HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan: Milletvekilinin konuşmaya hakkı yok

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınındaki "İskele Sancak" programında, gazeteci Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı.

Erdoğan: Milletvekilinin konuşmaya hakkı yok

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanlığı ve başbakanlık yaptığı dönemde Anayasa ve yasalar çerçevesinde görev yaptığını belirterek "Milletim bizi eğer 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanlığı ile görevlendirirse cumhurbaşkanının yapması gerekenlerin hepsi de burada (Anayasa'da) bellidir. Burada bize verilen görevler nelerse bu görevlerin tamamını harfiyen yerine getiririz" dedi.

Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınındaki "İskele Sancak" programında, gazeteci Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı.

"Ramazan ayında cumhurbaşkanı seçimi çalışmaları zor olmadı mı? Oruçlu şekilde oradan oraya koşmak, yetişmek" sorusu üzerine, yaz sıcağına rağmen adeta gölgede ramazanı geçirdiklerini, oruçta herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söyledi.

Bazı programlarda eksiltme yaptıklarını, normalde birkaç miting yaparken, ramazan boyu birer miting düzenlediklerini anlatan Erdoğan, "Başbakanlıkta da izne çıkmıyorsunuz, Başbakanlık görevi devam ediyor. Bu vesileyle bazı yurt dışı seyahatleri de gerçekleştirdik" diye konuştu.

"Performans iyi, herhangi bir sıkıntı yok. Sesimin kısıklığı da konuşmaktan değil" diyen Erdoğan, Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattını açtığı gün maruz kaldığı klima nedeniyle sesinin kısıldığını, bayram sürecinde bunu da atlatacağını dile getirdi.

Başakşehir Fatih Terim Stadı'nın açılışında forma giydiği şöhretler maçında 3 gol attığının hatırlatılması ve "Yeşil sahaları özlemiş misiniz" sorusu üzerine Erdoğan, "Özlemişiz. Herhalde onun hırsıyla olsa gerek. Akşam eve geldiğimde torun bile bana 'dede hat trick (üçleme) yaptın. Ama ikinci golü çok beğendim' dedi" şeklinde konuştu.

-Son anketler-

Bir başka soru üzerine de Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin anket çalışmasının sıkı şekilde devam ettiğini belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti: "Yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında şu anda durum, yüzde 54 ile yüzde 58 arasında bir tablo ortaya çıkıyor. Kaymaların da olduğunu görmek bizi ayrıca mutlu ediyor. CHP'den, MHP'den ne kadar kayma var bize doğru. Bunlar olumlu. Birinci derece MHP'ye gönül veren kardeşlerimizden bizi destekleyenler var aynı şekilde CHP'ye gönül verenlerden bizi destekleyenler var. Aynı şekilde HDP'ye gönül verenlerden bizi destekleyenler var. Bir de parlamento dışı siyasi partilerden ciddi bir desteğin olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı da ben tüm Türkiye'yi kucaklayacak bir cumhurbaşkanı seçiminde bu objektif bakışı sergileyen vatandaşlarıma özellikle ramazanın bu son akşamında kalbi şükranlarımı ifade ediyorum."

-"Çok enteresan bir tespit"-

"CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, merhum Adnan Menderes'in kabri başında 'Menderes Türkiye'de diktatörlüğü bitiren bir liderdir' dedi. AK Parti seçmeninden de oy alabilecek bir potansiyeli ortaya koymuyor mu" sorusuna karşılık da Erdoğan, şu yanıtı verdi: "Mensubu olduğu çatının adeta tavrını ortaya koyuyor. Kabrini ziyaret ettiği İnönü'nün kabrini ziyaretinden sonra Menderes'in kabrini de ziyaret edip, o ziyaretten sonra da böyle bir açıklama yapmış olması... Atatürk'ün kabrini ziyarete gittiğinde, İnönü'nün kabrini de ziyaret etmişti. Merhum Menderes'in kabrini ziyaret ettiğinde 'Diktatörlüğü bitirmiştir' demesi çok çok manidar. Çünkü sen şu anda İnönü'nün partisinin içinde olduğu bir çatının adayısın. Herhalde CHP'ye gönül verenlerin bunu iyi yakalamış olması lazım. Burada İnönü'nün bir diktatör olduğunu, mutlakiyetin onunla süregeldiğini ama Menderes'in bunu bitirdiğini ortaya koyması bir gerçeği yakalamayı ortaya koyuyor. Bozuk saat bile bir kere doğruyu yakalar. Burada da herhalde bu aday arkadaşımız, doğruyu bir kere yakaladı, yakaladığı yerde de CHP'nin o tek partili dönemde nasıl bir dikta rejimi olduğunu ve bunun da başında İnönü'nün olduğunu kendisi Menderes'in kabrini ziyaret ederken ifade ediyor. Bu çok enteresan bir tespittir. Bu tespiti sebebiyle de Ekmeleddin beye ayrıca teşekkür ediyorum."

-"Önümüzde Anayasa var"

"Seçilirseniz nasıl hareket edeceksiniz?" sorusu üzerine de Başbakan Erdoğan, hayata siyasetin içinde başladığını ve buralara geldiğini belirterek, şöyle devam etti: "Önümüzde Anayasa var. İstanbul'da belediye başkanlığı yaptım, yaparken İstanbul'da neler yaptığımı, neye göre hareket ettiğimi, hangi yasalar çerçevesinde bunu yaptığımı bütün Türkiye biliyor. Nasıl bir İstanbul devraldık, nasıl bir İstanbul teslim ettik. Bu herkes tarafından biliniyor. Daha sonra başbakan olduk. Başbakanlığımızda da 11 yılı aşkın süresi içinde de Anayasa'mızın, yasalarımızın belirlediği neyse buna göre ülkemizi yönettik. Şimdi cumhurbaşkanlığı konusunda da milletim bize teveccüh ederse milletim bizi eğer 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanlığı ile görevlendirirse cumhurbaşkanının yapması gerekenlerin hepsi de burada (Anayasa'da) bellidir. Burada bize verilen görevler nelerse bu görevlerin tamamını yerine harfiyen getiririz. Sadece Anayasa değil, yasaların çerçevesi içinde yapılması gerekenler var."

Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanını halkın seçeceğine işaret eden Erdoğan, daha önce aracılar yani milletvekilleri tarafından cumhurbaşkanının seçildiğini hatırlattı. Erdoğan, 114 tur cumhurbaşkanı seçimi yapıldığını, o gelişmelerin Türkiye'yi bu noktaya getirdiğini kaydetti.

-"Hangi yüzle milletin karşısına çıkacaklar"-

Erdoğan, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için millete gittiklerini, buna MHP, CHP ve o zamanki adıyla BDP'nin karşı çıktığını, parlamentodaki görüşmeler sırasında zaman zaman genel kurul salonunu terk ettiklerini anlattı. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Ama biz milletimize gittik ve milletimiz yüzde 69 ile milletin cumhurbaşkanını, yani kendi başkanını seçme kararı verdi. Bu CHP, MHP, BDP hangi yüzle milletin karşısına gidip, 'bizim cumhurbaşkanı adayımız budur, hadi bakalım oylarınızı istiyoruz' diyecekler. Siz bir defa milletin cumhurbaşkanı seçmesini istemediniz ki. Cumhurbaşkanı yani halkın başkanı. Halkın kendi başkanını seçmesini istemediniz, şimdi hangi yüzle bu halkın karşısına gidiyorsunuz. Ama giderler, çünkü yüz yok. Biz ise o gün ne dediysek bugün aynı noktadayız. Biz halkın seçeceği adayı kabullendik, adımımızı buna göre attık ve şimdi de halkın karşısına gönül huzuruyla çıkıyoruz. İl il dolaşıyoruz. Diğerleri daha halkın huzuruna çıkmış değil. Biz ramazan, sıcak demedik. Meydan meydan ilçe ilçe dolaşıyoruz, aynı şekilde dolaşmaya devam edeceğiz."

ABDULLAH GÜL KARDEŞİMİ TENZİH EDERİM

Abdullah Gül kardeşimi tenzih ederim. Çankaya’ya vitrin süsü seçmiyoruz. Biz Türkiye’yi uçurmamız lazım. 2023 hedefini koyduk. Bizim derdimiz Türkiye’nin gücüne güç katacağız. Yasalar çerçevesinde ülkemizi yönettim. Eğer seçilirsem, anayasa çerçevesinde nasıl tanımlanıyorsa, Cumhurbaşkanına verilen yetkiler çerçevesinde yetkilerimi kullanırım. Bu yetkiler yerine geldiğinde Cumhurbaşkanı görevini yerine getirmiş olur.

GÜÇLÜ BAŞBAKAN GÜÇLÜ GENEL BAŞKAN

Bizim ilk etapta 2015 seçimine güçlü girmemiz lazım. Dolayısıyla güçlü bir Başbakan ve Genel başkan lazım. Ayrı, ayrı düşünülemez. Burada bazıları kendilerine göre senaryo hazırlanıyor. Parti içinde de bu senaryolara alet olanlar var. Burada dürüst hareket edecek olanlar, bizimle değil de medya ile paylaşırlarsa dürüst davranmamış olurlar.

MİLLETVEKİLİNİN KONUŞMAYA HAKKI YOK

Milletvekili olarak konuşursan senin böyle bir hakkın yok. Parti disiplini var. 10 aylık sürede her şeyimizi, enerjimizi bir vücut halinde 2015 seçimine vermesi lazım. Başbakan kim olacak bu konuşulmaz. Bunu konuşan arkadaşlarımın kendilerini test etmesi lazım. Bu dışarıda konuşulmaz. Üç dönem meselesinde milletimiz rıza göstermiştir. Partimin içinde de hepsine sorduk, büyük kongre delegelerimizin yüzde 90 üzerinde üç dönem kalmalıdır çıktı. Başbakan 3 dönemden de olabilir 2 yada bir dönem olanlardan olabilir.”

FOTOĞRAF TEPKİSİ

Bundan önce İstanbul Adalet Sarayı’nın kapısını aşındıranlar malumdu, şimdi aynı şekilde bu yapı bunları yapıyor. Şuanda ben inanıyorum ki yargı gereğini yapacaktır. Bazılarının içeriye girerek bunlarla resim çekilmeleri bana göre suçtur. Hiçbir organ, makam merci veya kişi mahkemelere, hakimlere soru soramaz ve de herhangi bir beyanda bulunarak baskı yapamaz. Şuan da bunlar yapılıyor mu? evet yapılıyor. Ve şuanda bir hukuku ihlal vardır mahkeme yetkililerinin bunların hakkında işlem yapmaları gerekiyor. Burası yol geçen hanı değil adalet sarayı. Böyle bir baskının yapılması çok çok çirkin. Bunların şantaj, montaj her şeyleri ortaya çıktı. Artık kusura bakmasınlar millet enayi değil. MİT başkanına yapılan oyunun hesabı verilecek bunlar daha ilk etap. TIR olayının hesabını verecekler. Türkiye hükümetini IŞİD’e yardım götürmekle suçlayanlar alçak ve adidirler bunu çok açık ve net söylüyorum. Şimdi biz okyanus ötesiyle ayrı bir yere düştük o ana kadar Kılıçdaroğlu’nun çok ağır ifadeleri vardı ama şimdi beraber yürüyorlar. Hayırlı olsun.

MERKEZ BANKASI İLE SIKINTI VAR

Şuanda faiz politikaları itibariyle hükümet ile merkez bankası’nın arasında sıkıntılar var. Merkez Bankası’na biz uyarılarımızı yaptık. Ben Başbakan olarak şuanda ki faiz oranlarının yük olduğunu söylüyorum. Benim için öncelik ülkemdeki girişimcilerin yatırım yapabilmesidir. Ama faiz nedeniyle yapılamıyor.

İSRAİL İLE ATEŞKES ZOR

İsrail ile anlaşmak kolay değil. Ateşkes yapılacaksa, insani yardım konusunda Gazze’ye yardım gidebiliyor mu? yok. Bunun önünü açacaksın ki ben senin samimiyetini göreyim. Gazze’de katliamın nedenlerinden biri de Mısır’daki darbe yönetimidir. Mısır halkıyla değil Mısır yönetimi ile sorunumuz var. Ben şahsen Sisi’yi tanımıyorum.

DIŞ POLİTİKA

Başarılı bir dış politika ilkesizliğe dayalı olmaz. Şuanda Türkiye dış politikada siyasi gündem belirleyebilen bir ülkedir. Bahçeli’nin şöyle hayatına bakın kaç tane ülkeyi ziyaret etmiştir, Kılıçdaroğlu’na da aynı şekilde bakın. Ama ben genelbaşkanken 15 gün içinde 14 ülkeyi dolaştık.

AA-HÜRRİYET

En Çok Aranan Haberler