HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Haluk Koç'tan koalisyon açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon görüşmeleri çerçevesinde CHP'yi ziyaret etmesinin ardından, CHP heyetinde bulunan Haluk Koç, görüşmeye ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Haluk Koç'tan koalisyon açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti heyeti ile gerçekleştirilen bugünkü görüşmenin, müzakereler öncesi bir ön görüşme olduğunu belirterek, ikinci tura kadar ortak çalışma yapılması konusunda mutabakata varıldığını kaydetti. Koç, bu çalışmayı AK Parti'den Ömer Çelik'le birlikte kendisinin yürüteceğini açıkladı.

-ORTAK ÇALIŞMA KARARI-

Daha önce kameraların karşısına çıkan Davutoğlu'nun yaptığı açıklamalara işaret eden Koç, "Bugünkü çıkan görüşmeden çıkan sonucu Başbakan özetledi. Burada bir üslup olarak, karşılıklı güven tesisi gerekiyor. Bir takım aksaklıkların aşılması gerekiyor. Bu güvenin tesis edilmesi son derece önemli. Bunların üzerinde duruldu" dedi. Görüşmede, "ortak bir çalışma" yapma kararının da ortaya konduğunu vurgulayan Koç, "İrade olarak, Türkiye'nin güçlü bir hükümet profiliyle önümüzdeki yılları göğüslemesi gereğinin altı her iki tarafça da altı çizildi" diye konuştu.

-ÖN GÖRÜŞME VURGUSU-

Ortak çalışama noktalarının tespitine dönük bir niyetin de ortaya konduğunu belirten Koç, "Bu çerçevede Sayın Davutoğlu, onun cümlesiyle ben de ifade etmek istiyorum, müzakere öncesi bir ön görüşme niteliğinde olan bugünkü toplantı... Müzakereler öncesi bir ön görüşme, bir usul, bir irade ortaya kondu ve niyet beyanında bulunuldu. Bundan sonrası yöntem çerçevesinde ortak bir çalışma boyutuyla ele alınacak" dedi.

-ÖMER ÇELİK VE HALUK KOÇ YÜRÜTECEK-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koç, ortak çalışmanın nasıl olacağı konusunda ise, AK Parti ve CHP'den birer irtibat noktası ismin olduğunu, ikinci tur öncesinde bir değerlendirmenin yapılacağını kaydetti. AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'le, CHP'den de kendisinin bu çalışmayı yürüteceğini açıklayan Koç, "Her tarafın ortaya koyduğu görüşlerin, ortaklaşılabilen noktaların, üzerinde çalışılması gereken noktaların tespiti bakımından" diye konuştu.

-"HİÇBİR ŞEY YARIM GÜNDE OLMUYOR"-

Görüşmelerin kayıt altına alınıp alınmayacağı sorusuna ise Koç, "Bu bir ön görüşmeydi. Usul, niyet ve irade ortaya konmasıydı ve bu çerçevede kaldı. Bir müzakere öncesi ön görüşme şeklinde tarif edilebilir. (Güveni nasıl sağlayacaksınız?) Bunlar süreç içinde olacak şeyler, hiçbir şey yarım günde olmuyor" dedi.

İkinci görüşmeyle ilgili bir takvimin henüz netleşmediğini söyleyen Koç, bayram sonrasına işaret ederek, şu anda bir tespitin yapılmadığını söyledi.

-"İLKELER MADDE MADDE TARTIŞILMADI"-

Koç, "CHP'nin 14 ilkesi ve Cumhurbaşkanının Anayasal sınırları içine çekilmesi" konusunda bir değerlendirme yapılıp yapılmadığına ilişkin ise, toplantının bir öngörüşme olduğu vurgusunu yineleyerek, "CHP'nin, demokrasinin olmazsa olmazlarının altını çizen 14 maddelik bir tespit tutanağı var. Bunların içinde, her Anayasal kuruluşun hangi çerçeve içerisinde olması gerektiği yazılı. Onun için özel bir bahsi açılmadı. Bunları madde madde tartışma toplantısı değildi toplantımız" diye konuştu.

Koç, "Bir niyet, bir irade kondu ortaya yani Türkiye'nin güçlü bir hükümet profiliyle önünde biriken iç ve dış sorunların aşılması için bir çalışmaya niyet irade, ortaya kondu. 'Bu şu şekilde yorumlanabilir' demek için erken" değerlendirmesinde bulundu.

-"HİÇ KİMSE KAVGA ETMEDİ. GÜLER YÜZLÜ BİR TOPLANTIYDI"-

"Bu süreçten mutlu musunuz?" sorusuna Koç, "Fal bakarak cevap vermemek gerekiyor. Siyasetin geldiği noktada pozitif sonuçların alta alta konmasından sonra ortaya çıkabilir" yanıtını verdi. Koç, CHP'nin asla çözümsüzlüğün adresi olmayacağını da vurguladı.

Koç, "Başbakan Davutoğlu, 'görüşme samimi ve dosthane havada geçti' dedi. Sizin nasıl açınızdan nasıl oldu" sorusu üzerine de, "Hiç kimse kavga etmedi. Güler yüzlü bir toplantıydı" dedi.

-"BİR ARKADAŞI DAHİL ETTİK"-

Heyetlere son anda eklenen isimlerle ilgili ise Koç, talebin CHP'den geldiğine işaret ederek, "Toplantıyı küçük notlarla aktarmak görevi olan bir arkadaşımız dahil edildi. Bu bildirildiği zaman karşılıklılık çerçevesinde bir diğer arkadaşı da AKP heyeti ekledi" diye konuştu. Heyete eklenen AK Partili Mücahit Aslan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığı konusunda da Koç, "Kim kime yakın, kim kime uzak o çerçeve içerisinde ele alınan bir toplantı değildi. Altını çizerek söylüyorum, müzakereler öncesinde bir ön görüşmeydi. Bu çerçevede bakmak gerekiyor" dedi.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler