HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Gül ve Erdoğan'ın görüş farklılığı normal'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında görüş farklılığının normal olduğunu söyledi.

'Gül ve Erdoğan'ın görüş farklılığı normal'

Kurtulmuş; "Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız, her ikisinin de anayasadaki görevleri ve sorumlulukları belli olan insanlar. Bugün görevleri icabı, görüşlerini dile getiriyorlar. Farklı görüşleri dile getiriyor olmaları kadar doğal bir şey olamaz. Farklı görev ve sorumluluklar icra ediyorlar. Bunları çok büyütmemek gerekir diye düşünüyorum." dedi.

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, AK Parti Bursa İl Başkanlığını ziyaret etti. İl Başkanı Sedat Yalçın ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de hazır bulunduğu ziyarette Kurtulmuş gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısında gündeme ilişkin 3 ana konu hakkında değerlendirme yapacağını belirten Kurtulmuş, Filistin’in Birleşmiş Milletlerde (BM) üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanmasının önemli olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, şunları söyledi: “138 ülke ‘evet’ oyu verdi. 9 ülke ise maalesef ‘hayır’ dedi. Bu Filistin devletinin kuruluşu anlamında fevkalade önemli bir adım. Ancak her şeyin bittiği anlamına da gelmiyor. Tarihi adım dolayısıyla 'Filistin halkını' tebrik ediyorum. Bu diplomatik başarıyı saygıyla ve takdirle karşılıyorum. Bu başarını kazanılmasında başta Türkiye olmak üzere destek veren tüm ülkelere teşekkür ediyorum. Bu sadece Filistin davasıyla ilgili değil, insanlığın kazandığı bir oylama oldu. Bütün baskılara rağmen 138 ülke şahsiyetli bir şekilde İsrail’in baskılarına karşı gelmiştir. Bu diplomatik bir zaferdir. Bu diplomatik zaferin başarısı Filistin direnişidir.” Bütün baskılara rağmen Filistin halkının büyük direniş gösterdiğini anlatan Kurtulmuş, Filistin'in mutlaka birleşerek başşehri Kudüs olan egemen toprak bütünlüğü sağlanan bir Filistin devleti kurulması gerektiğini söyledi.

“BUGÜNKÜ BM YAPISI SORGULANIYOR”

BM’nin artık gücünü kaybettiğine vurgu yapan Kurtulmuş, şöyle devam etti: “İsrail, BM’deki dayılarına güveniyor. Dünya barışının kilidi Ortadoğu barışıdır. Bunun kilidi de Filistin ve İsrail barışının sağlanmasıdır. Kağıt üzerinde Filistin devletini kurmak anlam ifade etmez. Dünya sistemi artık bugünkü BM yapısıyla taşınamaz hale geldi. Başbakanımız BM Genel Kurulu ve Bali’de ‘BM’nin sorgulanması gerektiğini söylemişti. Artık BM, dünyada barışı sağlayan bir kurum olmaktan çıktı. Daha çok savaşı engelleyemeyen bir kurum oldu. Adam bombalar atıyor. Ama onun BM Güvenlik Konseyi’nde dayısı var. Esed, bombalar atıyor. Hastaneler vuruluyor. 5 tane ülkenin keyfine dünyayı bırakabilir miyiz? 195 ülke ne yapıyor?”

“2023’E ULAŞMAK İÇİN SIRTIMIZI RAHAT YASLAMALIYIZ”

Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun ortaklaşa hazırladığı raporu geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunulmasını değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, raporun Türkiye’nin darbelerle yüzleşmesi bakımından tarihi bir adım olduğunu söyledi. Numan Kurtulmuş, konu hakkında şunları söyledi: “Bu komisyonun raporları icabı yerine getirilecek. 28 Şubat ile hesaplaşma konusunda HAS Parti olarak suç duyurusunda bulunmuştuk. Ama sadece başsavcının soruşturması yetmez. Bu rapor ortaya çıktı. Bizim hedefimiz, 28 Şubat ve 12 Eylül üzerinden geçmişiyle kavgalı rövanşı almak değil. Türkiye’nin 2023 hedefinden bahsediyorsak, ülkemizin geçmişinden emin olması lazım. 66 yıllık çok partili siyasi hayatta 6 siyasi müdahalemiz var. İdam edilen, koltuğu zorla alınan başbakanlar var. Bunların hepsinin hesabı sorulmalı. Bu ülkenin ileriye gitmesinin ilk yolu güvenli bir şekilde arkasına yaslanmasıdır. Darbelerle yüzleşmeliyiz. Bu karanlık dönemleri bu millete reva görenlerin hesap vermesi lazım. Böyle bir yüzleşmeyi Türkiye yapmazsa, yarın bugün aynı tehditlerle karşı karşıya kalır.”

“ANA DİL ANA SÜTÜ KADAR HELALDİR”

Anadilde savunma hakkının pratik olarak Türkiye’de uygulandığın ifade eden Kurtulmuş, “Türkçe bilmeyen insanların kendilerini daha fazla ifade edebilmesine yargıçlar müsaade ederdi. Son 1,5 yıldır terörle yapılan etkin mücadele sonucunda terörde zemin kaybeden örgüt, buradaki açığını kapatmak için siyasi adım başlattı. Ana dilde savunma yapın deseniz belki de ana dilini konuşacak kadar bilmiyorlar. Ancak bunu siyasi argüman olarak kullandılar. TBMM, AK Parti grubunun kararıyla siyasi argümanı KCK'nın elinden almak için bu adımı attı. Meclis genel kurulunda da yasalaşacaktır. Ana dil, ana sütü kadar helaldir. Hangi insan hangi ana dilde dünyaya geleceğimi tespit edemez. Siyasetin ötesinde kendi kültürünü herkes geliştirmeli. Bu çerçevede bizim en temel birisi halkın bu konuda özgürlüğünü sağlamaktır. Yüksekova'daki çoban kardeşimiz ile Çankaya’daki Cumhurbaşkanımızın hiçbir farkının olmadığı bir Türkiye inşa etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, meclisteki BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin soruya da şu cevabı verdi: “Bu konuda yorum yapmak istemem. Ama sorunların çözüm yeri TBMM olduğunu ifade ediyoruz. Çözüm ne dağdadır, ne Genel Kurmay karargahındadır. Çözüm TBMM’dir. Herkes terör örgütü ile arasına mesafe koymalı.”

Okullardaki kıyafet serbestliğinin herhangi bir ayrımcılığa yol açmayacağını savunan Kurtulmuş, “Saçını uzatmayacaksın’, ‘şu renk kravat takacaksın’ gibi kuralları kaldırılarak Türkiye bu kısıtlamalardan kurtuldu. Kuzey Kore ve birkaç ülke dışında eğitimde kıyafet mecburiyeti yoktur. Bunun kalkması doğrudur. Eşitsizlik ortaya çıkartmaz. Yoksul aileler, ilave bir mali yükün altında giriyorlardı. Bundan kurtulurlar.” dedi.

“GÜL VE ERDOĞAN’IN FARKLI GÖRÜŞLERDE OLMASI DOĞALDIR”

Numan Kurtulmuş, bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüş ayrılığı var mı?” sorusuna şu cevabı verdi: “Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız, her ikisinin de anayasadaki görevleri ve sorumlulukları belli olan insanlardır. Her ikisi de uzun yıllar birlikte siyaset yapmış insanlardır. Bugün görevleri icabı, görüşlerini dile getiriyorlar. Farklı görüşleri dile getiriyor olmaları kadar doğal bir şey olamaz. Farklı görev ve sorumluluklar icra ediyorlar. Bunları çok büyütmemek gerekir diye düşünüyorum.”
Konuşmaların ardından AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Kurtulmuş’a çini hediye etti.

(CİHAN)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler