Kılıçdaroğlu, burada fotoğraf çektirdi, ardından da Burdur Belediyesi'ne ait sergi salonunda düzenlenen vatandaşla buluşma toplantısına katıldı.

EN AZ OY ALDIĞI BUCAK'TA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Burdur'un Bucak İlçesi'nde 'hayır' otobüsüyle şehir turu yaptı ve Bucaklıları selamladıktan sonra Beşler Plaza'da vatandaşla biraraya geldi. Yoğun ilginin olduğu toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Burdur'da en az oy Bucak'ta alıyoruz. 'Kılıçdaroğlu'nun Bucak'ta ne işi var' diye soranlar olabilir. Burada bulunmamın en önemli sebebi, her zaman ülkemin çıkarlarını üstün tutarım ve sözkonusu vatansa gerisi teferruattır. Bir araya geleceğiz. 16 Nisan'da sandığa gideceğiz ve kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz. Ya demokrasi diyeceğiz, ya tek adam rejimi diyeceğiz. Bunun herhangi bir siyasi partiyle alakası yok. Tercih demokrasiden yanaysa hayır, tek adam rejiminden yanaysa evet diyeceğiz. Hayır demenin de evet deminin de iyi düşünülerek değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu iyi düşünmek zorundayız" diye konuştu.

HİTLER'DE DE SEÇİM VARDI

"Demokrasinin bize ne zararı oldu" diye soran Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Demokrasi içinde milletvekillerimizi seçtik, Ankara'ya gönderdik, yeri geldi milletvekillerini değiştirdik. Bazen A, bazen B partisi iktidar oldu, düşüncelerimizi özgürce ifade ettik, televizyon kanalları özgürce yayınlarını yaptı, yolumuzu köprümüzü yaptık. Peki şimdi hangi gerekçeyle demokrasiden vazgeçiyor, tek adam rejimini istiyoruz? Bana bunu çıkıp bir Allah'ın kulu açıklasın. Diyorlar ki 'demokrasiden vazgeçilmiyor, meclis yerinde duruyor, yine milletvekili seçilecek.' Tek başına seçim demokrasi değil. Hitler'de de seçim vardı. Suriye'de tek adam rejimi var, ama orada da seçim yapılıyor. Irak, Libya'da tek adam vardı. Şimdi bizi o ülkelere benzetmek istiyorlar."

TOPLUM KARPUZ GİBİ BÖLÜNECEK

Eğer bir kişiye bu kadar yetki verilirse, 80 milyonun sonu belli olmayan bir trene bindirileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Sevgili anne babalar evet demenin vebali ağırdır ve emin olun bunun hesabını torunlarınıza veremezsiniz. Şimdi daha büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Bu anayasa değişikliği geçerse, bir kişiyi yani başkanı ikna ettiğiniz veya kandırdığınızda Türkiye Cumhuriyeti devletini en geç 24 saat içinde teslim alabilirsiniz. Böyle bir yetki devlette hiçbir kuruma verilmemiştir. O nedenle evet demenin vebali çok ağırdır. Eğer Bu anayasa değişikliği geçerse emin olun toplum karpuz gibi bölünecektir. Bir kişi parti devleti kuracaktır. Parti devletinde cumhurbaşkanı, bakanlar, yardımcıları, müsteşarlar, valiler, kaymakamlar partili, herkes partili. Eski komünist düzenlerde olur bu" diye konuştu.

BAL GİBİ FESİH VAR

Atatürk'ün hayatının hiçbir döneminde tek adam olmadığı ve kararların hep ortak akılla verildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi anayasa değişikliğiyle bir kişiye fesih yetkisi veriyoruz. 'Efendim fesih yok.' Ne demek fesih yok, bal gibi fesih var. Görev süresi dolmadan siz bir meclisin görev yapmasını engelleyip tekrar seçime götürürseniz onun adı fesihtir. Buyrun açın Türk Dil Kurumu'na bakın. Ha ona inanmıyorlarsa açsınlar baksınlar Burhan Kuzu neler söylüyor. Ona da inanmıyorlarsa kendi adalet bakanlarına sorsunlar, bakalım fesih var mı yok mu? Zaten var olduğunu onlar da biliyorlar."

SABAH, ÖĞLE, AKŞAM KILIÇDAROĞLU

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle noktaladı:

“Sabah, öğle akşam konuşuyorlar bütün televizyonlar onları veriyor, versin canları sağolsun. Sabah Kılıçdaroğlu, öğle Kılıçdaroğlu, akşam Kılıçdaroğlu. Dilleri sağolsun varsın onu da söylesinler. Devletin forsunu, arabalarını, otobüslerini, uçaklarını, parasını, televizyonlarını kullanıyorlar fakat vatandaşa evet demeyi bir türlü anlatamıyorlar. Anlatılacak tarafı da yok. Peki bizim ne araba, ne forsumuz hiçbiri devletin değil, hepsi kendimizin. Biz neye güveniyoruz? Allah'a ve vatandaşımıza güveniyoruz. Bu ülkenin mütedeyyin, sosyal demokrat, ülkücü, milliyetçisi, liberaline, bu ülkenin insanına güveniyoruz. Bu ülkenin insanı kadim bir dosttur. 16 Nisan'da sandığa gidip hayır oyu kullandığımızda torunlarımıza onurla anlatacağımız bir hikayeye sahip olacağız."

'GENEL BAŞKAN OLARAK KONUŞMUYORUM'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı'nda sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Isparta'nın cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar yetiştirmiş bir kent olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, "Isparta demokrasiyi özümsemiş bir kentimiz. Demokrasiden hiçbir zaman vazgeçmeyen kentimiz. 'Yeter söz milletindir' sözünü söyleyen kentimiz" dedi.

Salonda muhtar, sivil toplum örgütü yöneticisi, kadınlar, gençler, yaşlılar ve değişik siyasi partilere mensup kişilerin bulunduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben burada bu konuşmayı CHP Genel Başkanı olarak değil sizler gibi vatanını, ülkesini, bayrağını seven bir vatandaş olarak yapacağım" dedi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sözüm bu ülkede demokrasi isteyen bütün vatandaşlara. Çünkü 16 Nisan'da bir seçim yapmıyoruz, bir partiden yana oy kullanmıyoruz, bir kişiyi seçmiyoruz. 16 Nisan referandumu yeni doğan çocuğu da en yaşlımızı da ilgilendiriyor. Tek bayrağımız var o da Türk Bayrağı. Kendi ülkemizde demokrasiye savunacağız, kendi ülkemizde demokrasiden yana tavır alacağız. Tercihimiz Türkiye'yi ilgilendiriyor, tercihimiz herkesi ilgilendiriyor."

'FATURAYI SİZ ÖDEYECEKSİNİZ'

Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Bana birisi çıkıp bunun niye yükseltildiğini açıklayabilir mi? 187 trilyon lira fatura çıkacak. Faturayı siz ödeyeceksiniz. Bu anayasa değişikliğini egemenliğin değil üstünlerin hukuku için çıkarıyorlar. Kendi ikballeri için çıkarıyorlar. Sizin çocuklarınız Elbab'a gidecek, sizin çocuklarınız doğuda PKK ile mücadele edecek, şehit olacak, gazi olacak. Ankara'daki beylerin çocukları 18 yaşında milletvekili olacak ömür boyu askerlikten muaf olacak. 2 yıl vekillik yaparsa milletvekilliği haklarını kazanacak. Allah aşkına bunu vicdan, ahlak ve inancımız kabul eder mi? Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz, biz çocuklarımızın haklarını sonuna kadar savunacağız diyorsak gidip hayır altına mührümüzü basacağız."

'KÖTÜ RÜYA GÖRÜP MECLİSİ FESHEDER'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta konuşmasını şöyle noktaladı:

"Yeni anayasaya göre başkan seçilecek kişi beyler 'Kusura bakmayın dün gece kötü bir rüya gördüm meclisi feshediyorum' diyebilir. Bu doğrudur diyorsanız buyurun evet oyu kullanın. Böyle bir rezalet olamaz. Milli iradeyi bir kişi yok edemez diyorsanız sandığa gidip hayır oyunun altına mührünüzü şerefle onurla basacaksınız. Yeter söz milletindir diyerek basacaksınız. 1924'de Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetkiyi şimdi 2017'de bir kişiye vereceğiz. Niye verelim?"

DHA


En Çok Aranan Haberler