HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gültan Kışanak: Kürtçe bilmemem büyük eksiklik

BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, Kürtçe bilmemesi ile ilgili yapılan eleştirilere yanıt verdi.

Gültan Kışanak: Kürtçe bilmemem büyük eksiklik

DİYARBAKIR, (DHA) - Kışanak, "Ben kendim de, bu kentte bu kadar önemli bir görevi yaparken Kürtçe bilmemenin büyük bir eksiklik olduğunun fankındayım. Bu bir doğru eleştiridir, bu eleştiriyi getiren hiçbir insana karşı farklı yaklaşım söz konusu değildir. Çok doğru ve haklı bir eleştiridir, bir eksikliktir" dedi.

Diyarbakır'da çalışan Gazeteciler günü nedeniyle basın mensupları ile bir araya gelen BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak ve yardımcısı Fırat Anlı, önce gazetecilerin gününü kutladı sonra da sorularını yanıtladı. Diyarbakır gibi önemli bir kentte görev yaparken, Kürtçe bilmemenin büyük eksiklik olduğunu belirten Kışanak bu konuda şunları söyledi:

"Öncelikle şunu ifade edeyim; ben kendim de, bu kentte, bu kadar önemli bir görevi yaparken Kürtçe bilmemenin büyük bir eksiklik olduğunun farkındayım. Bu bir doğru eleştiridir, bu eleştiriyi getiren hiçbir insana karşı farklı yaklaşım söz konusu değildir. Çok doğru ve haklı bir eleştiridir, bir eksikliktir. Fakat sizler de takdir edersiniz ki sonuçta bir göreve, bir sorumluluğa getirilirken, artılar eksiler yazılır, bir toblo çıkar, artılar fazla çıkıyorsa tercih edilir. Benim adaylığımı öneren destekleyen ve bu görevi yürütme konusunda bana cesaret veren, teşvik eden, hatta zorlayan tüm arkadaşlarıma, partime, çalışanlara teşekür ediyorum. Biz onlarla her defasında bu konunun bir eksiklik olduğunu tartıştık. Çünkü biz, hem siyasi parti olarak, hem yerel yönetimler olarak, Kürt halkının en temel hakkı olan dil hakkını, sınırsız bir şekilde kullanması gerektiğini, önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini ve bu konuda devletin hukuk normlarının değişmesini zorlayacak olan, doğal hayat olduğunu söylüyoruz. Kürtler, ne kadar etkin ve etkili Kürtçe'yi konuşursa, kamusal alanda ne kadar konuşurlarsa, bu haksızlık kısa zamanda ortadan kalkar ve hukuk da buna göre hızla değişebilir."

'2 AY BİR KÖYDE KALAYIM, ÇÖZÜP GELEYİM'

Kürtçe öğrenme ile ilgili söz verip vermeyeceği konusundaki bir soruyu daKışanak şöyle yanıtladı:

"Bu konuda ben tutamayacağım bir sözü vermekten ise, günü geldiğinde burada Kürtçe konuşarak sizi şaşırtmayı tercih ederim. O nedenle Kürtçe'yi ne kadar zaman içinde konuşabilir hale gelirim bilemiyorum. Ama bu konuda bir çabam ve gayretim olacağını söyleyebilirim. Aslında bu işin bir yolu var. Ben partimize söylüyorum 2 ay bana izin versinler gidip bir köyde kalayım. Sorunu çözüp geleyim. Ama parti hiçbir zaman bana bu şansı vermedi. Her zaman önünüzde, metropollerde, yeni görevlendirmeler yaptı. Yeni görevler verdi. Pratik geliştirme konusunda bir şansım olmadı."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler