HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan: Bölgenin refahı için Türkmenistan’la çalışmayı sürdüreceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'la olan ticari ve ekonomik ilişkilerin olumlu bir seyir izlediğini söyledi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile yaptıkları görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, "Bölgenin refahı, istikrarı, güvenliği için Türkmenistan'la çalışmayı, yakın istişare olmayı gelecekte de sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'la ilişkileri önümüzdeki dönemde de ekonomiden tarıma, enerjiden, ulaştırmaya her alanda daha da güçlendirmeye kararlı olduklarını söyledi.

Ziyaret vesilesi ile konuk Devlet Başkanı ile samimi ikili bir görüşme yaptıklarını kaydeden Erdoğan, "Bilhassa ulaştırma ve enerji alanındaki iş birliğimiz ilişkilerimize stratejik bir boyut kazandırıyor. Orta Asya'nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması noktasında Türkmenistan özel bir konuma sahip. Görüşmelerimizde Türkmen gazının, Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik fikir teatisinde bulunduk. Enerji Bakanlarımızda aynı şekilde konunun detaylarını kendi aralarında görüştüler. Bu kritik konuda Türkmenistan ve Türkiye'nin vizyonlarının aynı olduğunu bir kez daha müşahede ettik" dedi.

Enerji konusunda içerisinde, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın bulunduğu üçlü bir mekanizmayı hayata geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, mekanizmayı liderler düzeyinde yapmak için karar verdiklerini ve ilk toplantının Türkmenistan'da yapılacağını söyledi.

-"TÜRKMENİSTAN'LA OLAN TİCARİ VE EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZ OLUMLU BİR SEYİR İZLİYOR"-

Türkmenistan'ın müteahhitlik sektörü bakımından da özel bir ülke olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına söyle devam etti:

"Müteahhitlerimizin Orta Asya'da en fazla proje üstlendiği ülke Türkmenistan'dır. Bugüne kadar Türk müteahhitler tarafından Türkmenistan'da gerçekleştirilen projelerin toplam değeri 46 milyar dolara ulaştı. Bu başarıda Sayın Devlet Başkanı olmak üzere Türkmen kardeşlerimizin firmalarımıza verdikleri güçlü desteğin çok büyük önemi var. Türkmenistan'la olan ticari ve ekonomik ilişkilerimiz olumlu bir seyir izliyor. Bu alanlarda mevcut potansiyelin tam anlamıyla kullanılması için ortak çabalarımızı devam ettirme hususunda tam bir görüş birliği içindeyiz. Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz yanı sıra iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Bölgenin refahı, istikrarı, güvenliği için Türkmenistan'la çalışmayı, yakın istişare olmayı gelecekte de sürdüreceğiz. Özellikle terörle mücadele konusunda da neler yapabileceğimiz aramızda görüşme fırsatımız oldu.

-"EĞİTİM KONUSUNDA DA YOĞUN BİR ÇALIŞMAYI SÜRDÜRÜYORUZ"-

Türkiye olarak birçok alanda Türkmen kardeşlerimizin yanında olmaya, tecrübe ve imkânlarımızı onların istifadesine sunmaya gayret ediyoruz. TİKA yurt dışındaki ilk ofisini Aşkabat'ta açmış aradan geçen zaman zarfında da kültürden turizme, tarımdan, hayvancılığa, eğitimden, sağlığa her alanda pek çok proje gerçekleştirmiştir. Şimdide TİKA Sultan Alpaslan'ın mezarının bulunmasına, ayrıca sahabe türbelerinin restorasyonuna ilişkin ok önemli, çok anlamlı proje yürütüyor. Bu proje tamamlandığında hepimizin medarı iftiharı olacak ortak kadim mirasımızın bir sayfası daha ihya edilecektir. Eğitim konusunda da Türkmenistanlı kardeşlerimizle yoğun bir çalışmayı sürdürüyoruz. Türkiye bursları kapsamında 300'ün üzerinde Türkmen öğrenci lisans, yüksek lisan ve doktora seviyesinde ülkemizde eğitim görüyor. İnşallah önümüzdeki yıl bu sayıyı daha da artıracak çok daha fazla Türkmen öğrenciye ülkemizde eğitim imkanı sunacağız."

-"ELDE EDİLEN HER BAŞARIDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"-

Türkmenistan Berdimuhamedov önderliğinde önemli reformlar gerçekleştiriyor, ciddi ilerlemeler kaydediyor. Biz de bu reformları yakından takip ediyor, kaydedilen her ilerlemeden, elde edilen her başarıdan memnuniyet duyuyoruz. 20 yıldır büyük bir özenle takip ettikleri tarafsızlık statüsü, Türkmen kardeşlerimiz uluslararası sistemde gerçekten onları çok farklı bir yere getirdi. Sın yılarda bir yeni adım, açık kapılar ve aktif tarafsızlık kavramlarıyla da bu politikayı daha da zenginleştirdi. Bugün Türkmenistan bu konumunu muhafaza ederken diğer taraftan da bölgesel ve küresel barışa müspet katkı sunuyor. Ben bu vesileyle Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünün 20.yıl dönümüne tebrik eder başarıların devamını dilerim."(ANKA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler