HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ertuğrul Günay: 17 aralık sonrası çıkan yasalar hukuk devletine örtülü darbe

Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün HSYK Yasası’nı onaylamasına tepkisini sert sözlerle dile getirdi.

Ertuğrul Günay: 17 aralık sonrası çıkan yasalar hukuk devletine örtülü darbe

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından AK Parti’den istifa eden Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün HSYK Yasası’nı onaylamasına tepkisini sert sözlerle dile getirdi. Günay, 17 Aralık sonrası çıkarılan yasaların hukuk devletine karşı örtülü bir darbe girişimi olduğunu öne sürerek, “Anayasa'nın hukuk devleti ilkesine karşı iktidar eliyle yürütülen bir 'darbe süreci' yaşanıyor” dedi.

İzmir bağımsız Milletvekili, hukukçu Ertuğrul Günay, 17 Aralık sonrası Hükümet’in emniyet ve adalet birimlerine karşı operasyon başlattığını belirterek, yazılı açıklamasında şu görüşleri dile getirdi,

“Geride bıraktığımız 70 gün içinde, binlerce emniyet mensubu, kışın ortasında başka bölgelere sürüldüler. Bazıları bir ay içinde birkaç kez yer değiştirmek zorunda bırakıldı. Yüzü aşkın adalet mensubu da, bildikleri, takip ettikleri dava ve soruşturma dosyalarından alınıp başka yer ve görevlere verildiler. İktidar, 'rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını’ önlemek için, sadece sürgün niteliğindeki atamalarla da yetinmedi. 2010 halk oylamasında topluma vaat edilenlere ve Anayasa'ya aykırı olarak, yargı üstünde yürütmeyi etkili kılacak bir HSYK düzenlemesi yaptı.

Bilginin ve haberin özgür dolaşımını engelleyecek bir internet yasası çıkarıldı ve bu yasa kısmi itirazlarla Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. ÖYM'leri kaldırma süs perdesi altında, halen yürüyen soruşturmaların yollarını tıkayacak yeni bir yargı paketi hazırladı ve Meclis'ten geçirdi. Şimdi de MİT'i, istihbarat çalışması dışında tehlikeli ve dokunulmaz bir örgüt, bir tür JİTEM haline getiren yeni bir yasa gündemde. Ve her konuda yeni yasa düzenlemeleri yapan iktidar, yolsuzluk ve hukuksuzluk soruşturmalarına muhatap olan beş bakan hakkındaki fezlekeleri 70 günden bu yana TBMM'ye getirmiyor; bu iddia ve soruşturmaları milletten ve onun Meclisi'nden gizliyor.”

CUMHURBAŞKANI’NA TEPKİ

İzmir Bağımsız Milletvekili Günay, bu yasaların hukuk devletine karşı örtülü bir darbe girişimi olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:

“Bütün bu güvenlik ve adalet kurumlarını tarumar eden atamalar ve Anayasa'yı çiğnemek pahasına yapılan yasa düzenlemeleri, 17 Aralık'ta kamuoyunun bilgisine ulaşan soruşturmaların önünü kesmeyi amaçlayan girişimlerdir. Bu girişimler, hukuk devletine karşı 'örtülü bir darbe' niteliği taşıyor. 17 Aralık'tan sonra Türkiye, Anayasa'ya ve özellikle Anayasa'nın hukuk devleti ilkesine karşı İktidar eliyle yürütülen bir 'darbe süreci' yaşıyor. Bu süreci hukuk içinde sona erdirmek için her kademede görev yapan emniyet ve adalet mensuplarına, hukukçulara ve en başta da Cumhurbaşkanı'na önemli ve ağır sorumluluklar düşüyor.” (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler