HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan, YAŞ kararlarını onayladı

Yüksek Askeri Şura, yaklaşık 1 ay aradan sonra, sivil ağırlıklı yeni yapısıyla toplandı. Bir saat 20 dakika süren toplantının ardından alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın YAŞ toplantısında alınan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından arz edilen kararları 1612 Sayılı Yüksek Askeri Şura'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 5. maddesi gereğince onayladığı bildirildi.

YAŞ toplantısında alınan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından arz edilen kararları onayladı

İŞTE YAŞ KARARLARI

-YAŞ kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edildi.

-YAŞ kararlarına göre üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirildi.

-Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatıldı.

ŞURA YENİ YAPISIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şuranın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararname ile yapısında değişikliğe gidilmişti. Şura, bugünkü toplantısını yeni yapısıyla gerçekleştirdi.

Toplantıda, görev süresinin uzatılması uygun görülen albayların görev sürelerinin uzatılmasına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Geçmiş YAŞ toplantılarında kapıda asker beklerken son iki toplantıda polislerin beklemesi dikkat çekti.

1 SAAT 20 DAKİKA SÜRDÜ

İkinci kez Çankaya Köşkü'nde yapılan YAŞ toplantısı 1 saat 20 dakika sürdü. Toplantıda özellikle görev süresinin uzatılması uygun görülen albaylarla ilgili konular ele alındı. Toplantıda alınan kararların Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanması bekleniyor.

TOPLANTI ÖNCESİ İHRAÇ

Yüksek Askeri Şura toplantısının yapılacağı 28 Temmuz'un bir gün öncesinde gece çıkarılan kanun hükmünde kararname ile 149 general – amiral, bin 99 subay ve 436 astsubay TSK’dan ihraç edildi ve bu personelin rütbeleri söküldü.

Olağanüstü hal ilanı çerçevesinde Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantılarında, TSK’nın yeniden yapılanması çerçevesinde personel ve genelkurmay başkanının görevleriyle ilgili yasalarda önemli değişiklikler yapıldı.Yüksek Askeri Şura; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı ve TSK bünyesindeki bütün orgenerallerden oluşuyordu.Ancak KHK ile YAŞ'ın yapısı yeniden düzenlendi. YAŞ; Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın katılımı ile toplandı. YAŞ, ilk kez askerden fazla sivil üyenin katılımı ile yeni yapısı içinde ilk toplantısını yapıyor.

İKİNCİ TOPLANTI DA ÇANKAYA KÖŞKÜNDE

Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan şura toplantısı, Çankaya Köşkü'nde 28 Temmuz'da ilk kez toplanmıştı. Şura, ikinci toplantısını da yine Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. Toplantıda, terörle mücadele, TSK'daki terfi ve atamaların yanı sıra Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi detaylı bir şekilde ele alındı.

Mevcut kanun kapsamında şuranın üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller olarak belirlenmişti.

YAŞ'ın yapısında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararname ile değişikliğe gidilmişti. Değişiklikle şura üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları oldu.

Toplantıda; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar da yer aldı.

YAŞ ÜYELERİ ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Başbakan Binali Yıldırım, YAŞ üyeleri ile Anıtkabir'i ziyaret etti.

YAŞ üyeleri, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantı öncesi Anıtkabir'e gitti. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki YAŞ heyeti, burada komutanlar tarafından karşılandı.

YAŞ heyeti daha sonra üzerinde "YAŞ üyeleri" yazan çelenkle Aslanlı Yol'dan yürüdü. Başbakan Yıldırım'ın, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu.

SON GÖRÜŞME BARZANİ'YLE

Binali Yıldırım'ın son görüşmesi ise Türkiye'yi ziyaret etmekte olan IKBY Başkanı Mesut Barzani ile olacak. Görüşme gece saat 20.00'de başlayacak.

(İHA)

[![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1430767/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/bu-donemde-dogru-yatirima-karar-vermek-zor-mu/115518/)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler