HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hangi sistemde hangi partiye kaç vekil?

Demokratikleşme Paketi'nde önerilen daraltılmış bölge ve dar bölge modeli milletvekillleri sayısında ciddi değişime sebep oluyor.

Hangi sistemde hangi partiye kaç vekil?

Başbakan Erdoğan'ın önerdiği seçim sistemleri AK Parti'ye yarayacak, CHP ve MHP'ye kaybettirecek.

Habertürk gazetesi seçim uzmanlarına iki seçim modelini hesaplattırdı. Her iki senaryoda en çok oyu alan kazançlı çıkıyor.

Daraltılmış bölgede, en çok oyu alan tüm vekilleri çıkarıyor. Dar bölgede her vekil için bir bölge belirleniyor. Yüzde 51'i alan kazanıyor. İki sistemde de AK Parti ve BDP'nin sayısı artıyor, CHP ve MHP'nin sayısı azalıyor.

HANGİ SİSTEMDE HANGİ PARTİYE KAÇ VEKİL

2011 Daraltılmış bölge Barajsız dar bölge

AK Parti 326 392 (66 vekil artıyor) 372 (46 vekil artıyor)

CHP 135 102 (33 vekil azalıyor) 121 (14 vekil azalıyor)

MHP 53 26 (27 vekil azalıyor) 29 (24 vekil azalıyor)

BDP 29 30 (1 vekil artıyor) 28 (1 vekil azalıyor)

DARALTILMIŞ BÖLGELER

Seçim bölgeleri 5 veya 6 vekillik daraltılmış bölgeler haline getirilecek ve genel seçimler için bazı iller birleştirilerek yeni seçim bölgeleri oluşturulacak. Yeni sistem 4 ila 6 vekili meclise gönderen 25 il dışında kalan tüm seçim bölgelerini etkileyecek. 3 veya daha az vekil çıkartan 34 il, komşu illerle birleştirilip tek bir seçim bölgesi haline gelecek; vekil sayısı 10 ve üzerinde olan illerse birden fazla seçim bölgesine ayrılacak.

DAR BÖLGELİ SİSTEM

Mevcut sistemde siyasi partiler A şehri için 1 milletvekili çıkarabilecek olsalar bile, 5 tane aday gösteriyorlar. Dar bölgeli sistemde ise, A şehri 5 bölgeye ayrılıyor… A şehrinin 1 milyonluk bir nüfusu varsa, 200′er binlik 5 bölgeye ayrılıyor. Ve, her siyasi parti o 200′er binlik bölge için sadece 1 milletvekili aday gösteriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler