HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erken seçim kararı Resmi Gazete'de yayınlandı

Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verdi.

Erken seçim kararı Resmi Gazete'de yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 haziran seçimlerinin ardından başlayan koalisyon arayışında 45 günün dolması üzerine Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’la görüşerek “seçimlerin yenilenmesine” karar verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 11.00'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul edecek ve yüksek ihtimalle seçim hükümetini kurma görevini verecek. Seçim tarihine ise YSK karar verecek.

Seçimin yenilenmesi kararı resmileşti. Türkiye ilk kez geçici hükümetle seçime gidiyor.

Hükümet kurmak için tanınan 45 günlük süre sona erdi, erken seçim süreci resmen başladı. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ı kabul etti ve seçimin yenilenmesi kararını aldı. Karar, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, “7 Haziran 2015 tarihindeki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Anayasada öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları görevlendirme akabinde, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulu kurulamamış, mevcut şartlarda da kurulamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zarureti hasıl olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

Yılmaz’ın, Meclis Kanun ve Kararlar Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez işletilecek bu yöntemle ilgili hukuksal yol haritasını içeren bir dosyayla gittiği öğrenildi. Bu dosyada, Bakanlar Kurulu’nun olası sayısına göre partilere düşen kontenjanlar da yer aldı. Kabinenin yine 26 makamdan oluşması durumunda CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık teklif edilmesi bekleniyor. Davutoğlu, parti liderleriyle görüşmek yerine milletvekillerine kişisel teklifte bulunacağını açıklamıştı.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Geçici hükümetin kurulmasının ardından yeni Bakanlar Kurulu’nun bildirilmesi ve dışarıdan atanan isimlerin yemin etmesi amacıyla olağanüstü toplantı yapılması bekleniyor. Bu toplantı çağrısının da doğrudan İsmet Yılmaz tarafından yapılabileceği öğrenildi. Meclis yönetimi, yeni bakanların bir an önce milletvekili statüsü kazanması amacıyla yemin etmelerini gerekli görüyor.

1 EKİM TOPLANTISI

Saray’daki zirvede geçici hükümetin yanı sıra seçim sürecinde Meclis’te yaşanabilecek olası gelişmelerin de değerlendirildiği öğrenildi. 14 Eylül’de yeni milletvekili listelerinin açıklanmasının ardından Meclis, Anayasa gereği 1 Ekim’de tek gün için zorunlu olarak toplanacak. Teamül olarak Cumhurbaşkanı’nın konuşma yaptığı bu görüşmeye katılan milletvekillerinin bir bölümü yeni listede bulunmayan isimlerden oluşacak.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurması için bir milletvekilini görevlendirecek. Bu kişi de kuvvetle muhtemel Ahmet Davutoğlu olacak. Daha sonra oy oranlarına göre CHP, MHP ve HDP’den hükümete üye vermesi istenecek. Üye verilmemesi durumunda Meclis dışından da bağımsız kişiler hükümete atanabilecek ve 5 gün içinde geçici hükümet oluşturulacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler