HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Genel af' gibi kanun teklifi geliyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CMK'nın 102. maddesi için bugün kanun teklifi sunacaklarını söyledi. Ancak teklif, 'genel af' niteliğinde.

'Genel af' gibi kanun teklifi geliyor
Yargıdaki son tahliyeleri eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CMK'nın 102. maddesi için bugün kanun teklifi sunacaklarını söyledi. Ancak teklif, 'genel af' niteliğinde. Teklifte, örgütlü suçlar için tutukluluk süresinin en fazla 3 yıl olması öngörülüyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte yaşanan tahliyelere tepki gösterdi. Zaman gazetesinde yer alan habere göre; Tahliyelerin toplum vicdanını rahatsız ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, iktidara 'yeni bir yasal düzenleme yapılması' çağrısında bulunurken kendilerinin hazırladığı kanun teklifini de bugün TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını kaydetti. Ancak CHP'nin hazırladığı teklif, cezaevlerinde tutuklu bulunan örgüt mensupları için 'genel af' niteliğinde. Söz konusu teklifte, örgütlü suçlar için tutukluluk süresinin en fazla 3 yıl olması öngörülüyor.
CMK'da yapılan değişiklik, CHP'yi ikilemde bıraktı. Bir yandan örgüt mensuplarının 10 yıl tutuklu kalmasından sonra tahliye edilmelerine tepki gösteren CHP, diğer yandan Ergenekon'dan yargılanan isimlerin de aynı kapsamda 10 yıla kadar tutuklu kalabilecek olmasını eleştiriyor. Kılıçdaroğlu, dün tutukluluk süreleriyle ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu. CHP'nin bu konuda hazırladığı teklif ise halen örgütlü suçlardan cezaevinde bulunan binlerce sanığa tahliye yolu açacak. Edinilen bilgilere göre, teklifte, tutukluluk süresinin en çok 3 yıl olması öngörülüyor. Ayrıca, CMK'nın 252. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen, "Kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat uygulanır." ibaresinin madde metninden çıkarılması öneriliyor.
Teklifin gerekçesinde, mevcut CMK'nın 102. maddesinde öngörülen tutukluluk süresinin ağır cezada öngörülen suçlarda en çok 2 yıl olduğu ve bu sürenin zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilir hükmünün yer aldığına işaret ediliyor. Gerekçede, ağır cezanın alanına giren suçlarda tutukluluk süresinin 5 yıl olarak hesaplanmasının, hem Anayasa'ya hem de AİHS'ye aykırı olduğu ileri sürülüyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda halen cezaevinde bulunan bazı Ergenekon sanıklarıyla birlikte diğer terör örgütlerine mensup çok sayıda tutuklunun tahliyesinin yolunun açılacağı ifade ediliyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler