HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan, Nazım Hikmet'in şiirini okudu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan kutlamaları için yabancı ülkelerden Türkiye'ye gelen çocukları konuk etti. Nazım Hikmet'in "Kız Çocuğu" şirinin dizelerini okuyan Erdoğan, "Evet çocuklar öldürülmesin. Büyüklerin yol açtığı savaşların faturası çocuklara kesilmesin, büyüklerin vurdumduymazlığının bedelini minik bedenler ödemesin" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılan çocukları kabul etti. 23 Nisan'ın tüm dünya çocukları için sevinç, coşku, dayanışma ve paylaşma günü olduğunu belirten Erdoğan, "Ama bu yılda dünyanın çeşitli yerlerinde ne yazık ki 10 binlerce çocuk 23 Nisan'ı görme imkanı bulamadı. Hatta içinde bulunduğumuz 20 Nisan gününden 23 Nisan'a kadar geçecek 3 günde dahi acıya, felakete maruz kalan çocuklar olabilir. Suriye ve Irak'ta, savaşın Somali başta olmak üzere Afrika'nın çeşitli yerlerinde açlığın pençesine düşen ve açlığın pençesinde kıvranan tüm çocuklara buradan şahsım sizler ve ülkemin çocukları adına selamlarımızı gönderiyorum" dedi.

Şiirlerin tercümelerinde sıkıntılar olabileceğini belirterek, bu konuda hassas davranılmasını isteyen Erdoğan, Nazım Hikmet'in "Kız çocuğu" isimli şiirin okudu ve "Evet çocuklar öldürülmesin" dedi.

İdlib'de düzenlediği kimyasal silah saldırısında 9 aylık ikiz bebeklerini, eşini kaybeden Suriyeli Abdülhamid el-Yusuf'u anımsatan Erdoğan, "Büyüklerin yol açtığı savaşların faturası çocuklara kesilmesin, büyüklerin vurdumduymazlığının bedelini minik bedenler ödemesin. Kısa bir süre önce işte Suriye'de kimyasal silahlarla öldürülen iki ikiz çocuğun babasını ülkeme davet ettim. Hemen çocuklarını gömdükten bir gün sonraydı, kendisini Hatay'da ağırladım. Tabi o fotoğraf karelerine düşen ikiz yavrusunu kucağında görüntüleyen dünya basını acaba bu olay karşısında ne dedi? Bunlara nasıl baktı? Halbuki yüzlerce, binlerce çocuk Suriye'de kimyasala silahlarla, konvansiyonel silahlarla öldürülmüştü. İşte artık bu tür ölümler olmasın diyoruz" diye konuştu.

'ÇOCUK ÖLDÜ MÜ GÜNEŞ SİMSİYAH GÖRÜNÜR GÖZÜMÜZE'

Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan gelen büyük bir bölümü de çocuk olan 3 milyon sığınmacıya sınırlarını açtığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada bunun başka bir örneğinin bulunmadığını, sığınmacıların tüm bakımlarının üstlenildiğini, çocukların eğitimi ile ilgilenildiğini, sağlık sıkıntılarını giderildiğini anlattı. Sığınmacılar için 6 yıl içerisinde 25 milyar dolar yapıtım yapıldığını ifade eden Erdoğan, "Peki dünyadan bir şey geldi mi? Ne yazık ki AB'den gelen 725 milyon dolar, BM Mülteciler Konseyinden gelen ne yazık ki o da belki garipseyeceksiniz 550 milyon dolar. Bakın 25 milyar dolar nerede, gelen yaklaşık 1.5 milyar dolar nerede. Gelse de gelmese de biz bunu yapacağız Çünkü bizim değerler silsilemiz içerisinde biz biliyoruz ki veren el alan elden hayırlıdır. Şair şöyle diyor: 'Çocuk öldü mü güneş simsiyah görünür gözümüze.' Uluslararası kuruluşlardan ve diğer ülkelerden ciddi bir yardım almıyor olmamıza rağmen bu insanlarla 6 yıldır evimizi ve ekmeğimizi bölüştük bölüşmeye devam edeceğiz" dedi.

'HER ÖLÜM ERKENDİR AMA ÇOCUK ÖLÜMÜ GERÇEKTEN ÇOK ERKENDİR'

Çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla pek çok ülkede, çocuklara yönelik yardım, eğitim, sağlık faaliyetleri yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, çocuğun olduğu yerde başka bir ölçü aranmayacağını kaydetti. Türkiye'nin mazlum ve mağdurların yanında yer almaya devam edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklara şu ifadelerle seslendi:

"Kendi ülkelerinizde geleceğin yöneticisi olacak sizlerden bir ricam var. Lütfen sorumluluk sahibi olduğunuzda, bugün sizin yaşınızda olan çocukların dünyanın diğer bölgelerinde hangi şartlarda yaşadığını unutmayın. Savaşlardan, açlık ve kuraklık tehlikelerine, kötü muameleden küçük yaşta çalıştırılmaya kadar diğer çocukların hangi sıkıntılara maruz kaldığını unutmayın. Her ölüm erkendir ama çocuk ölümü gerçekten çok erkendir. Biz yaşasın istiyoruz. Çocuklar yaşasın ki büyüdüklerinde daha güzel bir dünyanın inşasına katkı sağlasın istiyoruz. Daha da önemlisi çocuklar sadece yaşamakla kalmasın kendilerini güvende hissetsinler. Gıdadan giyime, eğitimden sağlığa her türlü hizmeti alsınlar istiyoruz. Bunun için sizlerin desteğine ihtiyacımız var."

'EL ELE VERDİĞİMİZDE DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİRİZ'

Çocuklardan, anne ve babalarından, öğretmenlerinden başlayarak ülkelerindeki tüm büyüklerden dünyadaki çocukların yaşadıkları sıkıntılar konusunda daha hassas olmalarını talep etmelerini isteyen Erdoğan, "Emin olun siz isterseniz olur. Kendimden biliyorum çocuk masumiyeti karşısında yumuşamayacak hiçbir insan hiçbir kalp yoktur. El ele verdiğimizde dünyayı değiştirebiliriz. Sizlere güveniyorum. Ülkelerinize döndüğünüzde tüm büyüklerinize, bizden selamlar götürmenizi istiyorum. İster tatil ister eğitim hangi amaçla gelirseniz gelin Türkiye'nin kapısının daima size açık olduğunu unutmayın" dedi. (ANKA)


En Çok Aranan Haberler