HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan'dan Suudi Arabistan dönüşü açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye döndü. Erdoğan havalimanında gazetecilere açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başkanlık Sistemi" ile ilgili tartışmalara değinerek, "Bütün mesele, o başkanlık sisteminin uygulamada halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın, karakteri olmasın. Uygulamada siz eğer adalet dağıtıyorsanız, halkın aradığı, beklediği nedir, adalettir. Bu olduğu anda zaten sıkıntı olmaz" dedi.

Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretinden dönüşünde, Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa konusunda halkın görüşünün de alınacağı "Arama Konferansı" ile ilgili soru üzerine, "Biliyorsunuz, bu arama konferansları, özellikle daha çok akademisyenler arasında veya o konuyla ilgili hakikaten dağarcığında bir şeyler olan insanların olduğu toplantılardır. Biz bunu daha geniş tutup, halkla yapalım diyoruz. Yani vatandaşla temas kurmak suretiyle, vatandaşın o konuda ne düşündüğünü, toplumsal bir mutabakatın sağlanabileceği bir arama konferansı, zemin olacaktır" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

Erdoğan, "Başkanlık sistemi" ile ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:
"Bütün mesele, o başkanlık sisteminin uygulamada halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın, karakteri olmasın. Uygulamada siz eğer adalet dağıtıyorsanız, halkın aradığı, beklediği nedir, adalettir. Bu olduğu anda zaten sıkıntı olmaz. 'Başkanlık sistemleri pür-u paktır' diye bir ifade kullanamayız. Ama parlamenter demokrasiye göre daha iyi olduklarını görüyoruz. Biz, daha iyiye nasıl gideriz, bunun arayışı içerisindeyiz ve şu anda da gelişmiş ülkelere baktığımızda, gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde bu sistemin olduğunu görüyoruz. Veya yarı başkanlığın olduğunu görüyoruz veya partili başkanlık sistemi olduğunu görüyoruz. Bir nevi, şu anda Amerika'daki sistem partili bir başkanlık sistemidir. Başkan partisinden ne yapmıyor? Kopmuyor. Arkasında yine ne var? Partisi var. Bunu görüyorsunuz. Şu anda bizdeki yapı öyle mi, değil. Türkiye'nin böyle bir sisteme girmesiyle, inanıyorum ki çok daha güçlü adımları atmak mümkün olacaktır."

DAVUTOĞLU'NUN TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni anayasa konusunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü belirten bir gazeteciye de, "Bu temaslarıyla ortaya bir hamur çıkacaktır. Benim Beştepe'de devam ettireceğim çalışmalar var. Bu alanda konuşulacak kimler varsa; gerek akademi dünyasında, gerek medyada, siyaset bilimcisi, kim varsa, onlarla konuşacağız. Bundan sonra istiyoruz ki Türkiye bunları tartışır hale gelsin. Vatandaşlar başkanlık siteminin ne olduğunu bilmiyorsa, ortaya bir netice çıkmaz" yanıtını verdi.

HASAN KARAKAYA'NIN VEFATI

Cumhursaşkanı Erdoğan, Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya'nın Suudi Arabistan ziyareti sırasında kalp krizi sonucu öldüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Medya dünyamızda değerli kardeşim Hasan Karakaya'yı saat 01.00 civarında kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Arkadaşlarına sabırlar diliyorum. Mensubu olduğu Akit gazetesinin tüm mensuplarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Uzun bir dönemden beri Hasan Bey kardeşimle bir yol arkadaşlığımız vardı. Hemen her seyahatimde yanımda olan bir kardeşimdi. Güçlü bir kalemi olduğuna inanıyorum. Özellikle medya dünyasında fikir zenginliğinin, aniden gelişen cevaplarıyla yeri doldurulamaz bir kardeşim olduğunu düşünüyorum. Kendisine rahmet diliyorum. Yarın inşallah Fatih Camii'nde öğleyin cenaze namazını kılacağız, daha sonra Edirnekapı Şehitliği'ne defnedeceğiz. Medya dünyasına başsağlığı diliyorum."

SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ

Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret hakkında da açıklama yapan Erdoğan, "Ziyaret vesilesiyle, iki ülke arasında mükemmel ilişkilerin her alanda daha da geliştirilebilmesi için atılacak adımlar nelerdir, bunları ele alma fırsatını bulduk. Suudi Arabistan'la bölgesel konuları da aramızda değerlendirdik. Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel konuları ele alırken tabii ki en önemli adım ikili ilişkilerde Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması oldu" dedi.
Cumhurbaşkanı, ziyareti sırasında, karşılıklı yatırımlar, terörle mücadelede özellikle İslam ülkeleri arasındaki işbirliği ve koalisyon konularını görüştüklerini, bölgesel konularda da Suriye, BM Güvenlik Konseyi süreci, Libya, Irak, Filistin ve Yemen konularını değerlendirdiklerini belirtti.
Erdoğan, ziyaretinin ikinci gününde Kâbe'yi ziyaret ettiğini de vurguladı.

CUMHURBAŞKANI UÇAKTAN İNDİ, ELEKTRİKLER KESİLDİ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretini tamamlayıp yurda döndü. Cumhurbaşkanı ve heyetini taşıyan "TC TUR" uçağı yoğun kar yağışı altında Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne yanaştı. Bu sırada görevliler kar birikmemesi için yoğun çaba harcadı.

Uçaktan inen Cumhurbaşkanı'nın son dakikada basın açıklaması yapacağı duyuruldu. Devlet Konukevi basın toplantı odasında hazırlıklar yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suudi Arabistan ziyaretinde yaşamını yitiren Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya'nın aynı uçakla getirilen cenazesinin indirilip cenaze arabaya konulmasına eşlik etti. Bu sırada, Devlet Konukevi içinde elektrikler kesildi. Yaklaşık 2 dakika süren elektrik kesintisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan Konukevi'ne giriş yaptığı sırada giderildi.

Erdoğan, basın toplantısının ardından İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bulunduğu kalabalık bir heyetle özel bir odaya geçti.
Erdoğan, bir süre havalimanında dinlendikten sonra, Üsküdar Kısıklı'daki evine geçti.

(AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler