HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan: Bir terör örgütünü Amerika'nın yanına yakıştıramıyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda konuştu. YPG'ye verilen desteğe tepki gösteren Erdoğan, "Bir terör örgütü ile başka bir terör örgütü yok edilemez.Bu bölgede ne Amerika'ya ne Rusya'ya tehdit var, tehdit bize var. Asla bir terör örgütünü ne Amerika'nın yanına ne de Amerika'yı onların yanına yakıştıramıyoruz" dedi. Erdoğan, Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur'un "Erdoğan'ın burada kendi küçük partisini vermesi söz konusu olamaz" sözlerine de sert çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir öncü ekibi ABD'ye göndermiştik. Oralarda bazı ön görüşmeleri yetkililerle yaptılar. Heyetimiz döndü. Şimdi de biz en üst düzeyde Sayın Trump'la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli. Bir terör örgütü ile başka bir terör örgütü yok edilemez.Bu bölgede ne Amerika'ya ne Rusya'ya tehdit var, tehdit bize var. Asla bir terör örgütünü ne Amerika'nın yanına ne de Amerika'yı onların yanına yakıştıramıyoruz. ABD ziyareti iptal edilsin diyenler önce siyaseti öğrensin. Bu ziyaretimi Türkiye-ABD ilişkileri açısından bir milat olarak görüyorum" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Ankara'da Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"BU ZİYARET ÜLKEMİZİN STRATEJİK KONUMUNU ÖNE ÇIKARACAK"

Üst düzey katılımın yoğun olduğu bir zirve oluyor. Bundan istifade ile devlet başkanları ile görüşme imkanımız olacak. Modern ipek yolu girişimine Türkiye olarak çok güçlü bir destek veriyoruz. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Üçüncü Havalimanı gibi projeler, bunun ilk halkalarıdır. Ortadoğu ve Afrika'yı birbirine bağlayan yatırım, enerji ve ticaret ağı oluşturmaktır. Yol, dünya yüz ölçümünün yüzde 26'sına tekabül ediyor. Bu ziyaret ülkemizin stratejik konumunu öne çıkaracaktır. Asya ile Avrupa arasında kültürel köprü olma noktasındaki rolümüz, ciddi anlamda önem arz edecektir. Türkiye'nin gerçek bir kavşak noktası olduğu bu vesile ile tescil edilecektir. Muhataplarımla yapacağım görüşmelerde tabii ki bu hususların altını da çizeceğim. Çin'den sonra Trump'ın daveti üzerine Washington'a geçeceğiz. Gerek ikili ilişkilerimiz, gerek bölgesel gelişmeler, dünyadaki mevcut gelişmeleri değerlendirme fırsatımız olacak. Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra, DEAŞ, Suriye, mülteci gibi başlıklarda görüş alışverişinde bulunacağız. Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit eden örgütler, gündemimizde üst sırada yer alacaktır.

"FİLİSTİN MESELESİ VE BÖLGEDEKİ GELİŞMELERİ KONUŞACAĞIZ"

Bunun yanında Museviler gibi farklı toplum kesimleriyle bir araya gelecek, Filistin meselesi ve bölgedeki gelişmeleri konuşacağız. Çok kritik bir döneme tekabül eden bu ziyaretlerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

SORU-CEVAP

"ABD İLE OLAN STRATEJİK İLİŞKİLERİMİZE, STRATEJİK MUTABAKATIMIZA TERS DÜŞEN GELİŞMELER"

ABD'nin YPG'ye silah yardımı konusunda, bizim götüreceğimiz yeni belgeler olacak mı? TSK'nın yeni operasyonları olacak mı? FETÖ lideri Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin ayrıntılı değerlendirme rica ediyorum sizden...

Öncü ekibi ABD'ye göndermiştik. Ve bu sorunuzdaki içeriğe itibar eden konularda bazı ön görüşmeleri yaptılar. Heyetimiz döndü. Şimdi de biz en üst düzeyde sayın Trump ile bu görüşmeleri yapalım istiyoruz. Burada neleri görüşeceğiz? Demiştim ki, şu ana kadar yazılı, görsel medyada yer alan bütün ifadeleri, yaklaşımları çok da önemsemiyorum. Niye derseniz, çünkü ABD hala geçiş sürecini yaşıyoruz. Bu geçiş sürecini yaşaması sebebiyle de bizim çok daha dikkatli, çok daha hassas olmamız gerekir. Trump'la görüşmemiz virgül değil, nokta mesafesinde olacak. Bizim bütün temennimiz şu anda ABD'den, daha önceden gelen, bazı işlemler var. İşte bunlar YPG'ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar. Bunu kendileri de kabul ediyor. Bu, bizim ABD ile olan stratejik ilişkilerimize, stratejik mutabakatımıza ters düşen gelişmeler. Biz bunların olmasını asla arzu etmeyiz. Hep söyledim, yine söylüyorum bir terör örgütü hedefe konarak onu bir başka terör örgütüyle yok etme politikası, bana göre ideal bir siyaset anlayışı değildir. DEAŞ ile en etkili mücadeleyi veren biziz. Türkiye'den başka mücadele veren var mı? Hepsi lafını yapıyor, biz icraatını yaptık. Bu DEAŞ olabilir, PKK olabilir, YPG olabilir, hepsiyle bu mücadeleyi amansız bir şekilde verdik. Veriyoruz. Şu anda bizim mehmetimiz, polisimiz, Gabar'da, Tendürek'te bütün buralarda ölümüne bir mücadele veriyorlar. Hep diyorduk ya, inlerine gireceğiz. Şu anda bu yavrularımız inlerine girdi.

"TEHDİT BİZE OLDUĞUNA GÖRE BAŞKALARINA NE?"

Bir gece ansızın, nerede ne görüyorsak gelebiliriz de, gidebiliriz de. Bunu yapmazsak bize olan tehdit devam edecek. Bu bölgede ne ABD'ye, ne Rusya'ya tehdit var. Tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? Eğer bir iyilik yapacaklarsa, biz şu an ABD'de NATO'da beraberiz. Böyle güçlü bir ülke, çok daha farklı adımları bizimle atmalı. Aynı şeyi sayın Putin'e de söyledim. Bunu Rusya'ya da yakıştıramıyoruz. Terör örgütlerinin yanında olmalarını yakıştıramıyorum. Dolayısıyla bu ziyaretimizde ben bunları büyük ölçüde inşallah kaydolacağına inanıyorum. Gelen bütün bilgileri, dedikodu mesafesinde görmek istiyorum. Bu ziyaretin de bu açıdan önemi var.

"BEN TRUMP İLE BUNLARI ETRAFLICA GÖRÜŞECEĞİM"

(Fethullah Gülen'in iadesi) Adalet bakanlarımız zaten görüştü. Üzerine üzerine işin, inşallah gidilecek. Ben Trump ile bunları etraflıca görüşeceğim. Bazı bilgi ve belgeler var onları da takdim edeceğiz. Sayın Trump'ın iradesini çok çok önemsiyorum, bu işi sonuna kadar kovalayacağız. Bana göre ABD, FETÖ'nün kuluçka yuvası haline gelmemeli. Kaçanların barındığı yer konumunda. Avrupa'da da Almanya böyle. "Dünyada 170 ülkede bizim faaliyetimiz var" diyor. Tabii bu iyi niyetle ambalajlanmış hali, arkasında neler var biliyoruz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Erdoğan ABD'ye gitmesin" dedi...

Bu tür ifadeleri kullanmışlarsa ben söyleyeyim, siyaseti öğrensinler. Biz neyi, ne zaman gözden geçireceğimizi çok iyi biliriz. Onlar kendi akıllarını kendilerine saklasınlar. Biz her istişaremizi en geniş anlamda yaparız, yolumuza devam ederiz. Bu bir defa dünyadaki gelişmelerden ne kadar uzak olduklarının da alameti farikasıdır.

Brüksel Belediye Başkanı'nın Erdoğan yanlısı mitinglere izin vermeyeceği ifade edildi...

Brüksel Belediye Başkanı kendi işine baksın. Ben NATO Zirvesi'ne Erdoğan'ı sokmam demeye gücü yetiyorsa buyursun. Ben zirveye gidiyorum, zırvaya değil. Bununki zırvalama.


En Çok Aranan Haberler